Köszöntő 2009/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Köszöntő 2009/5

XI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Sós Tamás Heves Megyei Közgyűlés elnöke




Tisztelettel üdvözlöm a Jegyző és Közigazgatás olvasóit! Heves megye részéről örömmel vállaltuk el a szakmai magazin hasábjain a bemutatkozást, a vélemény-nyilvánítást, elemzést különböző aktuális kérdésekben. A megtiszteltetés mellett ez egyben jó bemutatkozási lehetőség is számunkra – köszönjük a lehetőséget, hogy bemutathatjuk munkánkat.

 


Heves megye vendégszerető megye, értékeinkre, látnivalóinkra sokan kíváncsiak, évente nagyon sok kül- és belföldi látogató keresi fel megyénket. A turizmus fontos gazdasági tényező: megélhetési forrást és bevételeket jelent, munkahelyeket teremt, hozzájárul az infrastruktúra fejlődéséhez.  A turisztikai szolgáltatások és szálláshelyek széles választéka áll rendelkezésre: rendkívül jól szervezett a falusi vendégfogadás, a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület a legnagyobb ilyen civil szervezet az országban. A kereskedelmi szálláshelyeken évente rendszerint több mint 300 ezer vendéget és 700 ezer körüli vendégéjszakát regisztrálunk, a kirándulóforgalom milliós nagyságrendű. Ezzel az országban a megyék között az élcsoportba tartozunk.
Változatos, színes adottságokkal és vonzerőkkel rendelkezünk: a történelmi levegőjű megyeszékhely Eger nemzetközileg is ismert turisztikai központ, a Mátra és a Bükk Magyarország legmagasabb hegyvidékei túrázásra, kirándulásra csábítanak, a Tisza tó növekvő vonzerejét pedig a természethez közeli, csendes, nyugodt pihenés, a horgászás és a vízisportok kiváló lehetősége biztosítja.
Az ország borvidékei közül 2, az egri és a mátrai is Hevesben találhatóak, ahol a borászok nagy odafigyeléssel és szakértelemmel kiváló, közkedvelt borokat termelnek, közülük is kiemelkedik a két „zászlósbor”, a mátrai szürkebarát és az egri Bikavér.
Jelentősek termál- és gyógyvizeink, Eger, Bükkszék, Parád és az utóbbi időszakban Egerszalók, Demjén a regenerálódni, gyógyulni vágyó fürdővendégek sokaságát fogadják. Ugyanakkor a megye számos helyén, településén áll még rendelkezésre olyan gyógyvízkincs, melyre színvonalas létesítmények épülhetnek a jövőben.
A turizmus fogadási feltételeinek, színvonalának javítása érdekében a közelmúltban számos nagyszabású fejlesztést valósítottunk meg: felújításra került – és Europa Nostra díjban részesült – Gyöngyösön a Mátra Múzeumnak otthont adó Orczy kastély és kertje, megújult az egri Vár Dobó bástyája, ahol minden igényt kielégítő kiállítási és konferencia helyszín jött létre, a Hotel Eger Parkban kongresszusi központot avattunk, Szilvásváradon a Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak és a La Contessa kastélyszálló jelentenek új, színvonalas fogadókapacitást. A Tisza tónál Kisköre és Poroszló között kerékpárutat építettünk a gátkoronán. E turisztikai beruházások megvalósításához jelentős összegű Európai Uniós és belföldi pályázati forrásokat nyertünk el. Elsősorban a magánszféra erőfeszítései, a vállalkozói tőke részvétele segítségével jött létre szórakoztató központ a Mátrában, jelentős fejlődésen mentek keresztül sípályáink, téli sport központjaink.
A Heves megyei idegenforgalmi fejlesztések olyan jelentős beruházásokkal folytatódnak, mint az egri Török fürdő felújítása, az egerszalóki gyógyfürdő és szálloda építése. A Tisza tó turizmusa számára új távlatokat nyit majd a készülő Poroszlói Ökocentrum. Pályázatok készültek az egri, a siroki és a kisnánai Vár fejlesztésére, az Érseki Palota felújítására, ökoturisztikai látogatóközpont létrehozására Szilvásváradon a Szalajka völgyben.
A népművészeti hagyományok megőrzése és turisztikai hasznosítása, a falusi turizmus fejlesztése céljával Nógrád megyével közösen létrehoztuk a Palóc Utat, mely olyan hagyományőrző rendezvények lehetőségét teremtette meg, mint a bodonyi Pokróc fesztivál vagy a mátraballai Burgonya Napok, ugyanakkor elősegíti a palóc értékeket bemutató létesítmények, kiállítóhelyek megújulását is: Mátraderecskén Kézműves Házat és Információs Központot hoztunk létre, Hevesen felújításra került a Radics kúria, Parádon pedig – pályázati támogatással – új, méltó helyre került Asztalos Johák népi fafaragó hagyatéka.
Nagy figyelmet fordítunk a vendégcsalogatásra, a marketingmunkára: a „Heves megye – Szerelem első látásra” szlogen jegyében számos többnyelvű kiadvány, könyv készül. Újszerű kezdeményezéseink – a szálláshelyek kedvezményes ajánlatai Happy Heves fantázianévvel, a megye számos helyén fellelhető miniprospektus rendszer, a megyei kedvezménykártya, az internetes turisztikai portál, a „Heves megye bora” program – mind a turistavendégek figyelmének felkeltését, csalogatását szolgálják.
A hozzánk érkező vendégek „fogadásáról”, tájékoztatásáról, informálásáról Egerben, Gyöngyösön, Kiskörén és Poroszlón TOURINFORM Irodák gondoskodnak. A szakmai munka koordinálása céljával jó együttműködés alakult ki a megye településeivel, s olyan civil szervezetekkel, mint a Falusi Turizmus Egyesület, a Természetbarát Szövetség, a Mátraaljai és az Egri Borút Egyesületek vagy az Ökoturizmus Klub.
Heves megye számos közismert, nagyszabású rendezvénnyel, fesztivállal várja minden évben a turistavendégeket: az Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján, az Agria Nyári Játékok, a Végvári Vigasságok, a Gyöngyösi Szüreti Napok, a különböző gasztronómiai programok Noszvajon, a siroki Várjátékok, a parádi Palóc Napok, a lovas események Szilvásváradon csak ízelítőt jelentenek abból a sokszínű eseménysorozatból, melyre joggal mondhatjuk: „Heves megyében mindig történik valami”.
A közeljövő nagy kihívása a turisztikai desztináció menedzsment rendszer létrehozása: fontosnak tartjuk, hogy olyan új intézményrendszer jöjjön létre Európai Uniós támogatással, mely képes lesz megteremteni az állami/önkormányzati és vállalkozói szféra hatékony összefogásának lehetőségét és formáját.
A turizmus lehetőségeinek fejlesztését, infrastruktúrájának, fogadóbázisának javítását szolgáló célkitűzéseink révén valójában gazdaságfejlesztési- és területfejlesztési feladatokat látunk el, melyek révén javul megyénk megtartó ereje, versenyképessége, a helyi lakosság életminősége.
Várjuk Önöket is családjukkal, barátaikkal együtt, látogassanak el hozzánk, Heves megyébe!

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu