Demokráciaépítés Afganisztánban - Baghlani Politikusok és Választási Szakemberek képzése 2010/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Demokráciaépítés Afganisztánban – Baghlani Politikusok és Választási Szakemberek képzése 2010/1

XII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Nyerki József dr.
projektmanager

Európai Választási Szakértők Egyesülete

Az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) a Demokratikus Átalakulásért Intézet megbízásából oktatási tréninget tartott 2009 novemberében afgán választási szakemberek részére Budapesten. A tréning célja a jövő évben sorra kerülő törvényhozási választások sikeréhez történő hozzájárulás Baghlan tartományban, ílymódon is csökkentve a biztonsági kockázatokat. A képzéssel segítséget kívántunk nyujtani a Baghlan tartományi választási bizottság szakmai munkájának elősegítéséhez.

 


A tréning az afgán résztvevők értékelése alapján eredményes volt. A résztvevők javasolták a képzési program folytatását további afgán választási szakemberek részére Afganisztánban is, mert ezzel költséghatékonyan bővíthető a résztvevők köre, valamint külön program keretében nemzetközi választási megfigyelői (rövidtávú) képzés indítását, segítve az afgán szakértőket, hogy részt vehessenek más országok választásainak megfigyelésében, s ezáltal nemzetközi tapasztalatokra tehessenek szert.
A résztvevők a szállással, ellátással, a program szervezésével, a tolmácsolással, (egy kivétellel) a biztosított írásos szakmai anyagokkal elégedettek voltak.


Előzmények
A tréninget eredetileg a 2009-es elnökválasztás előtti időpontban, az év első felében terveztük megtartani, de adminisztratív okok miatt csak az év második felében realizálódott.


Az előadások témakörei
A tréning tartalmát az ACEEEO korábbi, hasonló jellegű nemzetközi tapasztalatai, továbbá az Afgán Választási Szakértők Egyesületének munkaanyaga alapján alakította ki az alábbiak szerint:
1. Választási standardok, választási rendszerek összehasonlítása
2. Választási névjegyzék népesség-nyilvántartási rendszer
3. Jelölés, kampányfinanszírozás
4. Választás napjának lebonyolítása
5. Szavazatok számlálása, összesítése
6. Jogorvoslatok
7. Választási csalások
8. Konfliktuskezelés
9. Rendőrség szerepe a választások lebonyolításában, szavazóhelységek védelme, rend fenntartása
10. Politikai pártokkal való kapcsolattartás
11. Média szerepe
12. Választási bizottsági tagok képzése, oktatási módszertan
13. Választók oktatása és informálása, különös tekintettel az első választókra
Az előadásokat az ACEEEO által felkért külső szakértők, valamint az ACEEEO munkatársai tartották.
A tréning résztvevői látogatást tettek az Országgyűlésben, az Országos Választási Irodánál, valamint a 22. Kerületi Választási Irodánál.
A szakmai tananyagot pastu nyelvre fordítva továbbképzés céljából átadtuk a résztvevőknek.


A képzésben résztvevők
Tekintettel arra, hogy a potenciális résztvevők közül többen az elnökválasztást követően különböző okok miatt beosztásukról lemondtak, végülis az Afgán Választási Bizottság Baghlan tartományi irodájának képviseletében egy fő, valamint az Afgán Választási Szakértők Egyesületététől két fő vett részt a programban. Mindhárom résztvevő választások szervezésével, szakértők képzésével foglalkozik.

A tréning tartalmának fogadtatása
A csoport tagjai interaktív módon vettek részt a képzésben. A tartalomról kérdőíves felmérést készítettünk. Ez visszaigazolja saját értékelésünket, hogy a tréning releváns kérdésekre fókuszált, amelyeket a résztvevők hasznosítani tudnak a jövő évi választásokra történő felkészülés során. Az írásos értékelések és javaslatok egyben segítséget nyujtanak a következő afgán szakértői csoport/csoportok oktatási tematikájának méginkább a helyi igények szerinti kialakításához.


A tréning eredményeinek továbbvitele
1. Az ACEEEO elnöke tájékoztatta az IFES elnökét és javaslatot tett afgán választási szakértők közös projekt keretében történő képzésére.
2. A képzés anyagát az ACEEEO honlapján on line formában elérhetővé teszi.
3. Az ACEEEO hivatalos kapcsolatok felvételét kezdeményezte az Afgán Választási Szakértők Egyesületével a jövőbeli együttműködés kialakítása céljából.
4. Az ACEEEO keresi a lehetőségét annak, hogy afgán választási szakértők részére (rövid távú) nemzetközi választási megfigyelői képzést szervezzen.
www.aceeeo.org

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu