Sajtóközlemény a 2010. évi országgyűlési képviselők választásának I. fordulója kapcsán

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Sajtóközlemény a 2010. évi országgyűlési képviselők választásának I. fordulója kapcsán

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Dr. Szalai Tibor jegyző - Budapest II. Kerületi Választási Iroda vezetője



A 2010. évi országgyűlési képviselők választásának I. fordulója kapcsán a médiában megjelent félreérthető tájékoztatások és az OVB valamint az OVI közleményeivel kapcsolatban szükségesnek tartom az alábbi a sajtóközlemény megtételét.

 

Az 1997. évi C. törvény 2007. évi módosításakor változott meg az igazolással szavazó választópolgárokra vonatkozó szabályozás, mely szerint az igazolással szavazó választópolgárok csak és kizárólag a település (fővárosi kerület) egyetlen egy kijelölt szavazókörében szavazhatnak. Ez által a kijelölt szavazókör összevonásra került egy meglévő szavazókörrel, amely a 2008. év március 9-ei országos népszavazás során nyert alkalmazást első ízben.

A népszavazást követően, tehát 2 évvel ezelőtt a választási tapasztalatokról adott tájékoztatásban a Budapest II. Kerületi Önkormányzat Helyi Választási Irodája azonnal jelezte a kijelölt szavazókör működésének zavarait (hosszú várakozási idő, manuális munka megnövekedése, mozgóurnával való szavaztatás nehézségei) a Fővárosi Választási Iroda vezetője felé.

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy sem az Európai Parlamenti képviselők 2009. évi választásakor, sem a sokkal összetettebb feladat ellátást igénylő országgyűlési választásokra jelzéseink ellenére változtatás nem történt.

Kénytelenek vagyunk visszautasítani a Budapest II. kerületi választás lebonyolításában résztvevő köztisztviselők nevében a médiában megjelent indokolatlan és szakmailag megalapozatlan bírálatokat.

 

Budapest, 2010. április 13.


        Dr. Szalai Tibor
       Bp. II. Kerületi Választási Iroda
             vezetője

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu