Együttműködés a fejlesztésben 2010/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Együttműködés a fejlesztésben 2010/1

XII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Hargitai János dr.
elnök
Pécs
Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése

A Baranya Megyei Önkormányzat nevében tisztelettel köszöntök minden olvasót, mindenkit, aki érdeklődik az ország e gyönyörű megyéjéért tett erőfeszítéseink iránt.

 


Az elmúlt több, mint három év tapasztalatai közül talán a legfontosabb, hogy elképzeléseink, elsősorban a beruházások, a felújítások, a szervezeti korszerűsítések nem valósulhattak volna meg a partnereinkkel való kölcsönös, egymás érdekeit maximálisan figyelembevevő együttműködés nélkül. A cikk terjedelme nem ad lehetőséget arra, hogy e ciklus minden sikeres programját bemutassam, ezért csak a jelenleg megvalósítás alatt álló nagy projektekből adnék egy kis ízelítőt.
Tevékenységünk fontos pillére, hogy Pécs idén Essennel és Isztambullal Európa egyik Kulturális Fővárosa. A tervezett nagyberuházások közül kettő önkormányzatunk irányításával valósul meg. A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot  konzorciumi együttműködéssel alakítjuk ki 13.000 négyzetméter hasznos alapterületen. Tesszük ezt annak tudatában, hogy ha részesei kívánunk lenni a tudásalapú társadalom és gazdaság világának, akkor minél több polgárnak, minél könnyebben hozzá kell férnie az információhoz, amely a mai életünk legfőbb tényezője. Terveink szerint 2010. szeptember 1-én az olvasók birtokba vehetik a fiatal nemzedék által is támasztott kulturális igények figyelembevételével elkészült épületet. Az előkészületeknek fontos lépése volt, hogy megszüntettük a megyei könyvtárat, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a városi könyvtárat és a két önkormányzat által életre hívott társulás fenntartásában létrehoztuk az egyesített megyei-városi könyvtárat. A Tudásközpontban kap helyet ez a könyvtár, valamint a Pécsi Tudományegyetem Könyvtára, amelyek egy teljesen átjárható egységes könyvtári szolgáltatást valósítanak meg.
A Nagy Kiállítótér szintén a megyei önkormányzat irányításával a volt Megyeháza épületében lévő kiállítótér felújításával és bővítésével, állandó és időszakos kiállítóterek, látogatóközpont, műtárgyraktár, kutató szobák, irodák kialakításával, 1760 négyzetméternyi kiállító területtel valósul meg, amelynek során 960 négyzetméterrel növeljük a jelenlegi kiállító területet. Átadása 2010 első felében várható. Megújul a Vasarely Múzeum, a Modern Magyar Képtár I., a Múzeum Galéria, a múzeumigazgatóság épületei, a „Múzeum utcában” burkolatcsere, parkosítás, világítás-korszerűsítés valósul meg, A bányászati múzeum földalatti kiállítóhelyét földfeletti kiállítással egészítjük ki.
Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázat keretében Pécsett, a Széchenyi téren álló Régészeti Múzeum épületének felújítására és új funkciókkal való bővítésére kerül sor. A projekt célja Pécs egyik régi, műemléki szempontból védett épületének felújítása, az épületben új, a régészeti tárlatnál szélesebb témájú kiállítás kialakítása és az épületben új funkciók elhelyezése, a műemlékvédelem hatékonyabbá tétele, nevezetesen Magyarországon kevéssé ismert európai módszerek alkalmazása és térhódításának elősegítése. A projektet 2010 végére, 2011 elejére kell megvalósítanunk.
A „Baranyai Élménykörút” projekt önkormányzatunk gesztorálásával 5 településen (Pécs, Orfű, Abaliget, Bikal, Mecseknádasd) 6 partnerrel (Baranya Megyei Önkormányzat, Orfű Pécsi-tó Nonprofit Közhasznú Kft., Hella ’91 Kft., Mecseknádasd Önkormányzata, WCSP Kft., Indivinum Kft.) valósul meg. Fő célja a turizmus fejlesztése, nemzetközi szinten is versenyképes turisztikai vonzerő felvonultatása, Baranya megye sajátos természeti adottságaira és kulturális értékeire épülő innovatív elemek kiemelése. Lényegesebb elemei az orfűi feszített víztükrű élménymedence, a sportmedence, jacuzzi medence, az élménycsúszdák, a gyermekmedence, a 300 fő befogadóképességű lelátó és színpad, játszótér, üzletek, az aktív Vízturisztikai Központ, benne az Orfüi és Pécsi tórendszer, csónakház, öltöző, pihenőépület, kikötő, mobilstégek. A Pécs-Orfű-Abaliget kerékpárút a nagyvárost köti össze az üdülőövezettel összesen 20,1 km hosszon. Rejtőzködő Borfalu néven Mecseknádasdon kerül sor fejlesztésre (Mesterségek háza, Bortrezor kialakítása, Borászati Élménypark) A bikali reneszánsz élménybirtok eddig egyedülálló hazánkban. A Középkori falu, a Madaras színpad, a Középkori város, a Lovagi küzdőtér a látogatók számára a reneszánsz középkor és a hozzá kapcsolódó események koncentrált megjelenítését biztosítja. A szállást igénylőket pedig négy csillagos szálloda várja.
A színvonalasabb egészségügyi ellátás érdekében 2010. január 1-től megvalósítottuk a megyeszékhelyen az egészségügyi integrációt. Ennek során jogutód nélkül megszüntettük a fenntartásunkban lévő Baranya Megyei Kórházat és a feladatellátást, a területi ellátási kötelezettséggel együtt átadtuk a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának.
Baranya megyét a köznyelvben nemzetiségi megyének is szokás nevezni. Tény, hogy jelentős számban laknak területünkön olyan polgárok, akik a nemzeti- és etnikai kisebbségekhez tartozónak vallják magukat, így évszázadok óta együtt élnek itt a magyarsággal németek, horvátok, cigányok, korábban nagy számban szerbek is. A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése több mint egy évtizede hozta létre a Kisebbségkutató Közalapítványt, amelynek átalakításán, a kisebbségi kutatások szervezettebbé tételén most dolgozunk. A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban helyet kap egy „kisebbségkutató központ”, amely a térségben, a téma természeténél fogva, nemzetközi viszonylatban is koordinálja a nemzeti- és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos tudományos kutatásokat. A térség szakemberei az elmúlt években igen komoly eredményeket értek el a kisebbségkutatás területén, viszont tevékenységük eddig több szervezetben, rendkívül széttagolt keretek között folyt.
Látható, hogy a határon átnyúló területi együttműködés, ezen belül a kisebbségkutatás jelentősége nemcsak a Kárpát-medencében, hanem uniós viszonylatban is felértékelődik, hiszen a területi együttműködés 2007 óta az Európai Unió harmadik fejlesztési prioritásává vált és az erre szánt összeg is jelentősen megemelkedett.
A „Központ” létrehozásában és működtetésében szeretnénk felhasználni az EU új jogintézménye, az Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) intézményrendszere által kínált lehetőségeket. Ennek érdekében az elmúlt év végén több határozott lépést tettünk. A Baranya Megyei Önkormányzat belépett a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata tagjai sorába, ahonnan eszközöket, információt, szakmai támogatást kaphatunk a meglévő és a kialakítani kívánt együttműködések intézményesítéséhez és kiteljesítéséhez. A Pécsi Tudományegyetemmel közösen – tekintve, hogy az említett központot együtt, az ottani szellemi tőkét is felhasználva gondoljuk működtetni – az érintett szereplőket, a kisebbségek képviselőit és a szakembereket műhelybeszélgetésre hívtuk meg. A „Kisebbségkutatás és területi együttműködés a Duna-medencében 2010 után” című tanácskozás nagy érdeklődés mellett azzal a sikerrel zárult, hogy mára körvonalazódni látszanak egy új EGTC partnerei, konkrét céljai, feladatai és optimális jogi keretei.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu