Fejlesztések uniós forrásokkal 2009/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Fejlesztések uniós forrásokkal 2009/5

XI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Kun Zoltán irodavezető Heves Megyei Önkormányzati Hivatal Terület- és Intézményfejlesztési Iroda




A Heves Megyei Önkormányzati Hivatal és az önkormányzat szakmailag önálló intézményei összesen 56 fejlesztési, illetve működési célú pályázatot nyújtottak be forrásaik bővítése érdekében 2006-2009 I. negyedév időszakában.

 

A benyújtott pályázatokkal megvalósítani kívánt feladatok költségigénye, illetve költségirányzata meghaladja a 7 milliárd Ft-ot, az uniós támogatás iránti igény a 6,3 milliárd Ft-ot. Az önkormányzat, illetve intézményei e pályázatokban meghatározott feladatokhoz több mint 600 millió Ft önerőt vállaltak és közel 100 millió Ft nagyságrendben reméltek egyéb költségvetési támogatást, partneri szervezetek hozzájárulását.
A benyújtott pályázatok közel 45 %- a pozitív elbírálásban részesült, 26 pályázat esetén a támogatási szerződés megkötésére is sor került. A támogatási szerződéssel lekötött fejlesztési volumen közel 1,6 milliárd Ft nagyságrendű, támogatásigénye is meghaladja az 1,3 milliárd Ft-ot. Figyelembe véve a 2005-2006. évről az EU csatlakozási alapokból áthúzódó pályázatokat, a vizsgált időszakban közel 1,3 milliárd Ft értékű szakmai program már befejeződött, számlái kifizetésre kerültek.
Az eredményes pályázat alapján indult és befejeződött programok közül célszerű kiemelni az Orczy kastély és kert rekonstrukciójának első ütemét, mely 820 millió Ft összköltséggel valósult meg a ROP-1.1.3. kódszámon futott pályázati keret támogatásával. A tervezés, a kivitelezés magas színvonalát mi sem jelzi jobban, hogy a beruházás 2009. évben az értékmegőrzés kategóriában 140 uniós projekt közül Európa Nostra Díjat nyert el. A beruházás második üteme, a természettudományi pavilon felépítése címzett támogatással valósult meg. Ebben került elhelyezésre a Mátra hegység élővilágát bemutató kiállítás, melynek keretében ún. életfa által szintenként megjelenített habitatok a gyökérszinttől a koronaszintig galériákon körbejárható módon tanulmányozhatók. Uniós forrással valósult meg az Inter Európa Ház kialakítása Egerben, az egészségügyi információ technológia fejlesztése a Markhot Ferenc Kórház- Rendelőintézetben. Ez utóbbi projekt esetén 22 egészségügyi intézmény fogott össze a kórházi és rendelőintézeti informatika térségi, regionális szintű fejlesztése érdekében. Az Andornaktályán lévő Fogyatékosok Otthona és Rehabilitációs Intézete készségfejlesztési céllal terápiás foglalkoztatás érdekében közel 140 millió Ft-os beruházást hajtott végre a gombatermesztés feltételeinek megteremtésére és tanvarroda létesítésére.
A nagyobb fejlesztések mellett célszerű kiemelni a működéshez kapcsolódó szakmai programokat is, mint pl. a HMÖ Pedagógiai Intézet által teljesített térségi óvoda és iskolafejlesztő programot, a művelődési központ internet elérhetőséget is adó Tanuló Pont programját, a középiskoláknak a kompetencia alapú oktatásra való felkészülést segítő nyertes pályázatait, a nagy számban sikeres Grundvig, Leonardo Da Vinci, Phare és Socrates pályázatokat.
A benyújtott pályázatok közül első körben a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola, illetve az Arany János Általános Iskola és Szakiskola oktatási intézményeink pályázatát minősítették eredményesnek az ÉMOP-4.3.1. pályázati kiíráson. Befejeződött a II. fordulóra való felkészülés, az útvonal tervezési folyamat. Reméljük, hogy e két iskolában sor kerül a teljes rekonstrukcióra ~ 600 millió Ft beruházási költséggel. Az Arany János Általános Iskola és Szakiskola kollégiummal is bővülne, ezáltal lényegesen javulnának az enyhén fogyatékosok szakképzésének feltételei Heves Megyében.
Az Észak- Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács már döntött abban, hogy kiemelt projektként nevesítésre javasolja az egri várban a turisztikai attrakciók fejlesztésére az ÉMOP-2.1.1./B pályázati kiírásra Eger Megyei Jogú Városi Önkormányzattal, egy egyesülettel és egy magánvállalkozással közösen benyújtott fejlesztési programot. Amennyiben véglegesen is kedvező döntés születik, úgy az évi 400-600 ezer látogató a megújult Szép Bástya kiállítótereiben virtuális történelmi barangoláson vehet részt, sétányán feljuthat a bástya tetején kialakítandó kilátótérbe és korabeli fegyvermásolatokkal és ruhákba öltözve fegyverforgatási kiképzésen vehet részt. A fejlesztés során megújul a Törökkert, melyben kialakítandó vendéglátóegység különleges atmoszférát fog kínálni a történelmi helyszín és falak között. A Dézsmapince rekonstrukciója a borművesség történetét fogja bemutatni, a Provizóri pincében pedig a török ostrom 38 napja kerül bemutatásra Gárdonyi Géza regénye alapján. A több mint 1,6 millió Ft nagyságú program megvalósítása lehetőséget ad arra is, hogy a várfalak az északi oldalon is körbejárhatók legyenek és maga a történelmi emlékhely esti, éjszakai nyitottságával szervesen bekapcsolódhasson a város kulturális és idegenforgalmi életébe.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu