Csodavárás 2009/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Csodavárás 2009/3

XI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Csige Tamás
polgármester
Hajdúdorog

 

Évente több alkalommal is felkeresik a hajdúdorogiak a búcsújáró kegyhelyet kérve a Szűzanya kegyelmét családjukra, szeretteikre. 2009-ben azonban a Szűzanya látogatott Hajdúdorogra, a Görög Katolikus Egyházmegye névadó székhelyére.

 

A máriapócsi könnyező Istenszülő Szűz Mária Szent Ikonját, egy gyalogos zarándoklat keretében a hajdúdorogi Székesegyházban helyeztük el, legalább is augusztus végéig mi fogjuk őrizni. Ennek az oka az, hogy uniós forrásból a Máriapócsi templom teljes felújítására és restaurálására kerül sor.


Hajdúdorog vallási küzdelme


Hajdúdorog városának régre nyúló görög katolikus gyökerei vannak. A hajdúdorogi egyházközség az ungvári unióval (1646) lépett egységre Rómával. Bacsinszki András (1732-1809) paróchussága alatt kezdődött a magyar nyelvű misézés és a magyar nyelvű liturgiáért folytatott harc. 1900 nyarán római zarándoklatra indult 461 görög katolikus hívő, köztük 43 dorogi, XIII. Leó pápa fogadta is őket, de nem adott helyt rögtön kérésüknek. 1912-ben született meg az eredmény: Ferenc József hozzájárult a hajdúdorogi görög katolikus egyházmegye létesítéséhez, és X. Piusz kanonizálta azt. 1912. június 8-án kelt „Christifideles Graeci” kezdetű bullájában székesegyházi rangra emelte Hajdúdorog templomát, és a települést kijelölte az egyházmegye székhelyéül.
Görög Katolikus Egyházunkban különös jelentősége van az ikonok tiszteletének. Az ikon ablak Isten világára. Ikonokon ábrázoljuk Jézust, Isten fiát mivel megtestesült és a szenteket. A szentek között is a legszentebb Szűz Mária, mivel legközelebb állt Jézushoz.
A fentebb írtaknak köszönhetően nyilvánvaló, hogy legközelebb a görög katolikusokhoz áll a csodatevő kegykép, és Hajdúdorog görög katolikus gyökereinek köszönhető az is, hogy a hajdúdorogi emberek körében – legyen az gyakorló vallásos, vagy kevésbé aktív hívő – nagy tisztelet övezi a Máriapócsi Kegyképet.


Könnyek útja


A kegyhely kialakulásában alapvető szerepe volt a könnyezés csodájának, amely miatt az egykori fatemplom helyén megépítették a mai bazilikát. E csoda története 1696-ban kezdődött, amikor a Szent Liturgia közben az egyik pócsi gazda megriadva látta, hogy az ikonosztáz Istenszülő képén Mária szeméből könnyek folynak, az arcvonásai fájdalmat tükröznek. A Kegyképnek köszönhetően több csodálatos gyógyulásnak lehettek szemtanúi a kis falu lakói. I. Lipót osztrák császár és magyar király a történtek alapján az egri püspökhöz intézett rendeletével a könnyező Mária-képet Bécsbe vitette. Már a kép Bécsbe szállításakor, útközben is számos másolat készült a csodás képről. Egy ilyen másolat került az eredeti helyére Máriapócson is. Az új pócsi kép, az elsőhöz hasonlóan, először 1715-ben kezdett könnyezni. Augusztus 1-jén, 2-án és 5-én hullatott sűrű könnyeket. A történteket bizottság vizsgálta meg, és megállapította, hogy a templomot Mária csodás könnyei másodszor is megszentelt hellyé tették. A kép másodszor 1905 decemberében könnyezett, megszakításokkal szinte egy egész hónapon át. A könnyezés tényét egyházi és világi vegyes bizottság ellenőrizte és megállapította a könnyhullás valódiságát.


Legyenek vendégeink


Azzal, hogy február 7-én városunkba érkezett a Kegykép, sokak számára megadatott az élmény, hogy templomunk ünnepkörét mélyebben meg tudják élni, hiszen ténylegesen bevezetésre került az Istenszülő csodatevő képe. Nem kis öröm ez a hajdúdorogiak számára, hiszen így utódaink nem csak névadó őseinkre lehetnek büszkék, hanem arra is, hogy fél évig otthont adhattunk az Istenszülő csodatevő könnyező Kegyképének.
Mi hajdúdorogiak nem csak a csodában bízunk, hanem ahogy fent említettem, teszünk is azért, hogy a mai helyzetben városunkban csoda történjen. A fejlődés csodája, hogy 2008-ban több uniós és hazai forrásra is sikeresen pályáztunk. Az így megvalósuló fejlesztések tükrében 2009-ben valóban a fejlődés csodáját is átélhetjük.
A Székesegyház a kegykép ittléte alatt reggel 7 órától este 7 óráig van nyitva. Szálláslehetőség biztosított, mind a Zarándokházban, mind a Szent Bazil Oktatási Központ kollégiumában. Jelentkezni lehet a http://www.gorkatszekesegyhaz.hu/papjaink web címen található elérhetőségeken, vagy a kegykepdorogon@citromail.hu e-mail címen.
Bízva a Szűzanya segítségében és irgalmában remélhetőleg ennek a nem kis feladatnak is méltóképpen meg tudunk majd felelni. Kérem Önöket, éljük át együtt, látogassanak el hozzánk, legyenek a vendégeink! www.hajdudorog.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu