A kistérségi jegyzői értekezletek 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

A kistérségi jegyzői értekezletek 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Horváth Béla jegyző Nagymaros



A Vác környéki, a Dunakanyar bal parti, a Galga-menti, valamint az Ipoly-völgyi települések jegyzőiként, átlépve a tényleges statisztikai kistérségi, és választókerületi határokat is (például Göd esetében) rendszeresen tartunk kistérségi jegyzői értekezleteket, minden alkalommal más-más településen (a legutóbbiakat Szobon, Gödön, Vácott, Kismaroson). Az értekezleteket mindig a házigazda település jegyzője szervezi meg, és bonyolítja le.

 


Összejöveteleink jelentőségét a Belügyminisztérium és a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal szakembereinek jelenléte és előadásai emelik.
Az értekezleteket általában aktuális jogalkalmazói kérdések, feladatok köré szervezzük, ezt egészítik ki a közigazgatási hivatal vezetőinek tájékoztatásai, iránymutatásai.
Az utóbbi értekezleteket a Ktv. módosítását tartalmazó 2001. évi XXXVI. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladataink áttekintése, az egységes joggyakorlat kialakítása, a felmerült problémák megoldása érdekében tartottuk. A Belügyminisztérium Közszolgálati Főosztályának munkatársa, dr. Leczki István segítségével részleteiben tekintettük át a Ktv. módosított és új jogintézményeit, a törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokat.
Külön összejövetelen foglalkoztunk két új feladat végrehajtásával kapcsolatos teendőinkről, a vagyon-nyilatkozattételi kötelezettség teljesítésével, és a teljesítményértékelés alapjait képező kiemelt önkormányzati feladatok köre összeállításával, valamint az egyéni teljesítménykövetelmények meghatározásával.
Mivel közülünk többeket ismert, így kötetlen hangvételű, aktív párbeszéddé váló előadás során sajátíthattuk el a szükséges ismereteket. Emellett mindig tájékoztatást adott a Belügyminisztérium, külön kiemelten a Közszolgálati Főosztály munkatársai elérhetőségéről, egyéb aktuális információkról.
Minden értekezletünkön részt vett a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal részéről egy főosztályvezető, általában a Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály vezetője is. Ő tájékoztatást ad a közigazgatási hivatal szervezetében bekövetkezett változásokról, átadja a további főosztályok jegyzők részére szóló üzeneteit, aktuális feladatok végrehajtásával kapcsolatos iránymutatásait, ismerteti a főosztályon belül az egyes kérdésekkel foglalkozó munkatársak személyében bekövetkezett esetleges változásokat. A törvényességi ellenőrzés tapasztalatai ismertetésével elősegíti a képviselő-testületi munka jogszabályoknak megfelelő folytatását, az egységes joggyakorlat követését.
Az országgyűlési képviselő választások előtt értekezletünkön részt vett Pest Megye Főjegyzője, mint a TVI vezetője, akivel a választás előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatainkat tekintettük át.
Összejöveteleink természetesen a fehér asztal mellett folytatódnak (fejeződnek be), ahol kötetlen beszélgetések során cseréljük ki gondolatainkat, adunk egymásnak tippeket az egyes feladatok végrehajtásával, problémás helyzetek megoldásával kapcsolatban, és folytatunk jogszabály-értelmezési vitákat. Ez lehetővé teszi, hogy személyesen is megismerjük egymást, a többi önkormányzatot, annak eredményeivel, problémáival együtt, így a hivatalos kapcsolattartásnál szorosabb kapcsolat alakul ki közöttünk.

A jövőben értekezleteinket a közigazgatási hivatal új értekezleti rendszerével kívánjuk összhangba hozni, hiszen az idei évtől a közigazgatási hivatal kizárólag a városi (körzetközponti) jegyzők részére tart értekezleteket, amelyek tapasztalatait nekünk kell továbbadnunk a körzetünkhöz tartozó települések jegyzőinek. A kapcsolatot emellett települési referensi rendszeren keresztül tudjuk tartani a közigazgatási hivatallal. Véleményem szerint ez a forma jobban segítheti a folyamatos, aktív továbbképzést, tájékozódást, és ezáltal közigazgatási hivatali értekezletek légköre is oldottabb, konstruktívabb lehet.


 
Dr. Horváth Béla

1972-ben született Kaposvárott.
Az Államigazgatási Főiskolát 1994-ben végezte el.
1999-ben jogászdiplomát szerezett a Janus Pannonius Tudományegyetemen.
1995 óta Nagymaros jegyzője.
Nős, feleségével Nagymaroson él.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu