Jegyzők Klubja Egy egész megyére kiterjedő szakmai szervezet 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Jegyzőklub

Jegyzők Klubja Egy egész megyére kiterjedő szakmai szervezet 2008/2


Rendszerváltás… egy régi – új szakma életre hívása, gyökeresen megváltozott társadalmi viszonyok között. Ebben az időszakban a közigazgatás alapvető változásokon ment át. Nagy volt a lendület, de ugyanilyen nagy a szakmán belüli bizonytalanság. A települések és lakosságuk szolgálatát addig is ellátó volt vb. titkárok, a pályára bekerült új jegyzők közösen keresték helyüket.

 


Hatáskörük, feladatkörük megosztva kapcsolódott az állami, illetve az önkormányzati hatalomhoz. Fokozódtak a jogalkotási kuszaságok miatt a jogalkalmazási anomáliák.
A legnagyobb összetartást a nehézségek hozzák. Gondot okozott a jegyzők körében a megjelenő jogszabályok kuszasága, így a jogalkalmazási kérdésekben együttesen keresték a megoldást, igyekeztek egymás véleményét, tapasztalatait megismerni.
Örültünk az önállóságnak, de hiányoztak a gyakorlatias, napi munkához kapcsolódó képzések, iránymutatások. A megválasztott képviselő-testületek sok esetben úgy vélték, csak az általuk hozott döntések, megalkotott rendeletek szabályozhatják a helyi viszonyokat, a jogszabályok nem kötelezik őket, vagy épp ellenkezőleg, a jegyzőtől, mint szakembertől várták a segítséget, útmutatást.
Valljuk be, elég nagy nyomás nehezedett a jegyzőkre. Bíztunk abban, hogy a deregulációs folyamat, jogharmonizáció lezajlik, a jogalkotás kiegyensúlyozottá válik, és a mi munkánk tervezhetőbb, kiszámíthatóbb lesz. Amiről azt hittük változni fog, az nem történt meg.
Néhány jegyző vállalta, hogy összefog és megalakítja a jegyzők egyesületét, mely szakmai műhelyként segítheti a megye jegyzőit feladataik ellátásban. Felhívásunk, a vártnál sokkal pozitívabb visszhangra talált. A kis csoportból hetek alatt egész megyére kiterjedő szakmai szervezet jött létre. (Az „elindító” két jegyző a JOSZ alapító tagja is lett.)
1992. október 14-én 94 fővel megalakult a Megyei Jegyzők Klubja, melyet a Megyei Bíróság még abban az évben nyilvántartásba vett. Alapszabályában többek között, célként határozta meg a képzések, önképzések segítését, egységes jogértelmezés érdekében szakmai megbeszélések szervezését, segédanyagok elkészítését.
Nagyobb szervezetet mindig nehezebb mozgatni, szervezni, ezért a klubon belül, de városkörnyékenként voltak, vannak a találkozások. El kell ismerni, hogy az egyes városkörnyékek estében változó az aktivitás. Ez függ a térséget szervező személyétől, az időközben változó személyi összetételtől. Ha egy városkörnyéken akadozik a szervezés, igyekszünk a másik csoport szakmai megbeszéléseinek „eredményét” közzé tenni, mindenki számára elérhetővé tenni. Úgy gondolom elég csak annyit mondani: szociális törvény, és minden jegyző rögtön arra gondol, a hatályos rendelete még élő-e a törvényhez viszonyítva, megint módosítani kell-e, kistérségek alakulása, közoktatási intézmények várható helyzete, hulladékgazdálkodás, talajterhelési díj, szmsz., néhány évvel ezelőtt pl. a közmű részvényekkel való gazdálkodás, stb., mind olyan témák, ahol mindenkinek van teendője, és azonos a kiindulási pont. Ilyenkor összefogunk, valaki felvállal egy-egy témát, előkészíti és megbeszéljük, vagy ún. mankókat készítünk, melyeket mindenki a sajátos helyzete szerint alakít, de a lényeg, hogy a legfontosabbakra, a szabályozandó területekre felhívja a figyelmet. De a spontán beszélgetésekkel jön felszínre a legtöbb gond, a legtöbb példa, a tapasztalat és megoldás is így válik közkinccsé, mely segíti a másik jegyző munkáját. A találkozóhely egy-egy jegyző faluja, így egy kicsit betekintünk egymás világába.
Persze mi is szeretünk vidámak lenni, kötetlenül együtt lenni barátainkkal. Van példa kirándulásra, hagyományos őszi Balaton parti hússütésre, közös utazásra. Időről-időre vannak nyugdíjba vonulók, az ő méltó elbúcsúztatásuk is jó alkalom az együttlétre. Az év végi összejövetelek a legtöbb városkörnyékben „kötelező ülések”.
Minden szervezet fenntartásához pénzügyi háttér kell. Mi tagdíjakból, önkormányzati és szponzori támogatásokból, báli bevételekből teremtjük ezt elő.
A klub – lehetőségeihez mérten – anyagilag is segíti a krízishelyzetbe került jegyzőket vagy családjukat, egyes esetekben nem jegyző köztisztviselőket.
Továbbra is célunk, szakmai fórumok szervezésével segíteni a jegyzőket az állami és önkormányzati igazgatási feladataik szakmai szempontjainak egyeztetésében, összehangolásában.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu