A XXIX. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia margójára

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Hírek, eredmények

A XXIX. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia margójára

XXIV. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dr. Kosztyi Emma
v. jegyző, jogász


A rendezvény helyszíne az évek során többször változott, a bölcsője Siófok volt és maradt. Divatos szóval retro érzés ennyi év távlatában itt lenni és részese lenni a jegyzők és a közigazgatási szakemberek gárdájának. Jellemző a fiatalos megújulás és mellette az alapító rangidős kollégák aktív jelenléte. A szakmaiságot, közös érdeket juttatja kifejezésre, hogy él még az igény a közös nyelvre a közigazgatásban szolgálók között. A kezdeti lendület a karban ugyanúgy megtörni látszik, mint az önkormányzatok működésében, amelyhez nagyban hozzájárult a közös hivatalok 2013. évi létrehozása. A ’90-es években ezer felett volt, napjainkban kétszáz fő a konferenciára jelentkezők száma. A fiatalos lendület, a jegyzői kar összetartása jellemezte a rendezvényt, ezt az életérzést, – modern szóval flow-t – szeretnénk ismét visszahozni a közigazgatásba. Érezzék a jegyzők, közigazgatásban dolgozók, hogy van érdekképviselet, összetartozás és kitüntetés a jegyzői hivatás.

Nagy tisztesség és megbecsülés a „falu jegyzőjének” lenni, együtt lélegezni a településsel, jobbá tenni, részese lenni az ott élők mindennapjainak.

A 2022. október 10–12-e között megrendezett konferencián a fenti gondolatok kifejezésére sor került egy kitüntetés alapítására. A felajánlást abból a célból tettem, hogy az elkészült kitűző kifejezze – a Gáspár Pál Szilveszter szobrász, ötvös, vésnök művész által tervezett, kivitelezett ovális alakú kitűző, amelyben a jegyzőt jelképező „J” betű a munka lényegét szimbolizáló pennát öleli át – a jegyzői hivatás társadalmi fontosságát, az összetartozást. A JOSZ elnöke jó szívvel, támogatóan fogadta a megtervezett kitűző ólomlenyomatát és a tíz darab kitűzőt. A JOSZ vezetősége úgy döntött, hogy a kitüntetésben első ízben a JOSZ korábbi elnökei részesülnek. A díj alapítása arra hívja fel a figyelmet az előzőeken túl, hogy legyünk büszkék a jegyzői hivatásra, mert ha önmagunkat nem becsüljük meg, akkor más sem fogja a jegyzői kart tisztelni és úgy megbecsülni, ahogyan ennek a karnak kijár.

A konferencia programjában nagy érdeklődésre számot tartó előadások hangzottak el, többek között a népszámlálásról, közigazgatási bíráskodásról, az önkormányzatokat érintő fontosabb intézkedésekről, tervekről, építéshatósági feladatokról.

A rendezvényt megtisztelte dr. Dukai Miklós államtitkár, aki az önkormányzatiság jövőjét ecsetelte. Az önkormányzatok jelenéről Schmidt Jenő a TÖOSZ, aktualitásairól Bekényi József főosztályvezető (BM) tartott előadást. A választási rendszerről is szó esett dr. Sóskuti-Varga Gergely az NVI általános elnökhelyettese részéről tudva, hogy ennek a témának az aktualitása mindig megmarad. Az előadók között üdvözölhettük Prof. Horváth Attila alkotmánybírót a XXI. század közigazgatásával kapcsolatosan, valamint szó esett Lánszki Regő államtitkár tolmácsolásában az építésügyi változásokról, amelyet Nagy Bálint államtitkár egészített ki az okos város–okos település bemutatásával. A jelenlévők tájékoztatást kaptak a földügyekről dr. Péter Adél Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője részéről. Századunk nagy kihívásáról, a kibervédelemről Szabó Lajos igazgató (Nemzeti Kibervédelmi Intézet) és dr. Muha Lajos (NKE) beszélt.

A jelenlévők között megfogalmazódott azon valós igény, hogy lehetőség szerint fel kellene mérni, hogy a jegyző kollégák között milyen téma, ami leginkább érdeklődésre tart számot, mely előadó felkérését javasolják.

A szekcióüléseken lehetne kiscsoportos beszélgetések keretében megosztani a gyakorlati tapasztalatokat, összevetve az elmélettel, a jogszabályok által biztosított lehetőségekkel.

A legfontosabb a mai gazdasági és társadalmi körülmények között az őszinte, segítő, tapasztalatcserét is magában rejtő kommunikáció.

Hozzuk vissza a régi hangulatát, kiterjesztett szakmaiságát ezeknek a rendezvényeknek. Tegyünk egymásért, ha van összefogás, lesz támogatás és lesz áldás a munkálkodásunkon.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu