Hatezerötszáz vendégmunkás emlékének tiszteletére – A katari világbajnokság és a FIFA vezetésének bukása

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Sport

Hatezerötszáz vendégmunkás emlékének tiszteletére – A katari világbajnokság és a FIFA vezetésének bukása

,
Szerző(k):
Dr. Hideg Milán István
Európa-jogi szakjogász


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (a továbbiakban: FIFA) 2010. december 2-án döntött úgy, hogy Katarnak ítéli a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Sivatagi fekvése lévén rendkívül forró a nyár Katarban: gyakran 45–50 Celsius-fok közé is emelkedik a hőmérséklet. Ilyen időjárási körülmények közepette rendkívül megterhelő a labdarúgók szervezetére nézve a mérkőzések lejátszása, így a FIFA – szakítva a közel százéves hagyományával – akképp határozott, hogy kivételesen télen játszák le a négyévente megrendezésre kerülő világbajnokságot. Szemben a labdarúgók egészségének – nyilvánvalóan helyeselhető – védelmével, a katari kormányzat és a FIFA vezetősége korántsem helyezett ekkora hangsúlyt a stadionokat építő vendégmunkások megfelelő munkafeltételeinek biztosítására a neves brit lap, a The Guardian szerint:[1] a gyakran rekkenő hőségben is rohamtempóban dolgozó pakisztáni, indiai, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i állampolgárok közül hatezerötszázan vesztették életüket az építkezések során.

A családi és törzsi alapokon nyugvó katari kormányzat és közigazgatás legfőbb vezetője jelenleg is Tamím bin Hamad Al Tahni sejk, Katar nyolcadik emírje, aki 2013. június 25-én vette át a körülbelül két magyarországi megye-méretű ország vezetését, miután apja, az előző emír lemondott. Csekély államterülete ellenére Katar rendelkezik a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével, mely a Föld negyedik leggazdagabb országává tette. 2010-ben Katar rendezői szerepének odaítélése széles felháborodást váltott ki szerte a világon, mivel annak ellenére nyerte el a rendezői jogokat, hogy nem rendelkezett a világbajnokság lebonyolításához szükséges infrastruktúrával, szemben például a szintén pályázatot benyújtó Angliával, Amerikai Egyesült Államokkal vagy Japánnal. Ennek feloldása céljából a pályázat megnyerését követően Katar vezetősége tíz új futballaréna megépítése, egy futballaréna átépítése és egy futballaréna felújítása mellett új repülőtér, metróvonal, vasútvonal és rengeteg autóút megépítése felől döntött. Különösen a nyaranta valóságos „hőszigetként” viselkedő, két és fél milliós lakosságú fővárosban, Dohában és annak 50 kilométeres körzetében végső soron nyolc arénát[2] építettek fel 2022-ig, szemben az előzetesen tervezett tizenkettő stadionnal, így a rendezői jogok elnyerését követően tett vállalását Katar számtalan emberéletet követelve, csak részben volt képes teljesíteni.

Mind a katari végrehajtó hatalom legfelsőbb gyakorlói, mind a FIFA vezetősége következetesen tagadja, hogy hatezerötszáz vendégmunkás elhalálozott volna a rossz munkakörülmények miatt: a katari kormányzat világbajnokságot szervező bizottsága 37 olyan halálesetet ismer el, melyek a stadionépítésekhez köthetőek, míg a FIFA azzal kommentálta a Guardian értesüléseit, hogy más nagyszabású építkezésekhez képest kifejezetten kevés haláleset történt a világbajnokság munkálatai során, mindösszesen három személy halálos kimenetelű munkabalesete következett be. Emellett a FIFA az alábbi állásfoglalást tette közzé: “A FIFA igyekszik tiszteletben tartani minden véleményt és meggyőződést anélkül, hogy erkölcsi leckéket adna a világnak, és reméli, hogy a katari világbajnokság résztvevői is követik ezt a példát, s nem sodorják ideológiai vagy politikai irányba a játékot”.[3] A FIFA közleménye a világbajnokságon résztvevő országok felháborodásának fokozódását váltotta ki, melyre például Hollandia akként reagált, hogy hivatalos szinten nem képviselteti magát nagy létszámban a tornán, a katari házigazdák meghívásának mindössze a sportminiszterük tesz eleget, aki azonban a világbajnokság során emberi jogi kérdésekről mindenképp egyeztetni kíván a katari vezetőséggel.[4] Dánia válogatottja fekete színű mez viselését tervezi a Katarban elhunyt külföldi munkavállalók iránti részvétük jeléül, számos nemzeti válogatott pedig kártérítési alap létrehozását szorgalmazza az elhalálozott vendégmunkások családjai megsegítése céljából.[5] Véleményem szerint a FIFA által megingathatatlanul képviselt álláspont már csak azért is aggályos, mivel Joseph Blatter, a FIFA 1998 és 2015 közötti volt elnöke még elnökségének fennállása idején, 2014-ben is hibának nevezte a világbajnokság rendezési jogainak 2010-ben történt Katar részére való odaítélését, melyet többek között a külföldi vendégmunkások halálával és „rabszolgamódra” való dolgoztatással indokolt,[6] s álláspontját mind a mai napig fenntartja.[7] Blatter sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása 2022 októberében járt le, de azonnali hatállyal életbe lépett az a hat év nyolc hónapra szóló szankció, amelyet egyéb szabálytalanságok miatt 2021 márciusában szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága. Blatter bukása után 2016. február 26-án Gianni Infantino olasz-svájci jogászt, az Európai Labdarúgó Szövetség (a továbbiakban: UEFA) volt főtitkárát választották a FIFA élére, aki azóta a stadionépítési és az egyéb szervezési nehézségek miatt szinte folyamatosan Katar fővárosában tartózkodik, lényegében Dohába költözött, annak ellenére, hogy a mindenkori FIFA-elnökök munkaidejük nagy részét a több mint száz éve FIFA-székhelyül szolgáló Zürichben töltik – álláspontom szerint ez is mutatja, milyen horderejű a jelenlegi valós probléma.[8]

 

A Human Rights Watch 2020-ban publikált jelentése szerint[9] Katarban rendszeresek a jogsértések a munka világában: a munkáltatók visszatartják a munkabéreket, nem fizetik a munkavállalók társadalombiztosítását, sőt gyakran nem is létesítenek velük hivatalos munkaviszonyt, díjfizetés nélkül végeztetnek túlórát és embertelen munkakörülmények között foglalkoztatják őket. E problémák mellett Katar közigazgatási rendszere fenntartja az úgynevezett kafala-rendszert is, mely jellegéből adódóan visszaélésekre ad lehetőséget. A kafala-rendszer lényege, hogy minden szakképzetlen foglalkoztatottnak („expatnak”) rendelkeznie kell katari munkáltatóval („szponzorral”), aki felelős a beutazási engedélyéért és a rendezett jogi státuszáért („sponsorship”). Az emberi jogi szervezetek szerint a kafala-rendszer útján a munkáltatók könyörtelenül kizsákmányolják a külföldi munkavállalókat, mivel maguknál tartják a munkavállalók útleveleit és meghatározzák számukra, hogy mikor hagyhatják el az országot. A halálesetek magas számát a katari kormány továbbra sem ismeri el, ugyanakkor Hasszan al-Tavadi, a katari világbajnokság szervezőbizottságának főtitkára akként nyilatkozott, hogy a munkáltatók gyakran használták ki a külföldi vendégmunkásokat a stadionépítések során, akik részére 5,2 millió dolláros kompenzációt fizetnek ki a következő két évben.[10]

Katar jelenleg hozzávetőlegesen 2 millió külföldi munkavállalót foglalkoztat, akik az országon belüli munkásosztály 95 százalékát jelentik.[11]

 


[1] https://www.theguardian.com/global-development/2021/feb/23/revealed-migrant-worker-deaths-qatar-fifa-world-cup-2022?fbclid=IwAR07zhJj5Eo0iBjAo9uYUwA9Vi-qDtiQ66_69NDQU23PwYUbZ9ZxttyFL70 (2022. 11. 13.).

[2] https://www.nemzetisport.hu/foci-vb-2022/futballkatedralisok-a-sivatagban-ime-a-katari-vilagbajnoksag-stadionjai-2918163 (2022. 11. 13.).

[3] https://www.eurosport.hu/labdarugas/fifa-vilagbajnoksag/2022/fifa-infantino-samura-allasfoglalas-foci-vb-katar_sto9213670/story.shtml (2022. 11. 13.)

[4] https://www.eurosport.hu/labdarugas/fifa-vilagbajnoksag/2022/foci-vb-katar-hollandia-fifa-botrany-vendegmunkasok_sto9222617/story.shtml (2022. 11. 13.).

[5] https://liner.hu/katar-vilagbajnoksag-fifa-emberi-jogok-csapatok/ (2022. 11. 13.).

[6] https://www.telegraph.co.uk/sport/football/world-cup/10835315/Qatar-World-Cup-2022-Sepp-Blatter-admits-it-was-a-mistake-to-host-tournament-in-the-Middle-East.html (2022. 11. 13.).

[7] https://www.vg.hu/sportgazdasag/2022/11/blatter-is-elismerte-hiba-volt-katarnak-adni-a-focivebet (2022. 11. 13.).

[8] https://www.aargauerzeitung.ch/schweiz/weltfussball-infantino-goes-doha-hat-der-fifa-boss-genug-von-der-schweiz-und-ihrer-justiz-ld.2119222 (2022. 11. 13.).

[9] https://www.hrw.org/news/2020/08/24/qatar-little-progress-protecting-migrant-workers (2022. 11. 13.)

[10] https://hvg.hu/kkv/20180401_Tobb_mint_otmillio_dollar_karteritest_kapnak_a_stadionepitok_Katarban (2022. 11. 13.).

[11] https://merce.hu/2021/02/24/legkevesebb-6500-vendegmunkas-halt-meg-a-labdarugo-vilagbajnoksagra-keszulo-katarban/ (2022. 11. 13.).

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu