Átalakul az állami tisztviselők képzésének rendszere

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Átalakul az állami tisztviselők képzésének rendszere


Az állami tisztviselők új képzési programjának és a közszolgálati továbbképzési rendszer megújításának célja a versenyképesebb, naprakészebb közigazgatás kiépítése, amely hozzájárul egy jól működő gazdasághoz és a polgári társadalom megerősítéséhez is – hangoztatta a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára az állami tisztviselők új rendszerű képzésének nyitórendezvényén.

Az igazi tisztviselő című ünnepi rendezvényen Vidoven Árpád arról beszélt: 2010-ben elkerülhetetlenné vált, hogy a kormány új alapokra helyezze az elavult magyar közigazgatást, mert a hatalmas apparátus túl sok pénzbe került és nem serkentette, hanem akadályozta az ország gyorsabb, sikeresebb, versenyképesebb fejlődését. A kormány vallja, hogy a jó és erős állam csak a megfelelően képzett, elhivatott közszolgákkal valósulhat meg – mondta, hozzátéve, hogy ehhez valódi jövőképet kínáló életpályamodell és az ehhez társuló, a járásoknál már bevezetett és fokozatosan felmenőrendszerben a közigazgatás minden szintéjén megjelenő megfelelő bérezés szükséges.

Az államtitkár szerint az új életpályamodell bevezetésével, az előmeneteli rendszerrel, a bérezéssel megtették az első lépést, cserébe a tisztviselőknek folyamatosan képezniük kell magukat, de ez a képzés nemcsak a tisztviselőknek, hanem az egész közszolgáltatásnak is érdeke, mert "egy versenyképes, jó állam alapját a megfelelően képzett és elhivatott közszolgák adják". Kiemelte: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) kiemelt szerepe van a megújuló képzési rendszerben.

Patyi András, a képzést megvalósító NKE rektora előadásában arról beszélt, az emberekre, ügyfelekre irányuló közigazgatási működés erősítése, folyamatos fejlesztése áll az új képzési rendszer középpontjában. Mint mondta, a közigazgatás "jósága" a tisztviselők képességein, készségein, tudásán és tapasztalatán múlik, és ha ezek a kompetenciaelemek rendben vannak, elkövethető akármilyen hiba, adott esetben születhet akármilyen rosszul megalkotott jogszabály, a hivatal és a hivatal vezetője "át tudja segíteni rajta a közigazgatási ügyet".

 

Tovább>>

 

Forrás: kormany.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu