Az önkormányzati feladatváltozások újabb lehetőségeket nyitottak az oktatásban

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jogalkotás-Jogalkalmazás

Az önkormányzati feladatváltozások újabb lehetőségeket nyitottak az oktatásban

XV. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Pölöskei Gáborné
főosztályvezető
Budapest
Főpolgármesteri Hivatal

A Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának vezetőjeként feladatom volt a 2012. év végén átgondolni a köznevelési törvény változásaiból adódó, önkormányzatra és a főosztályra háruló feladatokat.

Azt, hogy a köznevelési intézmények tulajdonosaiként hogyan tud az önkormányzat az intézmények „jó gazdája” maradni akkor is, ha az állam gondoskodik az intézmények fenntartásáról, hogyan tudja a kapcsolatot az intézményekkel tartani, és megtalálni azt a támogatási formát, amelyre az intézményeknek, az intézményekben tanulóknak és dolgozóknak leginkább szüksége van, mégsem okoz jelentős pénzügyi terhet az önkormányzat számára.

2013. január 1-jén hatályba lépett a köznevelési törvény azon rendelkezése, amely szerint az állam gondoskodik a köznevelési alapfeladatok ellátásáról. Ennek megfelelően a tavasz folyamán szakképző intézményeinket átadtuk az állami intézményfenntartó központnak, gyermekotthonainkat a főigazgatóságnak, egyéb köznevelési intézményeink (gimnáziumok, kollégiumok, általános iskolák) működtetése megmaradt, felvállalta a fővárosi önkormányzat. Így jelenleg 58 köznevelési intézmény működtetését, 2 óvoda fenntartását látjuk el a korábban kialakított Gazdasági Szervezeteken keresztül. Ezenkívül az összes tulajdonunkban lévő közel 120 intézményben feladatunk a gyermekétkeztetés.

Tapasztalatunk az, hogy a két éve véghezvitt gazdálkodási tevékenység átalakításával növekedett a tervezhetőség, az átláthatóság, az egységes gazdálkodás kialakítása. A jó gazdálkodás eredményeként minden intézményünkben történtek karbantartási, felújítási munkálatok a nyári szünetben. A működtetői feladatunkon túl azonban az önkormányzat nyitott volt az új lehetőségek felé. Korábban, egy önkormányzat iskoláit általában csoportbontással, plusz nyelvi órák finanszírozásával támogatta.

Miután az állam felvállalta az iskolán belüli fenntartói szerepkört, Tarlós István főpolgármester úr hathatós támogatásával az iskolakapun kívüli tevékenység támogatása indulhatott el a fővárosban. A gyermekek nevelése-oktatása nem csak az iskola épületén belül zajlik. A főváros tulajdonában lévő kulturális, sport- és szabadidős intézményi hálózat lehetőséget teremt, hogy együttműködve, újszerű kezdeményezések lássanak napvilágot.

Az ágazatok összekapcsolása (kultúra, sport, oktatás) egymás tevékenységét segíti, növeli kapacitásuk kihasználtságát, újabb lehetőséget kínál a lakosság felé, és a tevékenységbe bekapcsolódhatnak a civil szervezetek is. Azaz a támogató tevékenység messze túlmutat a gyerekeken, a település életében pozitív változásokat indíthat el.

A tavasz folyamán zenés, hangulatos tereket alakítottunk, ki, ahol a gyerekeknek adtunk lehetőséget, hogy megmutassák önmagukat. „Miénk itt a tér!” program keretében a Városháza parkban felállított színpadon kulturális, zenei, irodalmi produkciókat mutathattak be a diákok. Ez idáig 110 fellépő szórakoztatta az utca közönségét. Ugyancsak hasonló zenés programként kínáltuk a „Fedezze fel Budapest zenés tereit”, ahol a tanulók, művészeti iskolások által előadott zeneszámok állították meg az arra járókat.

A művészeti programmodul keretében pályázatokat hirdetünk a fiatal alkotók számára: fotópályázatot „Láss, ne csak nézz, Budapest öröm-bánat térképe diákszemmel” és alkotói pályázatot „Városművészet” elnevezéssel. A fiatalok korai bevonása a lakható környezetünk kialakításába, számtalan előnnyel járhat a település életében.

A nyári időszakban mindig problémás a szülők számára a gyerekek szabadidejének a felügyelete, tartalommal való megtöltése. Ebben segítettek különböző egyesületek, civil szervezetek, akiknek a kezdeményezéseit mintegy összefogta az önkormányzat, kiajánlva a programokat a fiatalok és a szülők felé.

Így született meg a Sportos vakáció a városban” elnevezésű programsorozat, amely a szünidő alatt minden héten változatos sportprogramokkal várta a gyerekeket a város különböző pontjain ingyenesen.

Az egyik legnépszerűbb projekt volt ennek keretében a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Igazgatóságával közösen szervezett labdarúgó foglalkozások, ahol heti két alkalommal edzők várták az arra járó fiatalokat (korosztálytól függetlenül) és edzést tartottak nekik a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Számunkra is meglepetés volt, hogy negyven főnél soha sem voltak kevesebben.

A Fővárosi Önkormányzat három táborhelyén kezdhették meg a vakációt a fiatalok. Tizenegy héten át, közel ezer fővárosi gyerek kedvezményes táboroztatását biztosítottuk.

Művelődési Élménytáborunkat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral közösen szerveztük.

A szeptemberi tanévkezdéssel a figyelmünk a művészeti programok szervezése felé fordult, ingyenes, vagy kedvezményes lehetőségeket biztosítva a fővárosi fiataloknak.

Új kezdeményezés, egy a 2013/2014-es évadra szóló komplex fővárosi ifjúsági bérlet előkészítése, amely három színház (József Attila Színház, Örkény Színház és Madách Színház) repertoárjából kiválasztott két-két darabra szól, amelyek illeszkednek a tananyaghoz. A kicsiknél a bábszínház látogatást támogatjuk.

Szervezünk többek között múzeumi látogatásokat, múzeumpedagógusok bevonásával a fővárosi fenntartású múzeumokkal együttműködve, levéltári látogatást és rendhagyó órát, valamint városismereti versenyt.

Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a Közösségi Szolgálat szervezéséhez kapcsolódó feladatokat összefogjuk, így folyamatosan keressük a fővárosi diákok számára azokat az alternatív lehetőségeket, amelyek révén úgy teljesíthetik ezt a feladatot, hogy szemléletükbe beépül az önkéntes tevékenység iránti elkötelezettség. Együttműködést keresünk civil szervezetekkel, fővárosi intézményekkel, cégekkel, valamint lehetőséget biztosítunk az „Iskolakapun kívüli tevékenység” keretében is közösségi szolgálatra.

Nem szabad, hogy az együtt emlékezés, ünneplés közös élménye elvesszen, így változatlanul közös megemlékezéseket szervez önkormányzatunk az iskolákkal.

A változások mindig lehetőséget teremtenek, hogy újra gondoljuk dolgainkat, a megszokottból kizökkenve, új utakat ismerjünk meg. A Fővárosi Önkormányzat 2013. évben élt ezzel a lehetőséggel. Minden intézmény működtetőjének ajánlom figyelmébe.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu