Helikon Kastélymúzeum 2006/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Helikon Kastélymúzeum 2006/6

VIII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Czoma László dr.
igazgató
Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett.

 


Bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzott ide. Az utóbbi két évtizedben olyan neves látogatói voltak, mint a belga királyi pár, Göncz Árpád, Mádl Ferenc valamint Portugália, Németország, Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Olaszország és a Kínai Népköztársaság és a Vietnámi Szocialista Köztársaság elnökei. A Festetics-kastély ma múzeum és konferencia központ. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Zenei rendezvényei megközelítik a százat.
Az épület 1883-87 között épült Festetics Tasziló megbízásából, aki a kastély jelenlegi formáját kialakította. A gazdasági épületnek fontos feladata volt az uradalomban: itt helyezték el az igás- és lovaglásra használt lovakat; ily módon az épületet a kastélyhoz hasonló eleganciával alakították ki.
1945-ig volt otthona a lovaknak és hintóknak az épület; majd sörpalackozóként, szikvízüzemként és fűszerraktárként üzemelt. Átépítették, betonnal feltöltötték, toldaléképületekkel csúfították el; az emeleti lovászlakásokat és szénatárolót szükséglakásokká alakították. Az 1990-es évek második felétől 2004 januárjáig tartó felújítás nyomán ma hintóknak ad otthont. 1000 m2-vel hazánk legnagyobb hintómúzeuma.
A ló vontatású járművek java részét egy osztrák gyűjtőtől, Werner Gustertől vásárolta meg a Kastélymúzeum, és a kiállításon más közgyűjtemények (Mezőgazdasági Múzeum, Közlekedési Múzeum) szép darabjai is helyet kaptak. Az ötven hintó, szán, szánkó Közép- Európa legjelentősebb ilyen típusú gyűjteménye.
A legrégebbi műtárgy az 1770-es évekből származó menyasszonyi kocsi. A legtöbb darab azonban a XIX-XX. század terméke. A járművek egy része történelmi személyiségekhez kötődik, így Rudolf trónörökös gigje (homokfutó), vagy Ferenc Ferdinánd, Mária Valéria sétakocsija, a Habsburg főhercegi és a hercegi gálahintók mellett az Esterházyak, a Harrah grófok járművei láthatók.
A múzeum a különböző korok technikatörténetéről is képet ad: láthatók itt a Kölber Testvérek Kocsigyára (Budapest), a Lohner Kocsigyár (Bécs), a Koller Kocsigyár (Graz), a Schustala Kocsigyár (Nesseldorf) és a Johann Matski hintókészítő (Lilienfeld) műhelyek legszebb

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu