A Zala Megyei Kórház fejlesztése 2006/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Egészségügy

A Zala Megyei Kórház fejlesztése 2006/6

VIII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Csidei Irén dr.
főigazgató


A kormány egészségügyre vonatkozó programja az egészségügy struktúrájának átalakítását tűzte ki megvalósítandó célként.

 


Az egészségügyi diszciplínákon belül a korábbi kórházi struktúra folyamatos változáson ment keresztül, azonban a jelenlegi ellátási igényeknek változtatás nélkül már nem felel meg.
A Zala Megyei Kórház az 1848-as évektől megalapított Ispotályból lassú, fokozatos fejlődést követően érte el jelenlegi épületi struktúráját. A belső telephely fejlesztése a szakmák változásnak megfelelően részben diagnosztikai, részben terápiás lehetőségeiket tekintve (Intenzív Osztály, CT, MR, Radiológiai Diagnosztika, Központi Laboratórium) követte az elmúlt évtizedek egészségügyi diszciplína változásait, ugyanakkor a külső kórház területén számos olyan osztály nyert elhelyezést, melyek szintén igénylik a diagnosztikai és központi terápiás megoldások lehetőségeit.
A Zala Megyei Kórház legfontosabb szakmai fejlesztési célja a sürgősségi betegellátás kubatúrájának kialakítása, a szükségletekhez jobban igazodó aktív és krónikus ellátás átszervezése az agyi érbetegek diagnosztikájának és terápiájának fejlesztése, a Gyermekosztály jelenlegi komfort hiányának megszüntetése, valamint a kardiológiai diagnosztika és szívsebészeti jellegű ellátások egységesítése volt.
A fenti célok megvalósítása érdekében a Zala Megyei Önkormányzat Címzett beruházási pályázatot nyújtott be melynek fő eleme a belső telephely súlypontjában új épület létesítésére.
A pályázat befogadást nyert, a beruházáshoz 918.080 eFt támogatás került jóváhagyásra, melyhez a Zala Megyei Önkormányzat 646.250 eFt önrész biztosítását vállalta. Az építés 2006 tavaszán el is kezdődött és átadása 2007 szeptemberében várható.
Az új épületben a Neurológiai Osztály és a Gyermekosztály elhelyezése válik lehetővé, az épület tetején helikopter leszállóval. Kórház 3 jpg
Ezen pavilonban biztosíthatóvá válik a Stroke betegek intenzívellátása, elektrofiziológiai vizsgálataik centralizálása, a teljes körű szubintenzív és hotel ellátás. Megkíméli a súlyos állapotban lévő stroke-os betegeket  a két telephely közötti szállítástól, a CT, MR vizsgálatok ezen hely közelében elvégezhetővé válnának.
A Neurológiai Osztály orvosai az összes többi sürgősségi ellátást végző  diszciplinák számára helyben tudnak konzíliárusi lehetőséget biztosítani és a  neurológiai betegek konzultatív ellátása is biztosítottá válik. A Gyermekosztály esetében közvetlen összeköttetés nyílik a szülészeti műtők, szülőszoba, az újszülött rooming-in rendszer és az osztály egyéb területei között. Kórház 4 jpg
Biztosíthatóvá válik a ma már elengedhetetlen szülő-gyermek kapcsolat egészségügyi törvényben biztosított jogának érvényesülése. A perinatális intenzív ellátás és a gyermek intenzív ellátás minimum feltételei teljesíthetővé válnak. A gyermek  betegek diagnosztikai vizsgálata kevésbé lesz megterhelő, hiszen nem kell ezen gyermekeket vizsgálatokra az udvaron keresztül szállítani.
A Gyermekosztály új pavilonba történő áttelepítésével jelentős terület szabadul fel a kardiológiai és szívsebészeti centrum komfortosítására, modernizálására, egy helyütt történő ellátásuk biztosítására, azonban ennek pénzügyi forrását elő kell teremteni. Kórház 8 jpg
Figyelemmel a népegészségügyi, illetve a megbetegedési adatokra, valamint a kórház stratégiájában és szakmai fejlesztési tervében megfogalmazott célkitűzésekre, Vaszkuláris Centrum létesítése mellett döntöttünk. Ebben a komplex, több orvosi részterületet magában foglaló egységben egymás mellett működik az érfestésre, valamint értágításra, illetve a koszorúerek betegségeinek diagnosztizálására és gyógyítására szolgáló perifériás DSA készülék, valamint az új haemodinamikai laboratórium. A szív- és érrendszeri megbetegedéseknek a magyar haláloki statisztikában elfoglalt kitüntetett helye szakmailag teljes mértékben indokolja egy ilyen, egységes szakmai elvek és szemlélet mentén működő, komplex diagnosztikus és terápiás lehetőségeket kínáló szervezeti egység létrehozatalát. Ez a fejlesztés utat nyit többek között ahhoz is, hogy a most kiváltásra kerülő, régi, de még teljes mértékben üzemképes haemodinamikai vizsgálóasztalt elektrofiziológiai vizsgálatokra és gyógyító eljárások kivitelezésre, illetve pacemaker műtétek elvégzésére hasznosítsuk. A bemutatott eszközfejlesztésekhez sem az önkormányzat, sem a kórház nem rendelkezett a szükséges forrásokkal és az sem volt valószínűsíthető, hogy pályázatokon újabb pénzösszegeket lehetne elnyerni a célok megvalósítása érdekében. A „Sikeres Magyarországért” Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram keretében lehetett hitelt igénybe venni, amit a kereskedelmi bankok folyósítanak.
Az igénybe vehető hitel célja, az önkormányzati feladatok ellátását szolgáló beruházások finanszírozása, mely lehetőséggel élt is az önkormányzat.
A Centrum kialakítása 500-550 M Ft-ba került, megvalósulása jelenleg van folyamatban, befejezése november hónapban várható.
A fejlesztések megítélésünk és a kórház vezetői szerint is kiemelkedő stratégiai fontosságúak és elengedhetetlenül szükségesek voltak a töretlen szakmai fejlődéshez, annak érdekében, hogy a Zala Megyei Kórház meg tudja tartani szakmai vezető szerepét, és a betegek megfelelő színvonalú ellátását.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu