Hévíz az egészség élménye 2006/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Hévíz az egészség élménye 2006/6

VIII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Tüske Róbert dr.
jegyző
Hévíz

Hévíz városának, a hévízi gyógytónak széleskörű az ismertsége, az itt folyó reumatológiai gyógyítás világhírű.

 

Aki megfordul Hévízen, néha nem is gondolja, hogy egy mindössze 4.900 lakosú kisvárosban jár, mert a település szolgáltatásainak köre, a város idegenforgalma ennél nagyobb település képét mutatja. A szállásférőhelyek száma, mintegy 10 ezer, a városban eltöltött vendégéjszakák száma megközelíti az évi egymilliót.
Az hogy Hévíz a gyógy-idegenforgalom és napjainkban egyre jobban a szabadidős idegenforgalom egyik legismertebb és legkeresettebb hazai helyszíne összehangolt fellépést követel meg. Ennek érdekében az önkormányzat és a gazdaság szereplői sokrétű tevékenységet szerveznek és fejtenek ki, egyre több területen partneri együttműködés keretében.
A közelmúltban jelentős előrelépést sikerült elérni az idegenforgalom fejlesztésének célját szolgáló stratégiai kérdésekben.
Hévízen található Európa legnagyobb melegvizű gyógy-tava. A gyógytó területe 4,5 hektár, vízmennyisége két naponta kicserélődik.
A hévízi gyógytó kizárólagos állami tulajdon, annak kezeléséhez Hévíz Város Önkormányzatának korábban semmilyen köze nem volt. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Közhasznú Társaság 2004. október 1-jei megalapításával került az önkormányzat először abba a helyzetbe, hogy érdemi döntéshozói pozíciói vannak a gyógytó kezelésével, a reumakórház működtetésével, fejlesztésével kapcsolatos kérdésekben. A Hévízgyógyfürdő Kht. az Egészségügyi Minisztérium, valamint Hévíz Város Önkormányzata alapításával jött létre úgy, hogy a kht. üzletrészeinek 26 százaléka az önkormányzat tulajdona. A Hévízgyógyfürdő Kht. törzstőkéje 500 millió forint pénzbeli betét, melyből 130 millió forintot jegyez az önkormányzat. Az önkormányzat az alapítási egyezségnek megfelelően ezenkívül három év alatt további 210 millió forint befizetést teljesít. A stratégiai döntések egy része 75 + 1 százalék szavazathoz kötött, így ezekben az ügyekben a tulajdonosok önmérséklete alapján csak együttes döntések jöhetnek létre.
Az alapítók kiemelték annak a jelentőségét, hogy első alkalommal fordult elő ilyen működtetést és fejlesztést, továbbá forrás feltárást célzó kormányzati és önkormányzati együttműködés. Az előkészítés során teljesen egyező volt álláspontjuk, hogy csak közhasznú társaság alapításáról lehet szó, hiszen a kórházi közfeladatok ellátása mellett a vállalkozási tevékenység üzleti hasznát a Hévízgyógyfürdő és reumakórház fejlesztésére, a gyógy-tó kezelésére és megóvására kívánják visszafordítani. Az alapítói döntéseket követően azonnal egy közel 2,3 milliárd forintos fejlesztés indult el, amelynek célja a reumakórház, és kifejezetten a gyógy-tavon található építmények rekonstrukciója. A beruházás napjainkra folyamatos működés mellett, több mint háromnegyed részben megvalósult. A fejlesztés következtében a Hévízre látogatók mind küllemében, mind felszereltségében teljesen megújult létesítményekkel találkozhatnak.
Hévízen az idegenforgalom kérdéseinek kezelése kiemelt önkormányzati feladat. A turizmus bővítése érdekében, a fejlesztések szakmai megalapozásához, az önkormányzat elkészíttette a Hévíz város turisztikai marketing tervét. A tervben foglaltak szerint az önkormányzat, a gazdasági szereplők (szállodák, szobakiadók, üzlettulajdonosok), a Hévízgyógyfürdő Kht az idegenforgalmi bizottság koordinációjával példás összefogással megalakították a Hévíz Turizmus Marketing Egyesületet, újra szervezték a Tourinform irodát és a városmarketing ellátásának feladatait. A város idegenforgalmi vállalkozásai együtt és összehangoltan jelennek meg a szakmai rendezvényeken, kiállításokon. Az önkormányzat a turisztikai marketing tevékenységet kiemelten támogatja.
A város fejlesztésének alapvető profilja továbbra is a gyógy-turizmus, emellett azonban egyre nagyobb igény jelentkezik a wellnes-turizmus és más divatos rekreációs szolgáltatások iránt, ezért a város vezetése a gyógyászati alaptevékenység mellett ezen igények fejlesztésére is hangsúlyt kíván helyezni.
A Gfk Hungária 2006-os felmérése alapján Hévíz a leggazdagabb település. A városban igen jelentős gazdasági potenciál van jelen, amely a megfelelő fejlesztések nélkül versenyképességéből veszíthet, ezért nemcsak városi de nemzeti érdeknek tartjuk, a versenyképes, megtérülő beruházások fejlesztését, támogatását is.
A város adóbevételei az idegenforgalmi adó állami támogatásával kiegészítve közel 1 milliárd forintot, az önkormányzat költségvetésének megközelítőleg a felét teszik ki, ezért a város kész és képes a pályázatok önerejét biztosítani.
A jövő fejlesztéseinek érdekében előkészített elképzelésekkel rendelkezünk a gyógy-tó világörökségi helyszínné minősítésére, a teljes belvárost érintő gyalogos övezeti rekonstrukcióra, a Hévízgyógyfürdő és az idegenforgalom fejlesztésére, természet- és környezetvédelmi célú beruházásokra, a közbiztonság további növelését célzó intézkedésekre, mintegy 18-20 milliárd forintos nagyságrendben.
Hévíz városa, mint Magyarország egyik tradicionális gyógyászati- és fürdőközpontja, továbbra is fejlődve és fejlesztve várja vendégeit.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu