Jegyzőket fogadtunk, jegyzőket látogattunk 2004/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Jegyzőket fogadtunk, jegyzőket látogattunk 2004/4


Már több alkalommal tájékoztattam tagjainkat, olvasóinkat, hogy az UDITE  szabad fordításban Nemzetközi Jegyzőszövetség  tagjaként a JOSZ az EU tagországok jegyzőszövetségével információ- és tapasztalatcsere céljából mind szorosabb kapcsolat kialakítására törekszik.

2002-ben Prágában, mint megfigyelő tagok a cseh, a lett és a szlovák kollégákkal – tekintettel a hasonló történelmi, politikai múltunkra, hasonló problémáinkra – elhatároztuk, hogy a nemzetközi szövetség rendezvényeitől függetlenül alkalmanként találkozni fogunk (később ehhez a máltaiak és a ciprusiak is csatlakoztak).
Egyeztetni fogjuk a nemzetközi szervezetben képviselt álláspontjainkat, kölcsönösen segítjük egymás munkáját, lehetőség szerint részt veszünk egymás nagyobb rendezvényein, és szakmai tanulmányutak szervezésével segítjük szövetségeink munkáját. Az elmúlt években több alkalommal járt már nálunk kisebb létszámú cseh, szlovák és lett delegáció, s mi is felkerestük a társszervezeteket. Idén a lettek – a korábbi pozitív tapasztalatok ismeretében – az EU parlamenti képviselő választást követő héten, 37-en keltek útra autóbusszal, hogy meglátogassanak bennünket.
A tapasztalatszerzés többcélú volt: megismerni a magyar közigazgatást, ezen belül az önkormányzatok munkáját, kiemelten a polgármesteri hivatalok és a jegyzők tevékenységét. Ennek érdekében felkeresték Terézvárost, Pesterzsébetet, Balatonföldvárt, Balatonfüredet, Gödöllőt és Jászberényt. Vendégeink komoly érdeklődést tanúsítottak az ismertetett témák iránt, sok kérdést fogalmaztak meg, illetve párhuzamot vontak a két ország közigazgatása között. Visszajelzésük alapján valamennyi településről sok hasznos információval gazdagodva tértek haza, megismerve a magyar vendégszeretet is.
A programban közreműködő magyar jegyző kollégák segítségét – a külföldi vendégek nevében is – ezúton is megköszönöm.
Megfelelő előkészítés után Jászberényben aláírtuk a lettországi szervezettel az együttműködési szerződést, amelyben megfogalmaztuk kapcsolattartásunk mikéntjét. Megjelöltük azokat a területeket, amelyekben a jövőben együtt kívánunk működni.
A lett kollégák tervei között szerepel testvérvárosi kapcsolat kialakítása is. A partnertelepülések adatai a www.jegyzo.hu honlapon megtekinthetők.
Nemcsak vendégeket fogadtunk, vendégek is voltunk. A Városi Jegyzők Egyesülete szervezésében Máltán töltött el egy hetet a városi jegyzők népes csoportja, s e hét keretén belül jutott idő arra is, hogy a máltai jegyző szövetség meghívására felkeressük két város Polgármesteri Hivatalát. Az ottani jegyző kollégák tájékoztatása alapján /15-25 ezer lakosú településekről van szó/ munkájuk, feladatuk, hatáskörük lényegesen eltér a magyarokétól.
Egy magyarországi megyével hasonló területű és lakosságszámú országban szinte minden centralizáltan, állami irányítással vagy állami feladatként működik. Saját hatáskörük alig van, éppen ezért a hivatali létszám is ennek megfelelően igen alacsony. A hazai jegyzői hatáskörök szinte értelmezhetetlenek számukra. Részünkről viszont az a kötetlenség, hogy nyári időszakban 8 órától 14 óráig van hivatali munkaidő, s a 12 órakor kezdődő ebédidő után gyakran a hátralévő munkaidőben sem térnek vissza a hivatalba, inkább sziesztáznak. Az ismertetett munkamennyiséget és munkaidőt a mi kollégáink is szívesen felvállalnák.
Málta is az EU tagállama, s közigazgatása is EU konform kell legyen. Ez is működik, a másik is működik, másképpen. Érdemes ismereteket gyűjteni minél szélesebb körben, mindenkitől lehet tapasztalatot gyűjteni, tanulni. A máltaiak is kezdeményezték együttműködési szerződés aláírását. Ha a lettekhez hasonlóan Magyarországon szeretnék ezt megtenni, s úgy döntenek, hogy valamennyi máltai jegyző felkeres bennünket, ez összesen 62 főt jelent. Ugyanis ennyien töltenek be jegyzői munkakört országukban.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu