KlímaSztár 2011 - pályázat önkormányzatoknak

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

KlímaSztár 2011 – pályázat önkormányzatoknak

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
AdminisztrátorBeküldési határidő: 2011. április 22.

Helyben az éghajlat védelméért. Felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért

A nemzetközi klímavédelmi tárgyalások eredménytelensége rámutat, hogy a nemzetközi és nemzeti vállalásokon túl, jelentős szerepe van, lehet a helyi, önkéntességen alapuló, éghajlatunk megóvásához kapcsolódó tevékenységnek is. E gondolat alapján alakult meg 20 évvel ezelőtt az Európai Klímaszövetség és tavaly annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség.

A mexikói nemzetközi tárgyalások időpontjához kapcsolódóan a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon első alkalommal hirdeti meg az Európában már többször sikerrel megvalósított KlímaSztár (ClimateStar)¹ felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. Programunkkal egyfelől szeretnénk kiválasztani és díjazni a legjobb megvalósított helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, másfelől szeretnénk összegyűjteni és bemutatni a hazánkban megvalósult jó példákat.

Felhívásunkra olyan fejlesztések, projektek leírását várjuk, amelyekkel az önkormányzatok hozzájárultak az éghajlatváltozás fékezéséhez. Néhány lehetséges példa:

– Az energiafelhasználás csökkentéséhez, helyi, megújuló energiaforrások hatékony felhasználásához kapcsolódó fejlesztések;
– Fenntartható települési / területi tervezés, fejlesztés – környezetkímélő közlekedés (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedési rendszerek fejlesztése), közösségi célú városrehabilitációs tevékenységek (parkosítás);
– Zöld közbeszerzés – helyi termékeket, termelőket előnyben részesítő tevékenységek, zöld irodai programok.

A felhívásra bármely hazai település jelentkezését várjuk, amennyiben szeretné az első magyarországi KlímaSztár díjat elnyerni. Jelentkezni az önkormányzat éghajlatvédelmi tevékenységeinek bemutatásával lehet:

– A honlapunkról letölthető formanyomtatvány három részének (Önkormányzat adatai, Települési klímaprofil és a Projekt bemutatása) feldolgozásával. Az egyszerűen kitölthető klímaprofil alapján ideális esetben – amennyiben település az összes kapcsolódó lépést megtette – a következő oldalon egy klímacsillag rajzolódik ki. Ez a csillagdiagram grafikusan is segíti az önértékelést.
– A projektet bemutató fényképeket kérjük, hogy a formanyomtatványhoz csatoltan küldjék el!

Kérjük, hogy a kitöltött formanyomtatványt, mely letölthető a Szövetség honlapjáról, és a fényképeket legkésőbb 2011. április 22-ig juttassa el a klimasztar2011@gmail.com címre!

Bővebb tájékoztatás a felhívásról:
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Lajtmann Csaba) – 96/316-192; 30/232-6658

Villámposta: klimasztar2011@gmail.com

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu