Konszenzus az ötpárti tárgyaláson 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Önkormányzat

Konszenzus az ötpárti tárgyaláson 2007/2


2007. május 2-án a polgármesterek és a helyi önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének megállapítására irányuló eljárással összefüggő törvénymódosításokról ötpárti egyeztetésre került sor az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban.

 

 

Az ötpárti egyeztetés célja az volt, hogy az alkotmánybírósági döntést [45/2006. (X. 5)] követően fennálló jogellenes helyzetre – mely szerint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 33/A §-ának (7) bekezdése általánosságban kizárja a bíróság döntése elleni jogorvoslat lehetőségét – a pártok konszenzusos megoldást találjanak.

 

Az AB-határozat kívánalmainak megfelelően az ÖTM elkészítette javaslatát, melyet a tárgyalás során mind az öt párt támogatott. A javaslat szerint a közigazgatási hivatal által bíróság előtt kezdeményezett összeférhetetlenségi eljárásban a bíróság döntése ellen fellebbezésnek legyen helye, garantálva a jogorvoslathoz való alapjog teljes érvényesülését.

 

Megállapodás született továbbá arról, hogy az AB-döntésben foglalt határidőig az Országgyűlés fogadja el az előterjesztést. Ennek érdekében a konszenzusos javaslat az ÖTM kezdeményezésére már a mai kormányülés napirendjén szerepel, hogy azt a kormány – elfogadása esetén – az Országgyűlés elé terjeszthesse. 2007. május 2. 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu