Közösségek értékei a Nemzeti Kulturális Örökség Elektronikus Oktatási Könyvtárában 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Oktatás

Közösségek értékei a Nemzeti Kulturális Örökség Elektronikus Oktatási Könyvtárában 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Barna Gábor felelős szerkesztő



2007 tavaszán különleges bemutatóra kerül sor az Elektronikus Kormányzati Módszertani Központban (MTA SZTAKI) oktatási, könyvtári szakemberek valamint a sajtó számára: „Településtörténetek társadalmasítása az iskolai és közkönyvtárak állományának elektronikus feltöltése révén”.

 

 

A Jegyző és Közigazgatás XXXI. Konferenciáján 2006-ban tartottam előadást az akkor már egy éve futó programunkról, amelyet ezúttal összegzek.

 

Az elmúlt években sok polgármester és maguk az önkormányzati szövetségek is jelezték tudományos szakreferensi irodánknak (MTA, SZTE), hogy komoly problémának érzékelik azt a tényt, hogy a településük értékeiről szóló nyomtatott és digitális kiadványaik a ráfordított komoly költségek ellenére sem juthatnak el az országos nyilvánossághoz.

 

2005 folyamán már hivatalosan kérték tőlünk, fejlesszük ki a legköltséghatékonyabb megoldást, hogy lehetőség szerint az ország minden iskolájába és könyvtárába kerülhessenek be, ezáltal helyben kezelhető állományként váljanak megismerhetővé és oktathatóvá a különböző lokális közösségeket bemutató nagyon fontos tartalmak.

 

Ezek az alapos kutatómunkával készült tudományos-ismeretterjesztő igényű művek (kötetek, füzetek, videók) jól érzékeltetik szövegben és képekkel egy település gazdag történeti, természeti, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi értékeit, hagyományait.

 

Az önkormányzati szövetségek elfogadták korszerű közszolgálati programunkat, amely teljesít minden elvárást a szellemi kulturális örökség felmutatásával és megőrzésével kapcsolatban, és a számítástechnika fejlettségén, a megcélzott közintézmények bővülő gépi ellátottságán alapszik.

 

A megvalósítás lépései: Irodánk az egyes településektől kapott szöveges, képi ill. videóanyagokat digitalizálja, szerkeszti és a több ezer kötetet (egyéb állományokat is) sok GB-nyi egységes virtuális könyvtárrá rendezi, majd a Nemzeti Kulturális Örökség Elektronikus Oktatási Könyvtára címmel digitális hordozón átadja minden magyarországi iskolának és közkönyvtárnak. Ennek az ötezer intézménynek végpontként az a feladata, hogy az NKÖEOK tartalmát saját belső rendszerében (központi gépén) egységes állományként elkülönítve kezelje, a bővítéseket fogadja, a személyes hozzáférést mindenki számára biztosítsa.

 

A cél: hogy a fent jelölt intézményekben legyen minden hazai településről helytörténeti anyag és videofilm. Az átadást követően az eredeti tartalmak bármikor tetszés szerint kiegészíthetők ill. felülírhatók újabb érdemi információkkal. Lásd: www.sulinet.hu … /Jelkép és Örökségtár/; www.heraldicart.uw.hu

 

A közösségi kultúrértékek oktathatóvá tételére indított oktatási innovációs programunk a 2006-os EU-ajánlás („erősíthesse minden európai polgár kapcsolatát identitásával, kultúrájával, hagyományaival és történelmével”) valamint UNESCO-egyezmények („a szellemi kulturális örökség megőrzése”) teljesítési körébe esik. A 2007. évi ünnepélyes átadást az Akadémia vezetősége és az Országgyűlés alelnökei védnöklik.

 

A mellékelt fotók a NKÖEOK bemutató tanításán készültek a szegedi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában. ■ 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu