Múltat a jövőnek! 2011/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye

Múltat a jövőnek! 2011/1

XIII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Kujbusné Mecsei Éva igazgató - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei LevéltárKözös felelősség a települések írott forrásainak megőrzése. A papír alapú dokumentumok megfelelő tárolása mellett az elektronikus adatok biztonságos kezelése és archiválása is napjaink halaszthatatlan feladatává vált.

 


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár őrizetében lévő iratok közül a legforgatottabbak közé tartoznak a települések múltját érintő dokumentumok. Ezekből nemcsak a múlt jelentős eseményeire tudunk adatot szolgáltatni, hanem a munkaviszonyra, állampolgárságra, tulajdonváltozásra, iskolai végzettségre stb. vonatkozóan is. Sajnos ezek a források azonban nagyon hiányosak. Régen a falu nótáriusának, bírájának pontossága és gondossága határozta meg, hogy mit vetettek papírra és azt miként őrizték meg. Ha a dokumentumok időben archívumba kerültek, akkor megmaradtak, ha nem, akkor a történelem viharaiban kárt szenvedtek vagy elpusztultak. Ma már igen ritkán bukkan fel a polgármesteri hivatalok irattáraiban 17-19. századi irat. A megsemmisült adatok pótolhatatlanok! Mindezek ismeretében kell átéreznünk annak a felelősségét, hogy a 20-21. század írott forrásanyagának sorsa a mi kezünkben van. Az általunk létrehozott és kezelt, maradandó értékű iratok napjainkról szolgálnak majd a jövőben információkkal. De vajon megmaradnak-e egyáltalán ezek, vagy az információkat hordozó forrásokat nedves pincékben a penész emészti el, esetleg a hivatal udvarának hátsó raktárában a sok lim-lom között az egér rágcsálja meg, netalán mi magunk dobjuk ki a használhatatlanná vált 3,5-ös lemezen? Ma ebbe igazán bele se gondolunk, hiszen olyan sok a napi feladat, a papír és a mentéseket tartalmazó DVD…


Mi lehet a megoldás?


1. A helyes iratkezelés


Levéltárunk – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – felügyeli az illetékességi körünkbe tartozó önkormányzati hivatalok maradandó értékű iratainak kezelését, őrzését. Az iratok napi használatát, a megfelelő áttekinthetőséget segíti a pénzt sem igénylő rendszeres selejtezés. Ha az akta megfelelően van kódolva, akkor a selejtezést évente viszonylag rövid idő alatt kis munkaráfordítással meg lehet tenni. Ennek halogatása vagy elmulasztása az iratok halmozódásához, áttekinthetetlenné válásához vezethet.


2. A megfelelő őrzés


A megyénkben a legnagyobb problémát az iratok szabályos őrzése jelenti. Ritka az a polgármesteri hivatal, ahol megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú irattárban, szabályos rendben őrzik az összes iratot. A napi ügyintézéshez már nem szükséges, régi iratok több helyen méltatlan elbánásban részesültek: pincébe, kamrába, fészerbe kerültek. Itt aztán olyan fertőzést szenvednek, ami a nagyon költséges fertőtlenítés és restaurálás hiányában pusztulásukhoz vezet. Súlyosbítja a helyzetet az, hogy levéltárunk is évek óta raktárhiánnyal küzd, így a levéltárba adandó iratokat nem tudjuk olyan mértékben átvenni, ahogy az szükséges volna. Jelenleg csak a legveszélyeztetettebb iratok befogadására vállalkozhatunk. A megyei önkormányzat ismerve a helyzetet már tett lépéseket egy megfelelő az új raktár kialakítására, ennek elkészültéig az iratanyag felmérésére és az átadás előkészítésére törekszünk.


3. Újabb kihívások: az informatika térhódítása


A számítógép megjelenése forradalmasította az iratkezelést és új kihívásokat indukál. Ezek közül az egyik legjelentősebb az archiválás. Bár a Magyar Országos Levéltár és Budapest Főváros Levéltára uniós támogatással elkezdte az e-levéltár projekt kidolgozását, de amíg eljut a kistelepülések elektronikus iratkezelésének megnyugtató megoldásáig, addig mindenkinek magának kell megoldást találni adatbázisainak biztonságos mentésére. Sajnos a levéltárak technikai fejlesztése nem haladt párhuzamosan az elektronikus ügykezelés elterjedésével, így mi nem vagyunk felkészülve a különböző iktatórendszerekben készült adatok fogadására, őrzésére, és arra sem, hogy az informatikai fejlődést követve folyamatos konvertálásokkal, mentésekkel biztosítsuk ezek használatát – nemcsak több évtizeden, hanem évszázadon is át! Nem jelent megnyugtató megoldást a segédletek kiprintelése sem, hiszen az alig egy évtizeddel ezelőtti nyomtatások már ma olyan halványak, hogy szinte olvashatatlanok. A mindenki számára elfogadható közös megoldás megtalálásáig célszerű az iktatóprogram adatbázisát éppen úgy a legalkalmasabbnak tartott optikai vagy merevlemezekre menteni, mint a különböző tanácskozások, megbeszélések, rendezvények videófelvételeit. Érdemes fontolóra venni a rossz állapotban lévő, veszélyeztetett iratok – akár közmunkával történő – beszkennelését, lefotózását és ezáltal történő archiválását is.


4. Ismerjük meg az iratokat, hogy becsülhessük a forrásokat!


Levéltár-látogatásra invitálunk mindenkit, aki részese az iratok létrejöttének, hiszen itt látja igazán, hogy milyen nagy mindannyiunk felelőssége a történelem írott forrásainak megérzésében, valamint honlapunkon ez évtől külön linkben is igyekszünk segítséget nyújtani az iratkezelőknek munkájukhoz.
www.szabarchiv.hu

Előfizetés

Kategória

Feliratkozás hírlevélre

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu