Nógrád – a Varázslatos Világ 2010/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

Nógrád – a Varázslatos Világ 2010/4

XII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Becsó Zsolt
elnök
Salgótarján
Nógrád megyei önkormányzat

 

Nógrád – 210 ezer lakosával és 2544 km2 területével – az ország legkisebb lélekszámú és második legkisebb kiterjedésű megyéje. A 131 nógrádi település közül 77 lakosságszáma 1000 fő alatti, 41 falu lélekszáma az ötszázat sem éri el. Városaink sem túlzottan nagyok, a hat közül három 10 ezer alatti.
Természetesen mindazok, akik ismerik a megyei önkormányzatok természetrajzát, pontosan tudják, hogy a méret igen kevéssé meghatározó. Nógrád Megye Önkormányzatának ugyanazokat az egészségügyi, szociális, közoktatási és közgyűjteményi szakszolgáltatásokat kell ellátnia, mint pl. az ötször akkora népességű Pest megyének.

 


Más megközelítésben: egy megyei intézményrendszer és költségvetés gyakorta alig nagyobb, mint egy megyei jogú városé, ugyanakkor a feladatellátás a gyakorlatban nem öt-hat km2-en, hanem több ezer négyzetkilométeres területen történik, ami már csak logisztikailag is izgalmas kihívás.


Az elmúlt évek megyei önkormányzatokat érintő költségvetési megszorításaira azonban már nem használnám az „izgalmas kihívás” kifejezést, itt sokkal súlyosabb, a területi feladatellátást komolyan veszélyeztető problémákról van szó.

Nógrád megye jelenleg 19 intézményt működtet, melyeknek közel 2500 közalkalmazottjával a megye legnagyobb munkáltatója. Az intézmények száma „normális üzemméret” mellett lehetne lényegesen magasabb, de pontosan a költségvetési megszorítások okán számos összevonásra, integrációra kellett sort kerítenünk, mégpedig a lehetséges kooperációs előnyök kiaknázásának érdekében.


A megyei feladatellátás jellegét erősen befolyásolja, hogy az ország egyik leghátrányosabb helyzetű területéről van szó. Az egészségügyi, szociális, de akár a közoktatási szakfeladatokra, intézményekre is jelentősen rányomja bélyegét az alacsony GDP, a szociálisan fokozottan hátrányos helyzetű csoportok nagy száma, az egyre elöregedő népesség. Az egykor Nógrád „motorját” képező nehézipar és szénbányászat összeomlásával a helyi gazdaság jóformán kilátástalan helyzetbe került. Ezen nem sokat segít a Főváros közelsége: bár a megye egyes részeit eléri az „egy órás innovációs zóna”, a munkaerő-elszívó hatás is igen jelentősen érvényesül.
Az alternatív, kisebb méretekben is hatékony v

állalkozási területek közül – stratégiai szempontból – legnagyobb reményeink egyebek között a turizmus, idegenforgalom „iparágában” vannak. Nógrád páratlan természeti adottságai, kulturális öröksége jó kiindulópontot, komoly esélyeket jelent e területen.


Nálunk található a világörökség részét képező hollókői Ófalu, az Európa diplomás Ipolytarnóci Ősleletek, és számos más geológiai, természeti ritkaság a Börzsönytől a Cserháton át a Mátráig terjedő hegyvonulatok között. Váraink – Salgó, Somoskő, Drégely, Nógrád, stb. – izgalmas történelmi túrák célpontjai. A Palócföld folklórja, néprajzi kincsei – így tárgyi emlékei, páratlan szépségű és mai is élő népviseletei – szintén nagy értéket képviselnek. A történelmi Nógrád két irodalmi óriásának – Mikszáth Kálmánnak és Madách Imrének – egykori lakóhelyei ma is látogatható irodalmi kultuszhelyek Horpácson és Csesztvén.


Nem véletlen tehát, hogy a megyei önkormányzat legjelentősebb programjai e területhez kapcsolódnak. Hollókő immár elodázhatatlan fejlesztése mellett – a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet bázisán – látványos ipar- és életmódtörténeti állandó kiállítások megvalósítását tervezzük. Ennek része a világon jóformán egyedülálló földalatti Bányamúzeum továbbépítése, felszíni létesítményeinek bővítése is.
A kulturális természetű beruházások mellett természetesen egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a megye komplex gazdasági fejlesztési tervének kidolgozására. E munka során a megyei önkormányzat elsősorban a települési, területi fejlesztési programok „katalogizálásában”, összehangolásában, a kooperációs modellek kialakításában játszhat nagy szerepet.

Komolyan bízom abban, hogy Nógrád valamennyi társadalmi-gazdasági szereplője, vállalkozói, szakemberei, önkormányzatai, intézményei és civil szervezetei partnereink lesznek e munkában.
E folyóirat – a Jegyző és Közigazgatás – olvasóit pedig arra bíztatom, hogy ha tehetik, mindenképp látogassanak el hozzánk. Töltsenek el hosszabb-rövidebb időt Nógrád páratlan szépségű, gazdag látványosságokkal teli, varázslatos világában!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu