Sárköz Jegyzőklub 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Bács-Kiskun Megye / Cikkek

Sárköz Jegyzőklub 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Bánné dr. Raffai Gyöngyi
jegyző
Sükösd

A Sárköz Jegyzőklub létrehozása a rendszerváltást követő évekre nyúlik vissza, és Pálinkás Emilné jegyző nevéhez fűződik, aki nyugdíjba vonulásáig, 2003-ig vezette a klubot. Kalocsa környéki községek jegyzőinek összefogásaként indult, s a földrajzi elhelyezkedés miatt a „Sárköz” jelzőt kapta. A rendszerváltással együtt járó jogszabályalkotás és megváltozott közigazgatási szerepkörök, működés a nyolcvanas években megszokottól más típusú munkát igényelt. Érthető volt az igény, hogy a kisközségek jegyzői fogjanak össze a közös jogszabály-értelmezésre, a helyes gyakorlat kialakítására. A községi jegyzők csapatmunkájában a kezdetektől Kalocsa város jegyzője is részt vett, segítette a klub működését tanácsaival, tapasztalataival és neves előadókat szervezett rendezvényeinkre. Minden összejövetelünkön meghívott vendégünk a Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője és a törvényességi referens.

 

A Sárköz Jegyzőklub tagjai:
Pálinkás Emilné ny. jegyző alapító
Bátya – Dr. Szatmári Zsolt
Dunapataj- Botykai János
Dunaszentbenedek- Dr. Zsigmond Katalin
Dunatetétlen – Dr. Sárközi Zsolt
Dusnok – Dr. Bajai Bernadett
Drágszél – Tóth László
Fajsz – Estók Mihályné
Foktő- Tóth Zoltán
Hajós – Mayer Ferenc
Kalocsa – Dr. Bálint József
Miske – Sághegyi Imre
Nemesnádudvar – Vancsik György
Orgovány – Bagócsi Károly (JOSZ)
Ordas-Géderlak – Czabainé Csada Márta
Öregcsertő- Homokmégy – Hodovánné Dr. Ancsa Mária
Sükösd – Bánné Dr. Raffai Gyöngyi
Szakmár – Újtelek –  Csefkóné Busa Andrea
Uszód – Simon László
A Jegyzőklub alapító tagjaiként meg kell említenem néhány nyugdíjas kollégát is: Pálinkás Emilné, Mendler Mátyásné, Váradi Lajosné, Horváth Mihály, Dr. Szabó István.
A Jegyzőklub lehetőség szerint minden negyedévben, a „soron következő” településen szervezi meg szakmai programját. Megszokott napirendünk az éppen aktuális, végrehajtásra váró jogszabályok helyes és egységes értelmezése, és a megyei közigazgatási hivatal bejelentései, útmutatásai az előttünk álló feladatokra. Kalocsa város címzetes főjegyzője a kalocsai kistérség önkormányzatokat érintő témáiról, és Bagócsi Károly kollégánkkal a JOSZ tevékenységéről számol be rendszeresen a klub ülésein.
Az elmúlt egy évben az alábbi témákban szerveztünk programokat: 2004. októberében a Jegyzőklub Orgoványra utazott, ahol Bagócsi Károly mutatta be települését, és a 2005. évi költségvetés várható alakulásáról, a költségvetési koncepció összeállításával kapcsolatos teendőkről szóltunk. Összejövetelünkre a Bács- Kiskun Megyei Közigazgatási Hivataltól Dr. Iván János a Törvényességi Ellenőrzési Főosztály vezetője jött el. Orgovány központjában kiépített parkot, egy sikeres helyi vállalkozó sörfőzdéjét, és a szőlősgazdák összefogásával működő borászatot tekintettük meg. 2005. májusában Újtelek volt a házigazda, s a Ket. hatálybalépésével kapcsolatos aktuális feladatok és felkészülés teendői szerepeltek napirenden. Meghívott vendégünk Dr. Iváncsics Imre professzor úr volt, aki a Ket.-tel kapcsolatban tartott előadást Dunapataj önkormányzatának szelídi üdülőjében. Rendezvényünkön köszönthettük a Bács- Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjét, Dr. Metzinger Éva asszonyt és Szabóné Dr. Kovács Fatime törvényességi referenst is. Ez alkalommal két nyugdíjba vonuló kollégánktól is elbúcsúztunk. 2005. szeptemberében Dunaszentbenedek önkormányzata látott vendégül bennünket. A 2005. november 1-el hatályba lépő Ket.-ről még mindig voltak kérdések, és a vele kapcsolatos rendeletalkotásról, a gyermekétkeztetés kedvezményes igénybevételéről beszéltünk, ezeken túl munkajogi kérdéseket tárgyaltuk meg. Ellátogattunk a település jelentős vállalkozása, a QUALTRANS CARGO Kft. telephelyére. Szabóné dr. Kovács Fatime, a megyei közigazgatási hivatal törvényességi referense a jegyzőknek szóló aktuális hivatali információkat mondta el.
A rendezvényeket igyekszünk hasznos munkával kitölteni, és ezek az alkalmak kiválóak arra is, hogy közelebb kerüljünk mi kollégák is egymáshoz. Sokszor kérünk tanácsot egymástól és megosztjuk ügyes-bajos dolgainkat. Kölcsönösen segítjük egymást, abban, hogy közös célunk teljesüljön: A jegyző mindig szakszerűen, becsületesen, emberségesen végezze munkáját!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu