Szeptember végéig pályázhatnak az önkormányzatok működési támogatásra

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Szeptember végéig pályázhatnak az önkormányzatok működési támogatásra


A gazdálkodásban jelentkező működési problémák megoldására fordíthatják a pénzt, amely a számlára történő megérkezése után azonnal felhasználható.

Három hét áll a települések rendelkezésére, hogy benyújtsák igényüket a megyei önkormányzati tartalékból nyújtandó működési támogatásokra – írja a Napi Gazdaság. Az önkormányzati finanszírozás rendszere az elmúlt években jelentősen megváltozott, a normatív alapút felváltotta a feladatalapú finanszírozás, így a támogatási rendszer is átalakult.

Míg az előző évig az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatását (önhiki) lehetett igényelni, 2014-től már az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatásért (müki) nyújthatnak be kérelmet a helyhatóságok. Az önkormányzatok a gazdálkodásban jelentkező működési problémák megoldására fordíthatják a támogatást, amely a számlára történő megérkezése után azonnal felhasználható.
 
Idén erre a célra 38,6 milliárd forintot különítettek el a büdzsében. A BM sajtóosztálya a jövő évi keretről nem nyilatkozott, mondván, a 2015-ös központi költségvetést jelenleg tervezik. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a 2015-re vonatkozó támogatást a kormány csökkentheti, hiszen az önkormányzatok adósságkonszolidációja és az a törvényi előírás, hogy a városok, települések költségvetési rendeletükben működési hiányt már nem tervezhetnek, kedvezőbb anyagi helyzetet teremtett számukra. 

Forrás: hirado.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu