Tisztelt Főszerkesztő Úr! 2000/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Tisztelt Főszerkesztő Úr! 2000/6


Tisztelt Főszerkesztő Úr!

 


A jegyzőklubok ceglédi koordinációs találkozóján a tiszaderzsi székhellyel működő jegyzőklub tagjai részt vettek. A Jegyző című folyóiratban fontosnak tartom egy olyan oldal “bevezetését”, amely a kormányzati szervek és önkormányzati információ áramoltatás, a rendszeres kapcsolattartás, javaslatok és reagálások, illetve kérdések és válaszok a lap hasábjain történő közlését. A folyóiratot olvasó jegyzők megismerhetnék az önkormányzati szervek részéről történő indítványok fogadtatását.
Korábbi fórumokon elhangzott minden települési önkormányzatot érintő felvetésünket szívesen közreadom. Felfogásunk szerint a helyi adók bevezetésével kapcsolatos jogi szabályok kötöttségén oldani szükséges. Konkrétan az önkormányzatok részére nagyobb cselekvési szabadságot kellene biztosítani. Aligha vitatható, hogy a helyi önkormányzatoknál bárki is jobb ismerője az adott település jövedelemtermelő képességének, vagy akár szociális összetételének. Ebből következik, hogy a mozgástér szélesítése indokolt lene oly formában is, hogy az egyes helyi adónemek megválasztása ne törvényi kötöttségek mellett történjen, azaz ne lehessen korlátot szabni annak a cselekvési szándéknak, mely a helyi adó bevezetését, vagy annak szándékát jelenti. Lehessen az önkormányzatnak, mint a helyi viszonyok alapos ismerőjének, rendeleti szabályozásra módja, hogy a megválasztani kívánt adónemet településfejlesztési, érdekeltségi hozzájárulásnak, avagy ebadónak hívják. Korlátot szabni törvény által pedig abban a tekintetben lehessen, hogy ne történhessen meg meghatározott egy főre vetített jövedelem esetén, helyi lakossági fizetési kötelezettség előírása. (Pl.: mindenkori öregségi nyugdíjminimum.)
Amennyiben a folyóirat szerkesztéssel összefüggő bármilyen további javaslat felmerül, úgy természetszerűen azt a későbbiek folyamán továbbítani fogom.
Tisztelettel:
Marek György
Jegyző, Tiszaderzs

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu