Informatikai fejlesztések és célok 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Komárom-Esztergom Megye

Informatikai fejlesztések és célok 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Musitz Balázs vezető informatikus Komárom Polgármesteri Hivatal



Hivatalunk a ’90-es évek elejétől használ számítógépeket a munkafolyamatok támogatására. Azóta folyamatosan történt az egyes osztályok munkáját segítő szoftverek bevezetése. Ennek eredményeként immáron a gyámügy, a szociális ügyintézés, az iktatás, az építési osztály, illetve a pénzügyi osztály munkáját segíti korszerű program, valamint kiépítettük az Okmányiroda ügyfélkezelését elősegítő ügyfélhívó rendszert.

 


Jelen pillanatban folyik a Városfejlesztési és építési osztály által használt térinformatikai alkalmazás kiterjesztése, amelynek keretében az Építéshatóság teljes munkafolyamata számítógépes feldolgozású lesz.
E rendszer együttműködik az iktató szoftverrel, így az egyes építéshatósági folyamatábrák mentén haladó ügyek alszámainak iktatása automatikusan történik, az iktató munkatársak közreműködése nélkül.
Ezzel egy időben folyik a rendszerben keletkező adatok internetes publikálásának kialakítása is, azaz annak a lehetőségnek a megteremtése, miszerint az ügyfél – megfelelő azonosítás után – az interneten keresztül nyomon követhesse ügye intézésének lépéseit, határidőit.
Hivatalunk mindig fontosnak tartotta, hogy weboldalán (www.komarom.hu) megfelelő módon tájékoztassa a polgárokat. Kezdetben külsős cégek végezték a honlap karbantartását, azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ez nehézkes, és meglehetősen lassú dolog. Ezért 2004-től magunk végezzük e feladatot, és igyekszünk a lehető legszélesebb körben nyilvánosság elé tárni a város, a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzat aktuális információit. Mivel Komárom városa a Komárom-Bábolna kistérség központja, ezért fontosnak találtuk, hogy a kistérség azon településeinek is biztosítsunk internetes megjelenést, amelyek ezt önerőből nem tudják megvalósítani. Így létrehoztunk egy oldalt (www.kbtkt.hu), amelynek segítségével kistérségünk valamennyi települése információkat tud megjeleníteni magáról.
Célként tűztük ki azt is, hogy Komárom városában lehetőleg minél szélesebb körben tudjunk ingyenes vezeték nélküli internet elérést biztosítani. Ennek keretében pályázat segítségével Polgármesteri Hivatalunkban már működik HOTSPOT, és a 2008. év elején pedig a gyógyfürdő területén fog elindulni hasonló szolgáltatásunk.
Az elkövetkezendő időszak fontos feladata, hogy minél több területen bevezethessük az elektronikus ügyintézést lehetővé tevő szakrendszert. Így elsődlegesen fontos feladat a jelenleg kialakítás alatt lévő építéshatósági rendszer folyamatos továbbfejlesztése az elektronikus ügyintézésig, természetesen a jogszabályok adta kereteken belül.
Szintén dolgozunk a helyi adózás interneten keresztül történő lebonyolításának kialakításán is. A lakosság felől egyre inkább igényként felmerülő internetes ügyintézés, interneten keresztüli azonnali információ lekérés lehetőségének megteremtése érdekében szükségesnek tartjuk azon területeken is a szakrendszerek bevezetését, ahol ez még pillanatnyilag nem megoldott.
Tudjuk, hogy számos település Magyarországon ma már még fejlettebb informatikai rendszerekkel dolgozik és előbbre tart, – mégis büszkék vagyunk arra, hogy a Testületet évekkel ezelőtt sikerült meggyőzni az informatikai fejlesztések nélkülözhetetlenségéről, és ma már arról is, hogy a magyar közigazgatás jövője leginkább az e-közigazgatás, az informatikai bázisok, rendszerek fejlettségén múlik.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu