Gyermekvédelem 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Gyermekvédelem 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Demeterné Nagy Magdolna vezető Szociális és Gyámhivatal Tatabánya



A többször módosított 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (továbbiakban Gyvt.)17. § (1) bekezdése alapján nevesített szervek, a törvényben szabályozott gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatot látnak el – a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében – a törvényben meghatározott alaptevékenység keretében.

 

Ugyanezen törvény 96. §. (6) bekezdése előírja, hogy „a helyi önkormányzat a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról minden év május 31-ig átfogó értékelést készít, melyet a képviselőtestület megtárgyal.
Ezen értékelés alapja a 15/1998. (IV.30.) NM rendelet 15.§ (7) bekezdésében szabályozott tanácskozás, amelyet a gyermekjóléti szolgálat minden évben megszervez az első negyedévben, s tagjai szükség szerint javaslatot tesznek működésük javítására.
Az oktatási intézmények beszámolója alapján megállapítható, hogy a tanév elején az osztályfőnökök felmérik a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett tanulók számát. Városunkban is évről-évre nő az anyagilag, és a környezetileg veszélyeztetett gyerekek száma (szülők felelőtlen magatartása, italozó életmódja, csonka család), de emelkedő tendenciát mutat az egészségügyi és magatartási veszélyeztetettség is. Jellemző a tanulókra az iskolakerülés, csavargás, az iskolai időben és iskolai időn kívüli szökések.
Az általános iskolák részéről megfogalmazott, hogy jó lenne egy olyan szervezet, amely odafigyelne a napközben és este csellengő fiatalokra, hiszen továbbra is gondot jelent, hogy a szórakozóhelyeken a gyerekeket kiszolgálják alkohollal, cigarettával, esetleg droggal.
Középiskolák részéről is felmerült a fiatalok fokozottabb hatósági ellenőrzésének szükségessége, különös tekintettel az esti órákra.
A csellengő gyermekek felmérése
A 2007-ben összehívott gyermekvédelmi tanácskozáson az iskolák részéről felvetett probléma került előtérbe. A tanácskozás résztvevői egyhangúlag kinyilvánították azt a szándékukat, hogy a város különböző közterületein szervezett ellenőrzéseket kell tartani, s a tapasztalatok megállapítását követően közösen kell elgondolkodniuk a szükséges megoldási lehetőségeken. A tanácskozás javaslata értelmében a közgyűlés felkérte a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetőjét, hogy a közterületen szülői felügyelet nélkül csellengő gyermekek számának csökkentése érdekében készítsen intézkedési tervet az érintett szervek bevonásával.
Az intézkedési terv végrehajtása, és tapasztalatok
Az elkészült intézkedési terv alapján havi egy alkalommal a város különböző kerületeiben éjszakai bejárást végeztek a gyámhatóság, a gyermekjóléti szolgálat, az oktatási iroda, valamint a közterület-felügyelet munkatársai.
A város bejárását követően megállapítottuk, hogy az iskolák által felvetett ún. csellengő gyermekek az esti órákban a vizsgált hétköznapokon, tehát a szorgalmi időben igen csekély számban fordultak elő. A nyári időszakban volt jellemző, hogy négy-ötfős baráti társaság jött össze egy-egy beszélgetésre. Ezek az összejövetelek a város nagyobb belső parkjaiban, játszóterein a gyakoriak és jellemzően az ott található padok köré csoportosultak, órákon át beszélgetnek egymással.
A fiatalok kérdéseinkre elmondták, hogy azért találkoznak a közterületeken, mert nem mindig kívánnak valamelyikük családjának a lakására felmenni, akkor nincs olyan más megfelelő hely, ahová csak beülhetnének, és fogyasztás nélkül beszélgethetnének egymással. Elmondták azonban azt is, hogy időnként a közterületek melletti lakóépületek lakói nem nézik jó szemmel a csoportosulását, az idősebb korosztály hangoskodásnak, bandázásnak ítéli meg ezeket az esti összejöveteleket. A fiatalok jó programnak tekintették az éjszakai asztalitenisz lehetőségét, s ilyen hasonló, anyagiakat nem kívánó lehetőség biztosítására továbbra is lenne igényük. Elmondták, sok hozzájuk hasonló gyermek azért nem tud mit kezdeni a szabadidejével, mert bármely hasznos elfoglaltság, így a különböző sportlehetőségek is komoly anyagi forrást igényelnek a családtól, s tapasztalataik szerint ebből egyre kevesebb áll rendelkezésre.
Örömmel vennék, ha nem csak a város egy iskolájában, hanem akár körzetenként lenne lehetőségük egy-egy tornatermet igénybe venniük, ahol egyéb labdajátékot is játszhatnának, sportcsoportokat szervezhetnének az esti órákban is.
Az esti körséták tapasztalatai alapján a munkacsoport szükségét látja a Városi Diákönkormányzat tagjaival való találkozást, ahol tájékoztathatják a célzott korosztály képviselőit a fiatalok igényeiről. A munkacsoport tagjai szorgalmazni kívánják a különböző városrészek képviselőnek bevonását a gyermekkorú tanulók hasznos elfoglaltságának megsegítésére, támogatására, mellyel saját körzetük lakosainak is megelégedettségét válthatják ki.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu