Vidékfejlesztés 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Vidékfejlesztés 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Varga Gábor Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal



Magyarország a 7 éves EU költségvetési ciklusban – az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) – összesen 3,805 milliárd Euró közösségi és 1,354 milliárd Euró nemzeti, azaz 5,159 milliárd Euró, mintegy 1.300 milliárd Ft forrást használhat fel az agrárium korszerűsítésére, modernizálására, a vidéki térségek felzárkóztatására, valamint a környezet fejlesztésére.

 


A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 2007. január 1. és 2008. március 31. között több mint 20 támogatási jogcímet hirdetett meg a versenyképesség növelése, a kedvezőtlen adottságú területek jövedelempótló támogatása, a vidéki életminőség javítása, a helyi közösségi kezdeményezések elmélyítése céljából.
Fontos a leendő kedvezményezettek felkészítése a támogatási lehetőségekről, az egyes jogcímek igénybe vételének feltételeiről, a kötelezettségekről és a jogkövetkezményekről.
Ennek elősegítése, tájékoztatása céljából bemutatjuk a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésének támogatása jogcímét:
A támogatás célja
A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésének támogatásával a hátrányos helyzetű, szolgáltatáshiányos kistelepülések és tanyák esélyegyenlőségének növelése, az ott élők életfeltételeinek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás és a szociális alapellátások kiépítésének elősegítése, a települések szolgáltatási funkcióinak bővítése, közösségfejlesztés, valamint jobb életminőség elérése.
Támogatás jellege
Támogatás vehető igénybe új szolgáltatás létrehozására, valamint a már működő szolgáltatás kapcsán új gépjármű beszerzésére; a beszerzett gépjármű akadálymentesítésére; a biztonságos közlekedés feltételeit megteremtő, meghatározott kiegészítő eszközök, berendezések beszerzésére, melyek csak együttesen kérelmezhetők.
Igénylő
A rendelet által meghatározott településeken működő települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint székhellyel, illetve telephellyel rendelkező nonprofit szervezet.
Általános feltételek
Kistérségi közlekedési szolgáltatások körébe tartozik meghatározott földrajzi területen, egy adott településen vagy együttműködő települések, illetve tanyás térség(ek) területén, a jogszabályban meghatározott szolgáltatások ellátása.
Konkrét feltételek
A beszerzendő gépjárműnek legalább 8+1 férőhelyes, egyterű, legalább 100 LE motorteljesítményű, hátulnyíló ajtós, a „Gépjármű katalógus a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztéséhez” című, az Irányító Hatóság (IH) által hivatalos közlemény formájában kiadandó, legkésőbb a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak első napját megelőző munkanapig bővíthető gépjármű katalógusban meghatározott típusú gépjárműnek kell lennie.
A beszerzendő gépjárműnek rendelkeznie kell a biztonságos közlekedés feltételeit megteremtő, kötelezően beépítendő, a jogszabályban meghatározott kiegészítő eszközökkel.
A katalógusban nem szereplő gépjárművek felvétele céljából az IH által rendszeresített formanyomtatványon az IH-hoz a gépjárműforgalmazók kérelmet nyújthatnak be. Az IH a kérelemről annak benyújtásától számított 30 napon belül dönt.
Speciális feltételek
Az ügyfél nyilatkozatban vállalja, hogy:
• a beszerzendő gépjárműre – legkésőbb az utolsó kifizetési kérelem benyújtásáig – CASCO és kötelező felelősségbiztosítást köt, és azt az üzemeltetési kötelezettségének időszaka alatt fenntartja;
• biztosítja a beszerzendő gépjármű zárt helyen történő tárolását az üzemeltetési kötelezettségének időszaka alatt;
• a beszerzett gépjárművel a szolgáltatást ingyenesen látja el.
Az ügyfél 3 évente, kizárólag egy gépjármű támogatására nyújthat be kérelmet. Az adott támogatási határozat kézhezvételének évét követő 3. naptári évben jogosult az ügyfél új támogatási kérelem benyújtására.
Fontos tudnivaló, hogy kizárólag külterületen (tanyás térségben) megvalósuló szolgáltatás esetén az ügyfél naptári évente egy gépjármű támogatására nyújthat be kérelmet.
Támogatás mértéke
A vissza nem térítendő támogatás mértéke legfeljebb 40 ezer Eurónak megfelelő forintösszeg, azaz kb. 10 millió Ft.
A támogatás aránya az összes elszámolható kiadás 100%-a.
Benyújtás helye, módja
A kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani az általa rendszeresített formanyomtatványon – a szükséges dokumentumok csatolásával – írott formában.
Benyújtás ideje
Folyamatos, 2008. évben március 1. és május 31. között, ezt követően évente január 1. és március 1. között
Elbírálás
A támogatási kérelmet az MVH a rendeletben meghatározott feltételek szerint bírálja el, és pontozási rendszer alapján végzett értékeléssel, rangsor állításával hoz döntést.
Kifizetés
A kifizetési kérelmet 2008. évben szeptember 1-30., illetve december 1-31. között, 2009-től kezdődően évente április 1-30.; július 1-31.; október 1-31. között kell benyújtani.
Információ
Részletes információ a 9/2008. (I. 24.) FVM rendeletben meghatározottak szerint.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu