Kastélytól a borospincékig - Érseki Kastély és Pincefalu, Hajós 2010/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Kastélytól a borospincékig – Érseki Kastély és Pincefalu, Hajós 2010/6

XII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Bencze Géza muzeológus



Kalocsától húsz kilométernyire található Hajós. A mintegy négyezer lelket számláló német nemzetiségű település országosan is kiemelkedő értékű nevezetességekkel rendelkezik. Az egyik a falu közepén álló Érseki Kastély, a másik a falutól 2 km-re fekvő Pincefalu.

 


A hajósi barokk érseki kastély Bács-Kiskun megye, de a régió – s mondhatjuk, az Alföld – egyik legjelentősebb műemléke. Néhány esztendei felújítást, rekonstrukciót követően ez év szeptemberében nyílott meg a nagyközönség előtt. Az eredeti épületet 1740-ben építtette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek. A hajósi nyári rezidenciát utódai is állandó jelleggel használták, egészen a kalocsai érseki palota elkészültéig. A kastély ekkor még földszintes volt, négy sarkán kisebb pavilonok álltak, s csak a nagy díszteremnek is helyet adó középrészén volt emeletes. A műmárvány díszítésű teremben helyezték el Martin van Meyens bécsi udvari festőnek az uralkodókról – VI. Károly császár, felesége Erzsébet Krisztina, valamint az őket követő Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc – készült egészalakos alkotásait.
Alig negyed század múltán az egymást követő érsekek átépítették a kastélyt, ami akkortájt nyerte el ma is látható formáját. A ráépítésekkel együtt elegáns új dísz-lépcsőház készült, a különféle funkciójú termek és szobák egységes barokk díszítőfestést, az épület külső pedig egységesen fehér színt kapott. A barokk korra jellemző belső berendezésen is majd csak az 1820-as években változtattak. Ekkor a kastélybelső a kor ízlésének megfelelő klasszicista díszítőfestést kapott.


Az épületen sokáig nem történt változtatás, mígnem 1908-ban a kastélyban és melléképületeiben helyezték el a Haynald Lajos bíboros, kalocsai érsek által korábban alapított gyermekotthont. Ekkor jelentős átalakítások történtek, falakat bontottak ki, újakat építettek, lebontották az erkélyeket, s mindemellett feleslegesnek minősülve eltűnt a kastély teljes barokk és klasszicista bútorberendezése. A gyermekotthon kilencven esztendő múltán költözött ki a műemlék kastélyból, ami aztán évekig üresen várta a megújulását.


A megyei önkormányzat kezdeményezésére, uniós pályázatra támaszkodva született újjá a kastély épületegyüttese és parkja. A rekonstrukció a turisztikai vonzerő fejlesztését, egyben a látogatóbarát múzeumi kiállítóhely kialakítását, s velük együtt az első teljes hazai barokk-kori park- helyreállítást tűzte ki célul. A végeredmény magáért beszél. Öröm végigmenni a kastély összes látogatható részén, benézni a korszerű és praktikusan sokfunkciójú melléképületbe, s végül sétálni, majd egy padon megpihenni a díszfákkal és színes bokrokkal beültetett – fő vonalaiban már a barokk-kort idéző – parkban.


A fő látványosság azonban maga a minden ízében megújult rezidencia. A földszinti tágas, boltozatos mennyezetű fogadóteremben alakították ki a látogatóközpont-jellegű információs pontot, kicsiny ajándékbolttal. A földszinti termekben és a sarokszobákban állandó kamara-kiállítások láthatók. A Vadászat az Alföldön címet viselő a magyar főúri vadászati kultúrát eleveníti fel, egy másik kiállításon a homokvidéki tájra jellemző szőlőkultúra és borászat emlékei láthatók.


A legérdekesebb és leg figyelemre méltóbb a hajósi szentbúcsút, az itteni kegyhelyet, annak történetét bemutató kiállítás. A török uralom utáni időkben újranépesedő vidéken, a kalocsai érseki uradalom akkori Hajós nevű pusztáján németajkú telepesek telepedtek meg. Egyikük egy Mária-szobrot hozott magával, amelyet a templomban helyeztek el. A hamarosan csodatevő hírbe került szobor köré szőtt kultusz lett a messze földön híres hajósi Mária-napi búcsú elindítója.


A kastély emeleti termei az érseki reprezentáció, az egyházi hivatali munka és a harmonikus személyes lét visszafogottan díszes terei voltak. A szépen helyreállított méltóságteljes díszteremben visszakerültek régi helyükre az évszázadon át megőrzött császárképek. A korabeli bútorokkal szolidan berendezett főúri szalon, az érseki magánlakosztály a hozzá tartozó magánkápolnával, a dolgozó- és a hálószoba a XVIII-XIX. századi egyházi arisztokrácia életébe engednek bepillantást.


A kastélyt elhagyva rövid úton érhető el a hajósi szőlősgazdák messze földön híres Pincefaluja. A falu szőlőbirtokai a Duna-menti síkságból néhány méternyire kiemelkedő löszhátra települtek. A löszfalba 20-70 méter mélyre kiásott, s ezért is az egész évben egyenletes hőmérsékletű, téglával kiboltozott borospincék elé présházat építettek. A kis szőlőparcellák végében szorosan egymáshoz bújó, fehérre meszelt, hol egyszerűbb, hol díszesebb téglaépítésű présházak Európa talán legnagyobb pincefaluját alkotják. Az 1900-as évek elején szinte minden hajósi családnak volt itt szőleje és pincéje, némelyeknek több is. A többségében ma is használt 1200 pince és présház 24 hosszabb-rövidebb utcából, fél tucatnál is több térből álló különleges településszerkezetbe rendeződött. Afféle főutcáján, a Borbíró utcában (Weinrichter Straße) kissé megfáradtan áll Szent Orbán fából faragott szobra, vélhetően a későtavaszi fagytól védendő az éppen virágzó szőlőt.
A Duna-Tisza közi homokhátsági szőlőkultúra és az itteni b

orászat két és fél évszázados történetét, a máig továbbélő hagyományokat – ki nem hagyva a történetből a frissiben alapított borlovagrendeket sem – az Érseki Kastély egyik földszinti állandó kiállításán tekinthetjük meg, sok képpel, eredeti tárgyakkal és kortörténeti dokumentumokkal fűszerezve.


www.hajosikastely.hu
www.hajosipincefalu.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu