Bemutatkozik a Siklósi Kistérség 2005/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Baranya Megye / Cikkek

Bemutatkozik a Siklósi Kistérség 2005/1

VII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Takáts Gyula A Siklósi Többcélú Kistérségi Társulás Elnöke



A Dél-Baranya három természeti tájegységére kiterjedő területe, az 53 települést összefogó Siklós kistérség. Köztük megtalálható az aprófalvaktól a kisvárosi centrumokig, a meghatározóan agrár kötődésűektől a nemzetközi hírű idegenforgalmi központokig számos településtípus. A táj változatossága a gazdálkodás sokfélesége kiegészült az etnikai sokszínűséggel is, ami különösen érdekessé és vonzóvá teszi ezt a kistérséget. A vonzást fokozza még az az alapvetően kedvező adottság, hogy a kistérség forgalmas határszakasz közelében, fontos forgalmi tengely mentén fekszik. A kistérségben három város van Siklós, Harkány, Villány.

2004. június 23-án alakult meg a Siklósi Kistérségi Többcélú Társulás, amelynek tagsága a teljes statisztikai körzetet (53 település) lefedi. A Társulás célja, a kistérség területén egyes oktatási és nevelési, szociális, egészségügyi ellátási, területfejlesztési feladatok végrehajtása, térségi közszolgáltatások biztosítása, fejlesztése, intézmények fenntartása, valamint a területfejlesztés összehangolt fejlesztése. Olyan önkormányzati feladatok közös ellátása, amely hatékonyan, gazdaságosan, a törvényi szakmai elvárásoknak megfelelően csak együtt képzelhető el.
Ennek megfelelően a kistérségi fejlesztési koncepciója a következő:
 A gazdaság versenyképességének a javítása a belső erőforrások fokozottabb feltárásával, külső fejlesztési források elnyerésével, a lakosság életminőségének javítása érdekében.
 A kistérség adottságaira és termelési hagyományaira támaszkodó humán erőforrás fejlesztése.
 Tájfenntartás, a települések fejlesztése és megújítása, a környezet védelme, valamint a kistérség természeti, tárgyi, szellemi és termelési örökségének megőrzése, valorizációja, hasznosítása.
A kistérség általános jelleggel azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy megteremti a kistérségen belüli nivellálódás, a fejlettségbeli különbségek pozitív irányú kiegyenlítődésének a lehetőségeit, és a térséget felzárkóztatni a régió fejlettebb területeihez.
Speciális célként az alábbiakra fordítunk kiemelt figyelmet:
 Az infrastrukturális hálózatok fejlesztése;
 Humán erőforrás fejlesztés;
 Az agrárstruktúra piacorientált fejlesztése;
 Beruházás ösztönzés és a kistérség tőkevonzó képességének erősítése;
 A kistérség idegenforgalmi kínálatának fejlesztése;
 Fejlesztési feladatok, örökségvédelem.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu