Igal gyógyfürdője az „igali varázserő” 2005/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Igal gyógyfürdője az „igali varázserő” 2005/3

VII. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Fülöp László jegyző



Igal Nagyközség Kaposvártól 24 km-re, a Balatontól 40 km-re helyezkedik el. Igal és a környező települések életét és fejlődésének irányát nagyban befolyásolja a település legnagyobb kincse a 81 0 C-os gyógyvíz. A Községi Közös Tanács saját erőből 1962-ben 2 db szabad téri medence építésével – nagyrészt helyi összefogással, társadalmi munkában- nyitotta meg a termálfürdőt. Később a Dél-Dunántúli Regionális Vízmű Vállalat üzemeltette a fürdőt 1991-ig. Ezt követően az Önkormányzat tulajdonába és üzemeltetésébe került a termálfürdő.

Az üzemeltetés során felmerült problémák azt eredményezték, hogy az akkori önkormányzat képviselőtestülete a fürdő felépítményeit eladta, és az üzemeltetést is átengedte a fürdő felépítményi tulajdonos Kft-nek. Az 1994. évi önkormányzati választásokat követően az újonnan megválasztott képviselőtestület egy bezárt fürdőt és jelentős adósságot örökölt. Az önkormányzat a felépítményeket visszavásárolta, melynek ára az volt, hogy a fürdő tulajdonából mintegy 27 %-os tulajdonrész egy helyi kft tulajdonába került. A termálfürdőt gyógyfürdővé nyilvánították 2001. február 1-től. Az önkormányzat 2002. novemberében megvásárolta a fürdő kisebbségi tulajdonosától annak tulajdoni hányadát, így annak egyedüli tulajdonosa és üzemeltetője lett.
A termálfürdőre, illetve később a gyógyfürdőre alapozva a település keleti részén szinte új településrész épült ki, ahol az 1960-as évek végétől napjainkig mintegy 600 magán nyaralót, szállodákat, panziókat, campingeket építettek. Az üdülő övezet egésze összközműves, hiszen a gyógyfürdővé történő nyilvánítás egyik feltétele ez volt. Az elmúlt évben a fürdő látogatottsága elérte a 150 ezer főt. Az igali gyógyvíz alkáli-kloridos és hidrogén karbonátos hévíz, mely jodid-ion tartalmánál fogva a jódos vizek csoportjába sorolható.  Elősegíti a reumás, mozgásszervi betegségek, sérülések utáni utókezelést és a keringési zavarok, izületi bántalmak, krónikus, gyulladásos nőgyógyászati bántalmak, továbbá urológiai bajok, elfajult gerincbántalmak gyógyulását. Használ az idült hörghurut, melléküreggyulladás, gyomor és bélhurut, savtúltengés, gyomor és nyombél-fekély, valamint aranyér gyógyításánál és ivókúraként is több betegség esetében ajánlatos.
A Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés alapján masszázs, gyógy-masszázs, víz alatti masszázs és súlyfürdő igénybevételére van lehetőség. A gyógyfürdő 5.4 hektáros területén, 7 szabadtéri és két fedett medence van. A 2003 júliusában átadott – a régi fedett fürdő helyére épült –  teljesen új fedett fürdő már európai színvonalú. Ez év májusában került átadásra az úszómedence – a jogszabályi előírásoknak megfelelő – vízforgató berendezése.
A gyógyfürdőn végrehajtott fejlesztések eredményeként nálunk az elmúlt években nőtt a vendégek száma. Ma már mintegy 110 külföldi személynek van ingatlana Igalban. A nagyközség és a környező települések kitörési pontja csak a gyógy-idegenforgalom területén lehetséges, ezért önkormányzatunk minden lehetséges forrást, pályázatot kihasznál a gyógyfürdő fejlesztésére. A fürdő közvetlen közelében mintegy 8 ha szabad terület áll, mely jelenleg magántulajdonban van. Itt a fürdőhöz kapcsolódó fejlesztésekre, gyógyszálló, élményfürdő, szórakoztató, szabadidő központ kialakítására van lehetőség. Szükség lenne, és igény mutatkozik a gyógy idegenforgalomnak köszönhetően az egészségügyi szolgáltatások további bővítésére, a fürdő kultúra jobb kihasználhatósága érdekében wellnes központ megépítésére. A fenti célokat az önkormányzat saját erőből egyedül nem tudja megoldani, ezért megfelelő befektető partnert keres a fürdő és környékének fejlesztésére.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu