Nagykanizsa a fejlődés útján 2004/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Nagykanizsa a fejlődés útján 2004/5

VI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Palángi Krisztina



Nagykanizsa Megyei Jogú Város fejlődése újabb lendületet és lehetőséget kapott az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta, melynek egyik pillérét az Unió által kiírt pályázatok, míg másikat a minisztériumok módosított pályázatai adják.


A város folyamatos fejlődésének az alapja a koncepcionális tervezés. Az önkormányzat felismerve ennek fontosságát, stratégiai tervezőbizottságot hozott létre, melyben a városvezetőkön kívül minden egyes szakterület is képviseltette magát. A közös tervezés eredményeképpen létrejött egy stratégiai koncepció, amely hosszútávon rögzíti az önkormányzati fejlesztéseket, azokat logikai és időrendi sorrendbe szervezi és költségeket rendel hozzá. A koncepcionális tervezés nemcsak megkönnyíti a pályázatokon való sikeres részvételt, de egyben alapkövetelménye is annak.
Külső szakértői segítséggel
A fejlesztési elképzelések stratégiai léptékű meghatározása után a projektfejlesztés a következő lépcsőfok. Nagykanizsa város a nagyobb volumenű projektek esetében külső szakértői segítséget is igénybe vett illetve vesz. Ilyen jellegű szakértői támogatással készül például Nagykanizsa egyik legkiemelkedőbb műemléke és a hozzá tartozó történelmi városrész rekonstrukciója (Zsinagóga-tömb), illetve a jelenleg alulhasznosított Csónakázó-tó jóléti turisztikai hasznosítása.
A projektfejlesztés feladatainak fontosságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a pályázatkiírók is támogatják e szakértői tevékenységet a Projekt-előkészítő Alap (PEA) keretein belül. A PEA pályázat nyerteseként Nagykanizsán többek között kidolgozásra került a város 4 intézményének egy-egy pályázati dokumentációja, köztük a hátrányos helyzetű fiatalok képezhetőségének és az alternatív foglalkoztatási szolgáltatások javítása.
Hasonlóan a pályázatkiírók által támogatott szakértői segítséggel került kidolgozásra az ERFA típusú fejlesztések esetében a Thury- városrész 2 ütemben megvalósuló közel 1 milliárd Ft-os rehabilitációja, illetve az ESZA típusú projektek esetében „Új típusú közösségi és személyi szolgáltatások fejlesztése Nagykanizsán” című pályázat, amely a város szociális ellátórendszerének bővülését eredményezi.
Hazai és külhoni kapcsolatokkal
A térség fejlődését a város ugyan döntően meghatározza, de a csak városi szintű döntések közel sem eredményezhetnek olyan mértékű fejlődést, mint amilyet széleskörű partnerséggel elérhet. Nagykanizsa Megyei Jogú Város vezetése éppen e cél érdekében a már meglévő széleskörű nemzetközi és hazai kapcsolatait folyamatosan bővíti, és egy-egy konkrét fejlesztés, illetve program esetében ezeket össze is hangolja. Kiemelkedő példa erre a városban már évek óta sikeresen megrendezésre kerülő osztrák-magyar napok rendezvényihez kapcsolódó együttműködés. A korábban megszerzett Phare CBC-s tapasztalatokat a csatlakozás után a város tovább tudja kamatoztatni, pl. az Európai Unió bizottsága által kiírt „Kultúra 2000” című pályázaton, mely ugyancsak nemzetközi partnerségben valósulhat meg.
Érdemes azonban a kistérségi partnerségi együttműködéseket is erősíteni, mert nem csak a pályázat elnyerésében, de a projektek megvalósításában, lebonyolításában is fontos szerepet kaphatnak a partnerek. Széleskörű összefogással, több mint 15 partner bevonásával valósult meg Nagykanizsán Phare tükörprogramból a vállalkozói adatbázis, melynek célja a befektetői igények, a beszállítói lehetőségek, a szakképzések és a munkaerő-piaci adatok összevetése.
A partnerség azonban maga után vonja, hogy a projektfejlesztés és a pályázatírás mellett koordináló szerepet is el kell látnia a megyei jogú városnak. A szerepkör ellátásának feladatával létrehozta a város a polgármesteri hivatal szervezeti egységén belül a 4 fős Pályázati Irodát, mely területfejlesztési-, műszaki- és gazdasági szakemberekkel megerősítve végzi feladatát.
Már most 2007-re koncentrálunk
A fejlesztések a jelenlegi Nemzeti Fejlesztési Terv lezárultával sem érnek véget, sőt tovább fokozódnak az Nemzeti Fejlesztési Terv 2007-2013 időszakában. A 2007-től kezdődő költségvetési fejlesztési ciklusban új nagyságrendet érnek el a közösségi támogatások, a mai szinthez viszonyítva 3,5-szer több pénzügyi támogatás vehető igénybe, amely kedvező lehetőséget jelent a működő-tőke beáramlásának.
Nagykanizsa megyei jogú város kiemelten kezeli ezen időszak lehetséges fejlesztéseinek előkészítéseit is, garantálva ezzel a város folyamatos fejlődését. Ennek érdekében több szakértői tagot is delegált a Nyugat-dunántúli Regionális Hálózati Tervező Intézet tervezői csapatába, melynek feladata többek közt a további területfejlesztési célkitűzések meghatározása és az ágazati programok kidolgozása is.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az elmúlt 2 évben több mint 100 pályázatot nyújtott be. A pályáztatás során megszerzett tapasztalatokat hasznosítva, élni kíván a csatlakozás adta bővülő város- és térségfejlesztési lehetőségekkel, melyek sikerét alapvetően meghatározzák, a koncepcionális tervezés, a partnerség, a koordináció a programfejlesztés és projektfejlesztés részterületeinek eredményei.
Az eddigi tapasztalatok igazolták azt, hogy az önkormányzati szervként létrehozott Pályázati Iroda működése nagymértékben javítja a pályázati tevékenységet, hiszen a pályázati információk gyors áramoltatása, a hivatali osztályok, önkormányzati intézmények, partnerek munkájának koordinálása közös sikereket eredményez.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu