A WESTPA együttműködés 2004/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Régió

A WESTPA együttműködés 2004/5

VI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Kiss Bódog Zoltán



Európában élni – közösen – nap mint nap. Az Európai Unió, mint államközösség, egyesíteni kívánja azt, amit egykor határok választottak el egymástól. A cél, hogy a politika, a gazdaság, az emberek egy Európává váljanak.

 

Az EuRégió West/Nyugat Pannónia az egyesült Európa gondolatát, két ország régiói közt kisebb, ezáltal az emberek számára érthetőbb kereteken belül valósítja meg. Burgenland tartomány és a három nyugat-dunántúli megye régiójának határon átnyúló érdekközösségeként az EuRégió tevékenysége sikeres kezdeményezés. Megalapításakor 1998. október 7-én a régió határozott igent mondott egy közös jövőbe vezető útra. Zala megye 1999-ben vált a Burgenland, Győr-Moson-Sopron és Vas megye által létrehozott Eurégió tagjává. A 15.000 km2-es régióban több mint 1,2 millió ember él, területén 32 város található. A szervezet elnöklése rotációs rendszerben működik. 2004. március 12. óta Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Kiss Bódog Zoltán látja el az elnöki tisztség feladatait. A régió tanácsában a megyék és Burgenland egyaránt 10-10 fővel képviselteti magát. A titkári feladatokat tagonként 1-1 fő látja el. A szervezet 8 munkacsoportot működtet, melyek irányítása egyenlő arányban oszlik meg a tagok között. Így Burgenland felügyeli a Területfejlesztés -, illetve a Gazdaság -; Győr-Moson-Sopron megye a Természet-, víz- és környezetvédelem -, illetve a Képzés és ifjúság -; Vas megye a Turizmus, kultúra és közös kulturális örökség -, illetve a Foglalkoztatás -; Zala megye a Közbiztonság és katasztrófavédelem -, illetve az Egészség -, és szociális ügyek munkacsoportokat. A munkacsoportok évente két ülést tartanak, a legfontosabb megvalósult projektek a következők voltak: közös közlekedési koncepció elkészítése, az EuRégió jövőképe és fejlesztési-stratégiai programja, elkészült az EuRégió honlapja, EUROCAMP nemzetközi ifjúsági rendezvény, Ifjúság Napja rendezvény, „Szervusz Szomszéd” határon átnyúló információs rendezvénysorozat, „Környezetvédelem határok nélkül” ifjúsági tábor. Az EuRégió területén fekvő városok között intenzív kapcsolat alakult ki. Megalakult a Central European Wellness Region, amely a nyugat-dunántúli, burgenlandi, stájer, szlovén termálfürdők együttműködésével Európa legerősebb termálrégiója.
Az EuRégió West/Nyugat Pannónia jövőjét azok a témák és kérdések határozzák meg, amelyek a régióban felvetődnek. Az EuRégió útját 2015-ig egy új 3 kötetes jövőkép mutatja be. A cél „az új Európa szívét megformálni”. Nyugat-Pannónia számos jó megoldás bölcsője, ahol érezhetővé válik, hogy aktuális európai kérdésekre konkrét regionális válaszokat lehet találni. Az Eurégió munkacsoportjainak tevékenysége adja meg az együttműködés lehetőségét többek között a köz- és vasútépítési projektek, a határátkelők és újra összekötendő utak, a kerékpárutak, a gazdasági- és ipari parkok, a termelőklaszterek és technológiai központok fejlesztése, a megújuló energiák, a határokon átnyúló natúrparkok, turisztikai termékek piaci hasznosítása, a munkaerőközvetítés, a partneriskolák és diákversenyek, a közös orvosi kutatási területek, a mentőalakulatok, katasztrófavédelmi szervek közös fellépése területén.


Kiss Bódog Zoltán
1943-ban született, Zalaegerszegen él, nős, gyermekei: Orsolya; Bódog
Iskolák: Türr István Gimnázium – Pápa, Kertészeti Egyetem – okleveles kertészmérnök, A.T.E. Gödöllő – vállalatgazdálkodási szakmérnök, Keszthely – növényvédő szakmérnök
Munkahelyek: 1965-1970 KATE Tangazdaság – Bak – ágazatvezető
1970-1977 Zala Megyei Növényvédő és Agrokémiai Állomás – Zalaegerszeg
1977-1991 Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet – Szombathely – kirendeltségvezető
1991-2002 FVM Földművelésügyi Hivatala – Zalaegerszeg – hivatalvezető
2002-től Zala Megyei Közgyűlés Hivatala – Zalaegerszeg – elnök
Tisztségek: 1998-2002 Zala Megyei Területfejlesztési Tanács alelnök
1998-2002 Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Kuratórium
1996-2001 Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinat tag

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu