Sikeres projektzárás Kiskunhalas kistérségében 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Bács-Kiskun Megye / Cikkek

Sikeres projektzárás Kiskunhalas kistérségében 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Nikl István–Ulicska László-Horváth Gyöngyvér



Befejeződött az önkormányzati adatvagyon másodlagos hasznosítására indított projekt Kiskunhalas kistérségben. A GVOP-4.3.2-es pályázaton nyert közel 80 millió forintból meghatározó fejlődés ment végbe a térség településein.

 

 

A Kiskunhalasi kistérség vezetőiben már 2004-ben körvonalazódott egy olyan elképzelés, amely a kistérség önkormányzatainak tulajdonában lévő adatvagyon felhasználására irányult. A fejlesztési elképzelések gazdasági hátterét a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP 4.3.2) által biztosított támogatás jelentette, melyre az önkormányzat pályázatot nyújtott be, és 2006-ban közel 80 millió forintot nyert el ebből az EU-s forrásból.

 

A pályázat nyomán létrejött HalasiGIS térinformatikai rendszer által megvalósultak a pályázatban megfogalmazott közvetlen célok, úgymint az önkormányzati adatvagyon rendszerbe integrálása, valamint az ehhez kapcsolódó oktatási feladatok, hardver- és szoftverbeszerzések ellátása. A rendszer bevezetésével a kistérség elérte az e-közigazgatás II. szintjének megvalósulását, valamint a térség gazdasági ismertségének növelését.

 

A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás 9 településének – Balotaszállás, Harkakötöny, Kelebia, Kiskunhalas, Kisszállás, Kunfehértó, Pirtó, Tompa, Zsana – példaértékű összefogásával létrejövő informatikai rendszer által javul a vidékiek életminősége, és lehetőség nyílt a vidéki élettér értékeinek megőrzésére, mely elősegíti a környezet, a gazdaság és a társadalom összhangjának megteremtését is.

 

A projekt eredményeként a vállalkozások és a lakosság elérik interneten a kistérség önkormányzatainak összesített és a vonatkozó adatvédelmi jogszabályok előírásai szerint publikálható adatait, alaptérképeket, rendezési terveket, valamint olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amelyek az önkormányzattal történő ügyintézésüket egyszerűsítik. A fentieken túl olyan funkciókat és szolgáltatásokat is biztosít a rendszer, amelyek segítségével a vállalkozások tervezési, pályázati tevékenysége, valamint operatív működése is támogatható információkkal, adatokkal. Mindezek mellett közvetett, hosszabb távon várt cél a kkvk versenyképességének ösztönzése, ez által fejlődésük, jövedelemtermelő képességük növelése és munkahelyteremtés, végezetül a kistérség hosszú távú fejlődési pályára állítása.

 

Mindemellett a projekt növeli a kistérség ismertségét, és intelligens megoldásaival elősegíti annak fellendülését is.

 

A projekt sikerességét jelzi az a tény is, hogy a pályázatban vállalt 2600 eközigazgatási szolgáltatásokat elérő vállalkozások száma a projekt lezárásakor jelentősen túllépte a tervezettet, ma 3308 vállalkozás éri el a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás rendszerének szolgáltatásait.

 

A pályázat nyomán és az InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda Kft. megvalósításában létrejött rendszer egy olyan működő kistérségi informatikai megoldás, amely a helyi specialitásokat, prioritásokat figyelembe véve képes integráltan kezelni a térség problémáit, lehetőségeit, és előkészíti a hosszú távú célok megvalósítását; ugyanakkor olyan bevált gyakorlatot teremt, amely adaptálható mintaként szolgálhat a többi kistérség számára. 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu