Fogyatékkal élők segítése Ongán 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Fogyatékkal élők segítése Ongán 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Farkas Lászlóné jegyző Onga Nagyközség



„Hiszem, hogy az emberi együttérzést, egy kinyújtott kéz oltalmát és biztonságát nem pótolhatja semmi.”
dr. Polcz Alaine

 

Onga Nagyközség a megye legdinamikusabban fejlődő települései közé tartozik, melyhez előnyös földrajzi fekvése, jó megközelítési lehetőségei, nyugodt légköre, kiegyensúlyozottsága, továbbá Miskolc közelsége nagymértékben hozzájárul. A kötelező és önként vállalt feladatok magas színvonalon történő biztosításához fejlett intézményhálózattal, kistérségi szintű kapcsolatrendszerrel rendelkezik.
Onga Nagyközség Önkormányzata egyedi kezdeményezésként a fogyatékos emberek társadalmi befogadásának és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése érdekében a Fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtése közös munkán alapuló összefogással Onga nagyközségben- és kistérségben projekt megvalósításával vállalta egy 25 férőhelyes, fogyatékosok nappali intézményének létesítését.
Intézményünk az önkiszolgálásra csak részben képes fogyatékosok napközbeni gondozását, nevelését és foglalkoztatását szolgálja. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében jött létre. A fogyatékos személyek nappali intézményében többfunkciós helyiségeket alakítottunk ki, melyekben lehetőség nyílik gyógypedagógiai valamint szabadidős programok lebonyolítására, foglalkoztatásra. Az épület és környezete akadálymentesített, az épületben biztonsági lift található. Az intézményben az ellátottak részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő ellátást biztosítunk, az ellátottak állapotának megfelelő fejlesztés, képzés, tanácsadás segítségével, mivel a fogyatékkal élő emberek számára meg kell könnyíteni a kapcsolatteremtést, javítani kell a kommunikációs lehetőségeket a hátrányok leküzdését az integrációs esélyek növelése érdekében. Az ellátottak a következő településekről veszik igénybe szolgáltatást: Miskolc, Gesztely, Sajólád, Felsőzsolca és Onga. A súlyos fogyatékosok szállítását a támogató szolgálat keretében oldjuk meg.
Az intézmény fejlesztésének célja egy komplett szolgáltató rendszer kialakítása és működtetése, mely törekvésünket alátámasztotta az „Onga mikrotérségében élő munkanélküliek (re)integrációjának elősegítése a szociális szakemberek készségeinek, képességeinek fejlesztésével” címmel megvalósuló projektünk. A szociális területen dolgozó szakemberek képzésének célja olyan ismeretek elsajátítása és képességek elsajátítása volt, amelynek birtokában a szociális szakemberek a hozzájuk forduló hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci és társadalmi beilleszkedését hatékonyan elő tudják segíteni. A 60 fő részvételével megvalósult képzési program segítségével, az egységes szakmai szemléletmód kialakításával egy hatékony ágazatközi együttműködés alakult ki, kiépült a hálózati rendszer, továbbá egy a program képzési moduljait bemutató hasznos kiadvánnyal gazdagodtunk. A szociális szakemberek szerteágazó tapasztalatai, speciális tudása és készségei, a megszerzett új ismereteik, készségeik, képességeik összegzésre, átadásra kerültek, hasznosultak és hasznosulnak, ezáltal megsokszorozódnak.
A Fogyatékosok Nappali Intézményén belül komplex munkaszocializációs tevékenységet 2008 júniusától indítottuk el a két nappali ellátást nyújtó intézmény keretében, mely a Fogyatékosok Nappali Intézménye és az Idősek Klubja, a 45 fő csökkent munkaképességű személy aktív bevonásával a fejlesztő, felkészítő szociális foglalkoztatást napi 6 órában. Ezzel mikrotérségi szinten létrejött egy a „fenntartható foglalkoztatottság” elvét elősegítő intézményrendszer, mely rugalmasan illeszkedik a térségben megjelenő munkaerőigényekhez. A munkát a budapesti Védett Műhely Kht.-val, mint külső foglalkoztatóval kötött együttműködési megállapodás keretein belül biztosítjuk. A fejlesztő csoportokban a manuális készségfejlesztést, a munkafolyamatok betanítását követően papírirodaszer előállításra kerül sor, mint például papírmappa hajtogatás, ragasztás, masni fűzés stb. Ezzel megvalósul az önálló munkavégző képesség kialakítása, helyreállítása, fejlesztése az ellátott védett munka keretében történő felkészítése a nyílt munkaerő-piacon történő önálló munkavégzésre. A foglalkoztatásban az vehet részt, aki a Szociális Szolgáltató Központ valamelyik nappali ellátásával intézményi jogviszonyban áll. A foglalkoztatásban a nyugdíjkorhatárt be nem töltött és csökkent munkaképességű ellátott alkalmazható. Munkát csak az végezhet, akit a Regionális Módszertani Központ a tevékenységre alkalmasnak talál. A foglalkoztatást övező hatalmas érdeklődés kapcsán további fejlesztési lehetőségeket igyekszik önkormányzatunk feltérképezni.
Onga Nagyközség szociális területen történő szerepvállalásának hátterében az a tény áll, hogy fogyatékosságra, életkorra vagy nemzetiségre való tekintet nélkül, minden emberi lény számára fontos, hogy hétköznapjait irányítani és befolyásolni tudja, illetve környezetének és a társadalomnak aktív tagja legyen, önállóan dönthessen, meghallgassák, és tisztelettel bánjanak vele. A fogyatékkal élők ne érezzék magukat feleslegesnek a társadalomban, illeszkedjenek be újra és ne felejtsük, hogy bárki, akár saját magunk is kerülhetünk ilyen helyzetbe.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu