Támasz Kistérségi Intézmény a zalaegerszegi és őriszentpéteri szociális hálóban 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Támasz Kistérségi Intézmény a zalaegerszegi és őriszentpéteri szociális hálóban 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Györe Edina intézményvezető Támasz Alapszolgáltatási Intézmény




A Támasz Alapszolgáltatási Intézmény 2009. január 1-én kezdte meg határozatlan idejű működését, a Zalaegerszegi és az Őriszentpéteri Kistérség közigazgatási területén, 84 településen. Az intézmény alapítója és fenntartója a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás.

 


Az intézmény létrehozását hosszantartó, alapos előkészítő, elemző munka előzte meg a településeken élők igényei alapján a polgármesterek szoros együttműködésével.
A Zalaegerszegi Kistérség területén az egységes szociális ellátások kialakításának terve a 2006. évben elkészült Szociális Szolgáltatásszervezési Koncepcióban és stratégiában fogalmazódott meg először.
Az Intézmény fő célja, hogy a két kistérség 41764 lakosának jó színvonalú, szükségleteken alapuló, célzott és differenciált ellátások biztosításával, hatékony, a törvényi előírásoknak megfelelő szociális-és gyermekjóléti szolgáltatásokat biztosítson, több mint 130 elkötelezett, szakképzett alkalmazottja segítségével: Gyermekjóléti szolgáltatás 84 településen, Családsegítés 84 településen, házi segítségnyújtás 83 településen, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 82 településen, szociális étkeztetés 68 településen, Idősek Klubja 30 fővel, 8 településen.
A Támasz Alapszolgáltatási Intézmény Zalaegerszeg székhellyel három intézményegysége (Tófej, Zalaistvánd, Zalalövő) révén valósítja meg a kistérségi szociális és gyermekjóléti feladatellátást.
Az intézmény térségi központjainak helyszínei úgy kerültek kiválasztásra, hogy az ellátandó lakosok száma térségtípusonként optimális legyen, és a már működő ellátási formák átszervezése se okozzon problémát a lakosság részére.
A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás alakulása óta fontos feladatának tekinti a foglalkoztatási helyzet javítását a kistérség településein. Fő célja a mikro-térségekben élő családok és ezen belül a társadalmi kirekesztettséggel leginkább fenyegetett rétegek, csoportok (idősek, fogyatékosok, veszélyeztetett gyermekek) életminőségének fejlesztése, ennek érdekében kiemelt feladatának tekinti a közfoglalkoztatás szervezését.
Az „Út a munkához” program révén intézményünk családsegítő szolgálata együttműködik a két kistérség önkormányzataival.
A Támasz Alapszolgáltatási Intézmény családsegítő szolgáltatásainak fejlesztése, humánerőforrás bővítéssel, illetve komplex programcsomag kidolgozásával, az aktív korú nem foglalkoztatottak reintegrációja érdekében sikeres pályázatot nyújtott be az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz a családsegítő szolgálatok foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásainak fejlesztésére 4 fő pályakezdő szociális szakember foglalkoztatásával.
Családsegítő Szolgálatunk folyamatosan figyelemmel kíséri a lakosság szociális és mentálhigiénés helyzetét, az egyének, közösségek, családok szociális helyzetét. Családgondozóink 450 ügyfél részére nyújtanak segítséget munkaerő piaci pozíciójuk javításában, 159 család részesül esetkezelő szolgáltatásban. Az intézmény célja, hogy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű egyének – szociális segélyezettek, illetve álláskereső családtagok – munkához jussanak, és e munkalehetőség által, szervezett körülmények között segítsük őket visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra, segítsünk anyagi helyzetük stabilizálásában, együtt találjunk tartós munkahelyet, visszasegítsük őket a munka világába. A program szociális és társadalmi eredménye elsősorban a résztvevő munkavállalók családjainál jelentkezik, azonban a településeken is pozitív eredményeket hoz. A társulásoknál foglalkoztatott közfoglalkoztatás-szervezők munkája a hatékony együttműködésnek köszönhetően koncentráltabb segítséget tud nyújtani a pályázat megvalósításában. Célunk a családsegítő szolgálatunk szolgáltatásainak fejlesztése, komplex programcsomag kidolgozásával, humánerőforrás bővítéssel, az aktív korú nem foglalkoztatottak (re)integrációja érdekében. Hatékony partneri együttműködés kialakítása a zalaegerszegi és az őrségi kistérség területén működő munkaügyi központokkal, munkaközvetítő szervezetekkel, leendő foglalkoztatókkal.
Az intézményegységek és a települések közös munkájának köszönhetően a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény létrejötte nemcsak a szolgáltatások mennyiségi és minőségi változását, javulását hozza magával, hanem a szolgáltatásokhoz való hozzáférés növelésével alapvető biztonságot nyújt, s az Alkotmányban biztosított szociális jogok érvényesülését szolgálva a két kistérség lakosai részére.
A két kistérség polgármesterei segítő közreműködésükkel és felelős döntések meghozatalával hozzájárultak ahhoz, hogy a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény kistérségi szinten a kistelepüléseken élő lakosok érdekében biztosítsa a szociális és gyermekjóléti feladatok ellátását.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu