Jegyzők Országos Szövetsége programja /2001-2005./ 2001/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Jegyzők Országos Szövetsége programja /2001-2005./ 2001/1


A Jegyzők Országos Szövetsége 2000. novemberi országos tisztújító küldöttgyűlése után az elnökség és a szövetség bizottságai megtartották alakuló ülésüket, amelyeken számos személyi s egyéb, a szervezetet érintő kérdésben döntöttünk. Ezekről, illetve az elkövetkezendő időszak terveiről, elképzeléseiről szeretném tájékoztatni tagságunkat, illetve a szövetség munkája iránt érdeklődő olvasókat.

 

A megválasztott új elnökség elismerte, megköszönte az alapítók, a tagok és tisztségviselők ötéves munkáját, egyben kinyilvánította azt a szándékát, miszerint a későbbiekben is, továbbra is számít a szövetség valamennyi tagjának munkájára. Emellett hangot adott annak a szándékának, hogy csak olyan változásokat tervez, amelyek feltétlenül szükségesek, egyben elősegítik a szövetség céljainak megvalósítását.

Mit kívánunk tenni mindezek érdekében?

A kölcsönös információ áramlás érdekében, a tagokkal való naprakészebb kapcsolat kialakítását határoztuk el. Ezért ismét életre hívtuk a korábban már működött területfelelősi rendszert, melynek keretében szeretnénk a hírcserét megvalósítani. Az elnökségi tagok kettő, illetve egy esetben három megyével történő kapcsolat tartását vállalták. Kérjük és igényeljük a megyei gyűlések elnökeinek, illetve a jegyzőklubok vezetőinek ilyen irányú közreműködését, segítségét is.

Az elnökség – mint a szövetség legfontosabb operatív szerve – csak úgy tud megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak, ha mind az elnök és alelnökök, mind az elnökség tagjai között ésszerű munkamegosztást alakít ki, és folyamatosan tájékoztatják egymást.
A rendelkezésre álló orgánumokat igénybe véve rendszeresen szeretnénk hírt adni a szakmában történtekről, elképzeléseinkről és gondjainkról, de várjuk kezdeményezéseiket, javaslataikat, véleményüket; mert egy ilyen nagy létszámú szervezet elvárásainak csak megfelelő informáltság alapján lehet eleget tenni. Szeretnénk elérni, hogy a vezető testületen, a bizottságokon és a munkacsoportokon kívül a tagok mind nagyobb számban vegyenek részt a JOSZ mindennapi munkájában.

Annak érdekében, hogy szervezetünk minél szélesebb körű, minél nagyobb létszámú legyen, s ilyen módon szakmai súlyt adó egységben léphessünk fel érdekeink érvényesítéséért, céljainkat nemcsak a már meglévő tagsággal kell és szeretnénk megismertetni, hanem a potenciális tagjelöltekkel is. Ezért hívjuk és várjuk a szövetségbe az Alapszabályt elfogadni kész főjegyző, jegyző, körjegyző és aljegyző kollégákat, jegyzői egyesületeket, jegyzői klubok képviselőit, és minden olyan személyt, aki a szövetséget – kitűzött céljai elérésében – támogatni tudja és akarja.

Eddigi partnereinkkel, a minisztériumokkal, az önkormányzati és szakmai érdekképviseleti szervekkel – a mellérendeltséget hangsúlyozva, egymás érdekeit kölcsönösen szem előtt és tiszteletben tartva – még szorosabb együttműködést szeretnénk kialakítani. A kölcsönös kompromisszum-készségben bízva elsődlegesen a közös érdekeltségi pontokat kell megkeresnünk


Nagyobb hangsúlyt kívánunk helyezni a PR-tevékenységre, felhasználva e lap és más szakmai folyóirat, valamint az országos és helyi médiák által nyújtott lehetőségeket. Biztatunk minden tagunkat, éljen a lehetőséggel, hiszen tevékenységünk, munkánk megismertetése nem kizárólag a választott tisztségviselők privilégiuma. Olyan közérthető nyelven szeretnénk megszólalni – természetesen az önkormányzati munka diktálta szigorú feltételeknek való megfelelés mellett -, amelyből nemcsak az önkormányzatok, de akár a szakma vagy az önkormányzati munka iránt érdeklődő lakosság is profitálni tudjon.

A Jegyzők Országos Szövetségének 5 évvel ezelőtt megalkotott és elfogadott Alapszabálya – a folyamatosan elvégzett módosításokkal együtt – igen jól funkcionált. Vannak azonban olyan elemei, amelyeket feltétlenül hozzá kell igazítani az élethez, a megváltozott körülményekhez. E feladat elvégzésére az elnökségből egy munkacsoportot alakítottunk, akik az Alapszabály-módosítás tervezetét elkészítik, azt széles körű szakmai vitára bocsátják.

A tagdíj mértékén – mely évi 1200 Ft – 2001-ben sem kívánunk változtatni. A területfelelősökön keresztül eljuttatjuk a befizetési csekkeket minden érintetthez, kérve a tagsággal járó fizetési kötelezettség folyamatos teljesítését, ezzel is a szövetség támogatását.

Meggyőződéssel valljuk: ha a szakma iránt elkötelezett jegyzők maguk mögött tudják a szövetség támogatását, munkájuk segítőit látják e szervezetben, akkor a „műhelymunka” pozitív hatása meg kell jelenjen az önkormányzati munka színvonalában, és nem utolsó sorban a lakosság szakszerűbb kiszolgálásában is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu