JOSZ hírei 2001/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

JOSZ hírei 2001/4


Az elnökség előzetes döntéseinek és előkészítő munkájának eredményeként május 30 – június 1 között Balatonaligán megtartottuk a JOSZ választmányi ülését, küldöttgyűlését és éves gyűlését. A rendezvényeket célszerűségi és takarékossági okokból a Jegyző újság által létrehozott IX. szakmai konferenciával együtt szerveztük meg a MEDIPRINT Szakkiadó Kft. stábjának közreműködésével, akiknek ezúton is köszönetemet fejezem ki a lebonyolításban végzett tevékenységükért.

 


A rendezvény a meghirdetett program szerint tervszerűen és zökkenőmentesen zajlott. A választmányi ülésen, amelynek legfontosabb feladatát a küldöttgyűlés anyagainak előzetes megtárgyalása jelentette, a tagság csaknem teljes létszámban jelen volt. A választmány elfogadta az elnökség beszámolóját – amelyet első alkalommal olvashattunk a www.jegyző.hu honlapon is -, az alapszabály-tervezet módosítását és az előző évi gazdálkodásról szóló beszámolót.
Ezen az ülésen a Magyar Közigazgatási Kar is képviseltette magát, és Dr. Galambos Károly főtitkár úr is megerősítette ajánlatukat: a Kar 2001.szeptember 20-22-i rendezvényén öt szekcióban előadót állíthatunk. E lehetőséggel élni fogunk, s terveink szerint a szekciókhoz előadót és korreferátort is biztosítunk.
Döntöttünk abban a kérdésben is, hogy a Közigazgatási Kar, a Városi Jegyzők Egyesülete és a JOSZ együttes elnökségi ülést fog tartani, ahol közösen megtárgyaljuk az együttműködési megállapodásból adódó feladatokat, az előrelépés lehetőségeit. Emellett az önkormányzati rendszer továbbfejlesztésével kapcsolatos szakmai vélemények, elképzelések egyeztetésében is megállapodtunk.

Május 31-én, telt ház előtt nagyon érdekes és értékes előadásokat hallgathattak a jelenlévők – szám szerint 250-en – a helyi adókkal kapcsolatosan az önkormányzati rendeletalkotástól az adóbeszedésen, az ellenőrzésen keresztül az ez irányú alkotmánybírósági gyakorlatig.
A szakmai konferenciát a JOSZ küldöttgyűlése követte, mely a tagságtól elvárható fegyelmezettséggel határozatképes volt, bár nem olyan arányban, mint az előző napi választmányi ülés. Az igen részletes elnöki beszámolót a tagság vita nélkül egyhangúlag fogadta el. Ugyancsak vita nélküli volt az előző évi gazdálkodásról szóló beszámoló elfogadása is, amelyet a Számvizsgáló Bizottság előzetesen megvizsgált és véleményezett. Célszerű javaslatként hangzott el, hogy a jövőben ezt az anyagot is előzetesen küldjük meg a küldötteknek, mert még nem rendelkezik minden tagunk Internet elérhetőséggel.
Az alapszabály tervezett módosításának többségével a küldöttgyűlés egyetértett, de elhangzottak olyan módosítási indítványok is, nevezetesen az elnökség létszámának delegált tagokkal való növelése, amelyben nem sikerült megállapodni. Erre további egyeztetések és előkészítő munka után vissza fogunk térni.
Dr. Ungár László pilisvörösvári jegyző elhagyta a jegyzői pályát, helyette a Közigazgatási Bizottságba, Dr. Deák Ferenc sümegi jegyző kollégát választotta meg a küldöttgyűlés.
A küldöttgyűlésen első alkalommal képviseltették magukat a Komárom-Esztergom megyei kollégák. A küldöttgyűlést megelőzően a megye jegyzői karának több, mint 70%-a lépett be szövetségünkbe Dr. Szöllősy Ferenc komáromi jegyző szervezésében, akit a megyegyűlés elnökévé választott. Üdvözöljük őket sorainkban, s bízunk benne, mindkét fél mindent megtesz annak érdekében, hogy elképzeléseik valóra válhassnak a szervezetben.
Keretbe:
A küldöttgyűlés döntött a 2002. évi tagdíj mértékéről is, ezt 2.000.- Ft-ban határozta meg. Ha az ez évi 1.200.- Ft-ot valaki még nem fizette be, az OTP és Kereskedelmi Bank Rt. által vezetett 11745035-20017699 számú számlára megteheti. A küldöttgyűlés támogatja azt a megoldást is, amelyet a Somogy megyei jegyzők javasoltak, s a gyakorlatban alkalmaznak is:
a JOSZ-tag írásos nyilatkozata alapján az illetékes illetményszámfejtést végző TÁH utalja át a tagdíjat a fenti számlaszámra. Keret eddig!!!
A küldöttgyűlést kellemes hangulatú esti program követte, amely senkit nem gátolt meg a másnapi közös munkareggeli időben történő megkezdésében, ahol az önkormányzati törvény módosításának előkészületeiről tájékozódhattunk.
Ezt követően – első kézből, a lehető leggyorsabban – az akkora már elfogadott köztisztviselői törvény módosításairól, majd a helyi önkormányzati rendszer továbbfejlesztésének irányairól hallhatunk igen színvonalas és nagy érdeklődéssel kísért előadásokat. Az elnökség nevében ezúton is köszönöm az előadóknak a korrekt tájékoztatást.
A JOSZ nevében megköszönöm Dr. Fürcht Pálnak, a BM Önkormányzati Főosztálya volt vezetőjének az önkormányzatok érdekében kifejtett évtizedes tevékenységét. Munkájával, előadásaival nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a JOSZ tagjai információhoz jussanak a szakterületet illetően. Új munkahelyén, az Alkotmánybíróságon, további eredményes és sikeres munkát kívánok.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu