Áldozatvédelem Állami kárenyhítés a bűncselekmények áldozatainak 2000/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Áldozatvédelem Állami kárenyhítés a bűncselekmények áldozatainak 2000/2


Az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelôzési Közalapítvány (OKBK) 2000 januárjától működteti kárenyhítési irodáját, amelynek feladata, hogy az egyes bűncselekmények áldozatai, illetve hozzátartozóik számára anyagi támogatást biztosítson.

 

A kormány tavalyi határozatában erre az esztendôre négyszázmillió forintot különített el arra a célra, hogy különösen súlyos bűncselekmények – ilyen például az emberölés, a súlyos testi sértés – esetén állami kárenyhítést biztosítsanak. Erre a meghatározott körbe tartozó bűncselekmények áldozatainak hozzátartozói, illetve maradandó testi fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást szenvedett sértettjei tarthatnak igényt. A segély összege legfeljebb 250 ezer forint lehet, amely különösen indokolt esetben egy alkalommal megismételhetô. Soron kívüli támogatás maximum hetvenezer forintig igényelhetô, ebben az esetben a rászoruló néhány napon belül számíthat a kért összegre. Támogatás csak abban az esetben folyósítható, ha a bűncselekményt már ebben az esztendôben követték el.
A kárenyhítés iránti kérelmet az igénylôknek formanyomtatványon az OKBK áldozatvédelmi irodájához (1124. Budapest, Németvölgyi út 41.) kell eljuttatniuk, a megfelelô igazolások kíséretében. Az iroda eredményes tevékenységéhez a jegyzôk támogatása sem nélkülözhetô, mert a segély megítéléséhez igazolni kell az áldozathoz fűzôdô rokonság fokát, a kérelmezô vagyoni helyzetét, az esetleges önkormányzati támogatás összegét. Halálos áldozat esetén kárenyhítésre ugyanis csak az egyeneságbeli rokon számíthat, és csak akkor, ha azt vagyoni helyzete indokolja. Az iroda ezért felkéri a jegyzôket, hogy a szükséges okiratok kiadásában biztosítsanak soronkívüliséget. Ugyancsak a jegyzôk támogatását kérik ahhoz, hogy a lakossági tájékoztatók és a szükséges formanyomtatványok eljuthassanak az érintettekhez.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu