Felhívás a helyi önkormányzatokhoz: nevezzenek be az európai e-kormányzási díjra

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Felhívás a helyi önkormányzatokhoz: nevezzenek be az európai e-kormányzási díjra


Határidő: 2009. június 10.

A Régiók Bizottsága EU-szerte arra biztatja a helyi és regionális önkormányzatokat, hogy nevezzenek be az idei európai e-kormányzási díjra, amelyet az Európai Bizottság ítél oda. A díjra az EU, az EFTA és a tagjelölt országok valamennyi állami szervezete benevezhet. Odaítélésének célja az információs és kommunikációs technológiák (IKT) közszolgálatban alkalmazott legjobb gyakorlatainak elismerése. Benevezni 2009. június 10-én közép-európai idő szerint 16 óráig lehet. További tájékoztatást a következő honlapon olvashat: www.epractice.eu/awards.

Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának elnöke a helyi és regionális önkormányzatokat az alábbi szavakkal bíztatta részvételre: „A helyi és regionális önkormányzatok az e-kormányzást illetően széles körű tapasztalattal büszkélkedhetnek. Az információs technológia nem csupán egyszerűsíti a közszolgálatokhoz való hozzáférést: alkalmazása gyakran hatásosabbá és költséghatékonyabbá is teszi ezeket a szolgáltatásokat. A díjak odaítélése kitűnő eszköz annak bemutatására, hogy milyen eredményekre vezetett számos állami – köztük helyi és regionális szintű – hatóság új technológiákkal kapcsolatos úttörő munkája. Remélem, hogy a sikeres helyi és regionális szintű e-kormányzás példáit is a nyertesek között ünnepelhetjük majd.”

A díjak odaítélése az Európai Bizottság arra irányuló erőfeszítésének része, hogy az IKT segítségével javítsa az európai polgárok életszínvonalát, növelje a kormányzatokba és az állami szervezetekbe vetett bizalmat, és fokozza a gazdasági társaságok és vállalkozások versenyképességét.  A díjakat három tág kategóriában ítélik oda, melyek a következők: az egységes piacot támogató e-kormányzás, a polgárok és vállalkozások lehetőségeit növelő e-kormányzás, valamint a hatékony és eredményes adminisztrációt lehetővé tévő e-kormányzás.

A díjkiosztó ünnepségre az EU svéd elnökségének támogatásával a svédországi Malmöben november 19–20-án megrendezendő, „Fogjunk össze az e-Unióért” című konferencia keretében kerül sor.

Látogasson el az RB weboldalára! Cím: www.cor.europa.eu.

A Régiók Bizottsága

Az EU-jogszabályok kb. kétharmadát a tagállamok helyi és regionális önkormányzatai hajtják végre. A Régiók Bizottságát 1994-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a helyi önkormányzatok képviselői kifejthessék véleményüket e jogszabályok tartalmáról. Az RB évente öt plenáris ülést tart, amelyeken 344 tagja a javasolt jogszabályok tárgyában született véleményekről szavaz. Az Európai Bizottság, amely kezdeményező szerepet tölt be az uniós jogalkotásban, valamint a Miniszterek Tanácsa, amely (általában az Európai Parlamenttel közösen) a jogszabályok végső tartalmáért felelős, számos politikai területen, például a környezetvédelemhez, a foglalkoztatáshoz és a közlekedéshez kapcsolódó kérdésekben, köteles kikérni az RB véleményét. A Lisszaboni Szerződés tovább erősíti a Régiók Bizottsága szerepét. A jövőben az Európai Parlamentnek a régiók és települések szempontjából jelentős összes kérdésben ki kell kérnie az RB véleményét. Az RB továbbá az Európai Bírósághoz fordulhat, ha jogai sérülnek, vagy úgy látja, hogy egy adott uniós jogszabály nincs összhangban a szubszidiaritás elvével, illetve nem tartja tiszteletben a regionális és helyi hatásköröket.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu