Számottevő költségcsökkentési lehetőség rejlik a kórházüzemeltetésben

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Számottevő költségcsökkentési lehetőség rejlik a kórházüzemeltetésben


A közintézmények egyik legkomolyabb költségtételét az épületek energiaszámlái adják mindenhol a világon. A Dalkia Energia adatai szerint a magyar kórházak rezsiköltségeinek átlagosan 5-35 százaléka megtakarítható egy-egy rekonstrukció keretében, az így megspórolt pénzt pedig a fő tevékenységhez, a gyógyításhoz szükséges eszközökre költhetnék. Nem beszélve a közvetett haszonról: az ország nyersanyagfogyasztása csökken, a szén-dioxid kibocsátás mérséklődik.

Egy hét napon keresztül, napi 24 órát működő közintézmény esetében nem elhanyagolható költségtétel az energia, az intézmények teljes kiadásainak 8-15 százaléka csak az energiaszámla. A kórházak és egészségügyi intézmények energetikai rendszereinek hatékonyságjavításával az adott intézmény összes költségeinek akár 5 százaléka megspórolható.

Ha egy intézmény nagyobb mértékű megtakarítást szeretne elérni, akkor elsősorban a hőszolgáltatás hatékonyságának javításán érdemes dolgoznia. A Dalkia által eddig végrehajtott rekonstrukciós fejlesztésekkel, és a felújított berendezések üzemeltetése révén az intézmények átlag 25 százalékos energiamegtakarítást, és legalább 15 százalékos üzemeltetési költségmegtakarítást értek el.

A közintézmények számára a rekonstrukciókhoz szükséges pénz előteremtése okoz általában problémát, hiszen az ilyen típusú beruházások esetében a költségek a néhány tízmillió forinttól a több százmillió forintig terjedhetnek. Ezt áthidalni alapvetően kétféleképpen lehet: egyrészt az intézmény pályázik a korszerűsítéseket segítő forrásra, vagy egy energiahatékonysági szolgáltatást végző, úgynevezett ESCO cég szolgáltatásait veszi igénybe, amely a beruházás teljes egészét finanszírozza, és az üzemeltetést is hosszú távon képes megoldani.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu