Felemás döntések a Fővárosi Közgyűlésben

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Felemás döntések a Fővárosi Közgyűlésben


A fontosabb közgyűlési döntések közül pár az első nézésre örömtelinek tűnik, de közelebbről nézve már nem olyan rózsás a kép. Döntött a közgyűlés a Duna-part revitalizálásának újabb lépéseiről, visszakaptak a a hajléktalanok is egy segélyt a kettő eltörölt közül, és lesznek fizetős helyek a fővárosi fenntartású idősek otthonában.

Megújul vs. "ennyire fussa"

Megújul a pesti oldali Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közötti szakasza, adja hírül az MTI. A szakasz megújítására vonatkozó tervpályázatokat ki fogják írni, erről döntött ma a Fővárosi Közgyűlés. Az útpálya 2,4 km-en újulna meg a járdával, kerékpárúttal és a zöldfelülettel egyetemben. A Duna-part megújulásával "oldódna a part és a mögöttes városrészek elszigeteltsége", értsd: nem vágná el a Dunát a gyalogosoktól egy forgalmas alsó rakpart.

A cél az, hogy a Duna-parti területeket vonzóbbá tegye a Főváros, és hogy jobban integrálja a gyalogos- és kerékpáros-forgalom rendszerébe. Mindezt "a pesti alsó rakpartok forgalomcsillapítása, a kikötők rendezése, a kerékpáros és gyalogos közlekedés, valamint a városi és elővárosi hajózás fejlesztése révén". Ezért is tartozott a fejlesztés az integrált szemléletű (a közlekedést és résztvevőit rendszerként szemlélő és így szervező) BKK hatáskörébe, ám amikor Vitézy Dávidot elmozdította a közgyűlés, egyben a BKK hatáskörét is megnyirbálták. Ezért ez a projekt is visszakerült a Városházára. Ahogy az előterjesztésben is olvasható, "A Fővárosi Önkormányzat 2014. évi költségvetésében a "Dunapart fejlesztése, tervezés" feladat 500 000 ezer forintos teljes költséggel szerepelt, a BKK-val fennálló Fejlesztési megállapodás keretében való felhasználásra". Ez az 500 milliárdos keret csökkent 106,8 milliárd forintra, amiből már persze nem tellett az eredeti projekt (tervpályázat, engedélyezési és kiviteli tervek elkészíttetése) végigvitelére, csak a Fővám tér-Kossuth tér szakasz komplex megújításának tervpályázata és az építési engedélyezési tervek előkészítésére. Ám ezek még csak a tervek és engedélyek, az építkezés pénzügyi hátteréről még mindig nincs hír.

Tovább>>

 

Forrás: hvg.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu