Több milliós végkielégítésekkel kárpótolnák a megszűnő háttérintézmények dolgozóit

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Több milliós végkielégítésekkel kárpótolnák a megszűnő háttérintézmények dolgozóit


Több milliós végkielégítéssel dobná meg a kormány azokat a köztisztviselőket, akik távoznak a megszüntetésre ítélt kormányzati háttérintézményektől. Az erről szóló kormányjavaslat szerint még azok is kapnának pénzt, akik amúgy nem jogosultak végkielégítésre. Lázár János csütörtökön jelentette be, hogy több mint 70 állami háttérintézmény kerül beszántásra a bürokráciacsökkentés jegyében.


Akár 10 millió forintos végkielégítést is kaphatnak azok a köztisztviselők, akik távoznak a megszűnő kormányzati háttérintézményektől – derül ki a Népszabadság birtokába került dokumentumból. Még azok is kaphatnak 600 ezret, akiknek nem járna végkielégítés, a feltétel csak az, hogy hat évig elkerüljék az állami és az önkormányzati szférát.

"Annak érdekében, hogy elősegítsük a közszféra létszámának a feladatokhoz igazítását és a foglalkoztatotti állomány versenyszféra felé orientálását, indokolt, hogy komoly ösztönzők kerüljenek bevezetésre az érintett személyi kör részére. Ezért olyan javaslat kidolgozása indokolt, amely biztosítja, hogy egyes, a közszférából történő önkéntes távozás eseté­ben az érintett köztisztviselő a neki egyébként járó vagy nem is járó végkielégítés összegét jelentősen meghaladó egyszeri juttatásban részesüljön. A végkielégítés esetében ennek összege akár a végkielégítés 3-4-szeresét is elérhetné" – ez áll abban a kormány-előterjesztésben, amelyet a Miniszterelnökség készített a kormányzati háttérintézmények megszüntetéséről és amit a Népszabadság szerzett meg.
Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy több mint hetven állami intézmény és hivatal átalakításába fog a kormány a bürokráciacsökkentés jegyében. A döntés közel 50 ezer munkavállalót érint, így elbocsátásokra is lehet számítani. Az intézmények között van a Design Terminál, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és az Országos Közegészségügyi Központ is. Ez nem jelenti azt, hogy ezzel együtt az állami feladatok is megszűnnek, azokat a minisztériumok veszik át. A hvg.hu is írt ezeknek az intézményeknek a működéséről.

Az előterjesztés szerint a távozó kormánytisztviselők akár 10 milliós „díjazásra" is jogosultak lesznek, ha vállalják, hogy távol maradnak az állami és az önkormányzati szférától hat évig. A dokumentum szerint legalább 600 ezer forintot minden távozónak meg kell kapnia. A kormány az angol közigazgatás átszabásának modelljét tekinti példának, a cél az, hogy a távozó közszolgák ne létesítsenek közszolgálati jogviszonyt, illetve ne vállaljanak ismét munkát központi vagy önkormányzati szervnél, kizárólagos állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságnál, köztestületnél. A Miniszterelnökség javaslata szerint a tiltás nem vonatkozna az eseti megbízással vállalt tudományos, oktatói vagy művészeti tevékenységre. A tízmilliós összeg a szolgálati idő által kiszámított végkielégítés 400 százaléka – olvasható az előterjesztésben.

A kormányzati javaslat azt is előírja, hogy Lázár Jánosnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen kell majd kidolgoznia a Karrier Híd-programot, amelynek elindítását 2017. január elsejére tervezi. A program fő pillére lesz, hogy adó- és járulékkedvezményt biztosítson azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közfoglalkoztatásból kilépetteket alkalmazzák. A hiányszakmákra vonatkozó átképzési program lesz a másik pillér, a harmadik pedig, hogy kedvezményes hitellel támogatják a tulajdonossá válást a közszférát elhagyók esetében.

A bürokráciacsökkentés nem állna meg a háttérintézményeknél, a Népszabadság informáió szerint az állami térsaságoknál is hasonlóra készül a kormány.

Forrás: hvg.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu