Szoftveres kontroll az önkormányzatok fölött

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Szoftveres kontroll az önkormányzatok fölött


Az új rendszer a tervek szerint egységes, gyorsabb, olcsóbb lenne, ugyanakkor egy nem validált dokumentum szerint mindenről a központ döntene.

A múlt hét elején kezdett el terjedni annak a híre, hogy egy kiszivárgott dokumentum, elemzés és hatástanulmány szerint a kormány által bevezetendő új e-közigazgatási rendszer drasztikus mértékben befolyásolná az önkormányzatok szerepét, döntési jogosultságát, ellenőrizhetőségét.

Idén már a második fázis jön

A dokumentum valódiságáról, szerzőjéről azóta sem látott napvilágot információ – a Belügyminisztérium mindenesetre állítja, hogy ők is csak a sajtóból értesültek róla. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége viszont nagyon komolyan vette a 12 oldalas szöveget, annyira, hogy sajtóközleményben reagáltak rá.

A polgármesterek és az önkormányzatok dolgozói két dolog miatt rémülhettek meg. Egyrészt mert a szöveg szerint az új elektronikus rendszer teljes mértékben a központosításra épít, és számtalan jogot megvonna az önkormányzatoktól, illetve átnyúlna a fejük felett. Másrészt pedig azért, mivel a koncepció szerint több év távlatában jelentős mértékű elbocsátással járna: hivatalok és állások ezrei szűnnének meg.

 

Tovább>>

Forrás: itcafe.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu