A kormány nem tud semmit a közigazgatás centralizálásáról, de ha egyszer mégis lenne ilyen, nagyon jól járnának

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

A kormány nem tud semmit a közigazgatás centralizálásáról, de ha egyszer mégis lenne ilyen, nagyon jól járnának


Tízezer ember maradna állás nélkül, ha a kormány centralizálná a közigazgatást, írja a nol.hu. Lázár János legutóbb még tagadta, hogy a kormány átalakítaná az önkormányzati rendszert. Pedig állítólag náluk van a "Hatékony helyi közigazgatás" című stratégiai elemzés készítőinek dokumentuma, aminek viszont a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem ismeri a tartalmát.

A irat készítői úgy látják, az önkormányzatok azért nem tudnak hatékonyan működni, mert a települési hivatalok sokféle megoldást alakítottak ki, aminek eredménye "óriási eladósodottság, korrupció, átláthatatlan, nem hatékony működés lett". Erre lenne a megoldás a "szabványosítás, a kontroll és a centralizálás". A terv szerint központokat kellene létrehozni, ahol a feladatok koncentráltan elvégezhetők.

A dokumentumban a Klikre úgy tekintenek, mint egy próba a közigazgatás átalakítására, aminek azonban kudarcait kicsit mintha félreértelmeznék. Úgy látják, a fokozatosság elve szerint kell végrehajtani a centralizálást. A helyi hatóságok ezt nem szeretnék, de az nem biztos, hogy lesz beleszólásuk a végső döntésnél. Azért sem lenne logikus egy ilyen határozat, mert az 1100 milliárd forintot meghaladó adósságot háromszáz önkormányzat halmozta fel.

A "Hatékony helyi közigazgatás" című stratégiai elemzés néhány kérdésre egészen egyértelmű választ ad. A rendszer bevezetésének egyik haszonélvezője a kormány lenne, amely minden település minden költését láthatná, ellenőrizhetné, és akár a helyiek tudta nélkül is gyűjthetne adatokat.

Forrás: 24.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu