„A Jegyzőt írja az aljegyző és a jegyző!” Gondolatok az Aljegyzői Tagozatról. 2006/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

„A Jegyzőt írja az aljegyző és a jegyző!” Gondolatok az Aljegyzői Tagozatról. 2006/2


Örömmel üdvözöljük, üdvözöltem a 2006. évi első számban a Szerkesztő gratulációját, új, bővített jelmondatát. Köszönettel veszem azt a felhívást, hogy az aljegyzők is legyenek cikkírói, tudósítói e jeles szakmai lapnak.

 

Joggal vetődik fel a kérdés: mi késztette az aljegyzőket a JOSZ-on belüli tagozat létrehozására, mi motivált bennünket.

Az önkormányzati törvény röviden fogalmaz, amikor az aljegyzői kinevezésről szól, meghatározza az aljegyző munkakör betöltésének feltételeit. A képviselő-testület a jegyző javaslatára aljegyzőt nevez ki a jegyző helyettesítésére, a jegyző által meghatározott feladatok ellátására.  A községekben aljegyző kinevezése mint lehetőség biztosított.
Az a megfogalmazás, hogy a jegyző javaslatára kerül sor kinevezésre, az aljegyzői beosztásra véleményem szerint feltételez egy szakmai, emberi pozitív megítélést a jegyző részéről. Megelőlegezi mindkét esetben a bizalmat, mellyel az aljegyzőnek élnie kell, de nem visszaélnie.
Híve vagyok ennek és a tagozat valamennyi jelenlegi tagja hasonló képpen gondolkodik. A két vezető harmonikus együttműködése erősíti a képviselőtestület, a polgármester, az állampolgárok felé a köztisztviselők szakmai elkötelezettségét, erősítheti a hivatal, hivatali dolgozók tekintélyét. A feladatok célszerű megosztása pedig az arányos szakmai teherviselés – kölcsönös információ átadással, aljegyző esetében beszámolással is – segítheti, segíti a hivatal vezetés munkáját. Bizonyos feladatok ellátását, mely a jegyző leterheltségét, figyelemmegosztását csökkentheti, átadható az aljegyzőnek. Mire gondolok itt:
– mindjobban előtérbe kerül a minőségirányítási eljárások bevezetése (ISO, CAF),
– fokozottam foglalkozni kell a környezetvédelemmel, szervezeti megoldások kialakításával,
– a hivatali dolgozók képzése, továbbképzése, a Ket. bevezetésével jelentkező többletfeladatok kezelése,
– a kisebbségi önkormányzatok törvényes működésének személyi, dologi és szervezési problémáinak kezelése,
– az aljegyzői karnak – mint szürke eminenciásnak – szakmai, emberi, erkölcsi megbecsülése a jegyzői kar, a polgármesterek, a képviselőtestületek által, ahol ez kevésbé, vagy egyáltalán valamely szegmensben nem működik.

Felvetődik a kérdés: mit adnak, mit nyújtanak az aljegyzők mindezért.
Említettem korábban, hogy a kinevezéshez a javaslatot a testület felé a jegyző teszi meg, ez szakmai és emberi bizalmat hordoz. Ebből ered, hogy az aljegyzőnek szakmai és emberi bizalommal kell viseltetnie a jegyző felé, de ezt korrekt módon kell tennie.
Nem tartom szerencsésnek, sőt …, ha az aljegyző a jegyzőjét szakmailag, emberileg kellemetlen helyzetbe hozza, persze fordítva is igaz.
Lényeges dolognak tartom, hogy az aljegyzők segítsék jegyzőiket, bízzanak egymásban, a jegyzők is az aljegyzőkben, ezzel emelve, javítva a köztisztviselői kar tekintélyét és rangját.

Kedves Aljegyző Kolleginák, Kollégák! – akik egyetértenek, vagy érdekli az Aljegyzői Tagozat programja, jó gondolatikkal, ötletekkel tudja segíteni munkánkat, mely közös érdek, keresse a kapcsolatot velünk, lépjen be sorainkba, közénk.

E rövid, mondhatnám hevenyészet bemutatkozó első csírája, hogy jelentkezzünk a JOSZ, illetve a köztisztviselői kar hatalmas, színes palettáján.
Köszönöm, hogy időt szakított e néhány sor elolvasására.


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu