2001. évi XV. törvény végrehajtása 2001/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Budapest / Cikkek

2001. évi XV. törvény végrehajtása 2001/6

III. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Nagy Antal dr.
jegyző
Budapest
XV. kerület

A cselekvőképességgel, gondnoksággal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2001. évi XV. törvény 2001. november 1-jével lép hatályba.

 

A törvény új alapokra helyezi, és lényegesen megváltoztatja a cselekvőképességet érintő gondnoksággal kapcsolatos bírósági és gyámhivatali eljárást.

Módosulnak a gondnok kirendelésére, tevékenységére vonatkozó előírások, valamint a zárlat, illetve az ideiglenes gondnok rendelésével kapcsolatos szabályok.

A törvény alapelve, hogy a gondnokság alá helyezés hatálya csak addig tartson, ameddig az feltétlenül indokolt. A bíróságnak ítéletben kell rendelkezni a gondnokság alá helyezés kötelező felülvizsgálatának időpontjáról, melynek keretében a bíróság vizsgálni fogja a gondnokság alá helyezés fenntartásának szükségességét, formáját. A felülvizsgálatra irányuló pert a gyámhivatalnak kell kezdeményeznie. Az új törvényi rendelkezések értelmében a 2001. november 1-je előtt elrendelt cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezéseket felül kell vizsgálni.  Az erre irányuló keresetet szintén a gyámhivatalnak kell a bíróság elé terjesztenie a törvényben meghatározott határidőben. Ennek értelmében 2002-ben az 1980 előtt, 2003-ban az 1980-1990 között, és 2004-ben az 1990-1994 között, 2005-ben az 1994-1998 között, 2006-ban az 1998-2000. november 1-je között elrendelt cselekvőképességet korlátozó gondnokoltak felülvizsgálata iránt pert kell indítani az illetékes bíróságon.

A körzeti igazgatási feladatot ellátó gyámhivatalok hatásköre és feladatai jelentősen bővülnek.

A törvény végrehajtásának, zökkenőmentességének érdekében szükséges a gyámhivatal személyi és tárgyi feltételeinek ismételt áttekintése, valamint a törvény rendelkezéseinek végrehajtását előkészítő munka.

Ennek megfelelően önkormányzatunk a gyámhivatal személyi és tárgyi feltételeit megvizsgálta, és 2001. szeptember 26-i testületi ülésén jegyzői előterjesztésre döntött a gyámügyi igazgatási ügyintézői létszám 1 fővel történő emeléséről 2001. november 1-jével. Így az önálló osztályként működő gyámhivatal létszáma 10 főről 11 főre emelkedett – a kerület lakosságszáma közel 89000 fő.

Létszámemelésre vonatkozóan a Szociális és Családügyi Minisztérium ajánlást fog tenni minden önkormányzat felé, ahol  gyámügyi körzeti igazgatási feladatot látnak el. Az ajánlásnak megfelelő létszámigénynek, valamint a gondnoksági ügyekben a hivatásos gondnokok foglalkoztatásával kapcsolatos plusz feladatok ellátásának pénzügyi fedezete, a költségvetési törvényben a körzeti igazgatási normatíva emelésével kerül finanszírozásra, vagy a minisztériumi fejezeti előirányzatban kerül meghatározásra.

A törvény végrehajtására vonatkozóan az elvégzendő feladatok meghatározásra és ütemezésre kerültek.

A feladatterv szerint 2001. novemberéig a gyámhivatal munkatársai kidolgozzák a gondnokság alá helyezési eljárás ill. a gondnoksági ügyek intézésével kapcsolatos eljárás ügymenetét, elkészítik a törvény hatálybalépését követően alkalmazandó irat- ill. határozatmintákat.

A törvény a gyámhivatal munkáján túl érinti az egészségügyi szakellátó intézmények tevékenységét, valamint a bíróság feladatkörét és eljárását is, ezért fontos a velük való együttműködés és együttes felkészülés a törvény végrehajtására. Ennek érdekében 2001. novemberében hivatalunk tanácskozást szervez az összes érdekelt részvételével, a gondnoksági ügyekhez kapcsolódó közös feladatokról és az együttműködés módjairól.
A hatékony ügyintézés érdekében fontos az is, hogy a lakosság és az önkormányzat intézményei megfelelő ismerettel rendelkezzenek a változásokról, ezt a hagyományoknak megfelelően tájékoztató anyagokkal és a helyi újságban cikk megjelentetésével valósítjuk meg.

Az előkészítő munkát nehezíti, hogy a törvény végrehajtására vonatkozó rendelet még nem jelent meg.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu