Levegő után kapkodnak az önkormányzatok

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Levegő után kapkodnak az önkormányzatok


Fordulat nélkül megszűnhet a helyi demokrácia az önkormányzati szövetségek lapunknak nyilatkozó vezetői szerint. Schmidt Jenő óva inti a kabinetet eddigi feladataik további központosításától. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere szerint a mohóság mélybe ránt, ezért tárgyalásokat szorgalmaz. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, Gödöllő független vezetője viszont úgy látja: a kialakuló pártpolitikai-finanszírozási gyámságot ma már csak egy új politikai erő megjelenése oldhatná fel.

– Három és fél éve fogadta el a parlament az új önkormányzati törvényt, mégis egyes hírek szerint hamarosan megszűnhetnek vagy kiüresedhetnek a településeket irányító önkormányzatok. Hogyan jutottunk idáig?
– Remélem, hogy ez csupán egy rossz álom. Nem gondolom, hogy ez valóságos kormányzati akarat, hanem csak egy verzió a sok közül – mondta Schimdt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke lapunknak.

– A hatályos jogszabály a feladatfinanszírozásra épül, de az sem működik igazán.
– Az előző ciklusban elfogadott önkormányzati törvény tisztázta, hogy az önkormányzatoknak 22 különféle kötelező feladatot kell ellátniuk. Ezt követte az adósságrendezés: 300 településen váltottak ki több mint ezermilliárd forintot, ami további 1800 településen mindösszesen 78 milliárdot jelentett. Amikor 2006-tól kezdve a magyar állam megrogyott, 2008-ban pedig külföldről már hitelt sem kapott, államkötvényt sem volt képes kibocsátani, a problémát egy szinttel lejjebb tolta. Az intézményfenntartó önkormányzatok zöme ezért adósodott el. Folyamatosan azt hallom a mai napig, hogy képtelenek voltunk fenntartani az iskolákat, pedig mindenki tudta, nem erről van szó.

 

Tovább>>

Forrás: mno.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu