A Budapesti Rendőr-főkapitányság és az önkormányzatok kapcsolata 2001/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Budapest / Cikkek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és az önkormányzatok kapcsolata 2001/6

III. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Kökényesi Antal dr.
r. vezérőrnagy, Budapest Rendőrfőkapitánya
Budapest

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjeként egyik alapvető célom a fővárosi rendőrség társadalmi támogatottságának erősítése, a lakossági kapcsolatok fontosságának előtérbe helyezése.

 

Ehhez elengedhetetlen az önkormányzatok, a polgármesterek véleményének megismerése és a velük történő szoros együttműködés. Ennek szellemében minden alkalommal részt veszek a rendőrkapitányok képviselő-testület előtti beszámolóján, az újonnan kinevezett kapitányokat személyesen mutatom be.
Ezek a találkozások kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjem a lakosságnak a rendőrséggel szemben támasztott igényeit, hiszen a főváros polgárainak elvárásait az önkormányzatok közvetítik a Rendőrség felé. Az itt elhangzó véleményeket, javaslatokat a rendőrszakmai stratégiai, taktikai célok meghatározásakor figyelembe vesszük.

Az irányításom alá tartozó kapitányságok vezetőitől is következetesen számon kérem a kerületi önkormányzatokkal történő hatékony együttműködést, amely nem korlátozódhat a Rendőrségről szóló törvényben meghatározott formális keretek közé.

A főváros közbiztonságának helyzetéről minden évben több alkalommal részletes beszámolót tartok a Fővárosi Közgyűlés vagy az illetékes Városrendészeti Bizottsága előtt. A közgyűlés bizottságaival jó az együttműködésünk, különösen szoros és kiemelkedő kapcsolatot építettünk ki a Városrendészeti Bizottsággal, valamint a Védelmi Bizottsággal. Rendszeresen részt veszek üléseiken, a főváros közbiztonságával, közrendjével kapcsolatban, egyedi ügyekben hozzám intézett kérdésekre lehetőség szerint részletes választ adok, szükség esetén konkrét intézkedéseket teszek.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Rendőr-főkapitányság között létrejött közszolgáltatási szerződés célja a főváros közbiztonságának javítása, a közterületi állandó rendőri jelenlét biztosítása, a reagálóképesség növelése, a hatékonyabb ügyintézés, az autólopások, lakásbetörések, zsebtolvajlások eredményesebb felderítése, valamint a közlekedésbiztonság növelése.
A szerződés alapján ebben az évben 65 millió forint értékben járművek, számítógépek, szakmai és irodatechnikai eszközök beszerzésére került sor, illetve 100 millió forint erejéig a személyi állomány jutalmazására is lehetőség nyílt.

A Fővárosi Önkormányzat mellett természetesen a kerületi önkormányzatok is jelentős támogatást nyújtanak a kerületi rendőrkapitányságok számára, amely döntően dologi jellegű ráfordításokban jelenik meg.

Az önkormányzatok segítségével az idegenforgalmi szempontból frekventált kerületekben térfigyelő-rendszerek működnek, összesen 139 kamerával.
A térfigyelő kamerák jelentős mértékben elősegítik a bűncselekmények megelőzését, megszakítását és a felderítésben is kiemelkedő szerepük van. A statisztikai adatokból egyértelműen megállapítható, hogy a térfigyelő rendszerrel felszerelt területeken a korábban jelentős számban előforduló bűncselekmények és szabálysértések már csak elvétve fordulnak elő, illetve több súlyos bűncselekmény elkövetőit sikerült e rendszerek segítségével tetten érni.

A térfigyelő rendszerek telepítése, de különösen annak működtetése, a képi információk folyamatos figyelemmel kísérése az önkormányzatok támogatása nélkül a Rendőrség számára megoldhatatlan kihívást jelentene.

Fokoztuk az együttműködést a polgárőr szervezetekkel és más állampolgári önszerveződésekkel. A kapcsolatok további erősítése és a kor változásaihoz igazodó feladatvállalások meghatározása céljából együttműködési megállapodást kötöttünk a Budapesti Polgárőr Szervezetek Szövetségével.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság személyi állományának sajátossága, hogy a lakóhely szerinti megoszlás tekintetében rendőreink csaknem fele vidéki illetőségű, sőt a lakossággal leggyakrabban kapcsolatba kerülő közterületi szolgálatot ellátó állomány körében e mutató 58 %-os. Természetes tehát, hogy az önkormányzatoktól és a hozzájuk nagymértékben kötődő kerületi közbiztonsági alapítványoktól kapott anyagi támogatás jelentős hányadát az állomány lakhatási körülményeinek javítására fordítottuk.

Az anyagi támogatáson túl a napi munkakapcsolat során is együttműködünk az önkormányzatok szerveiként működő polgármesteri hivatalokkal. Kiemelném, hogy jelentős segítséget nyújtottunk a személyi igazolvánnyal, illetve a közlekedési igazgatással kapcsolatos hatásköri változások során felmerült feladatok végrehajtásához.

A fővárosi lakosság bizalmának erősítésére irányuló törekvéseink sikerét látjuk abban, hogy az önkormányzatok minden esetben köszönetüket kifejezve, elismeréssel szólnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkájáról.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu