A KÖZTISZTVISELŐI KAR ETIKAI KÓDEXE EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 1999/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

A KÖZTISZTVISELŐI KAR ETIKAI KÓDEXE EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 1999/1

I. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor




A Köztisztviselői Kar alkotmányos és gyakorlati szerepe: becsülettel, tisztességgel, elfogulatlansággal és tárgyilagossággal segíteni az Egyesült Királyság megfelelő módon kinevezett Kormányának munkáját, Skócia és Wales-i Nemzetgyűlést, kötelesek politikai jellegüktől függetlenül kifejezésre juttatni azok célkitűzéseit, eljárásmódjait, végrehajtani döntéseit, valamint a felelősségi körükbe tartozó közügyekben eljárni, azokat igazgatni.

 


A köztisztviselők a Királyi Koronát szolgálják. Az Alkotmány alapján a Korona részét képező valamennyi Közigazgatási Szerv és az ezen Kódex hatáskörébe tartozó köztisztviselők lojalitással tartoznak az általuk szolgált Közigazgatási Szerv1 felé.
Ezen Kódexet az Egyesült Királyság minisztereinek a Miniszteri Kódexben meghatározott kötelességekkel és kötelezettségekkel összefüggésben, és más, a Skót Végrehajtó Hatalom, illetve a Wales-i Nemzetgyűlés számára kidolgozott, azzal egyenértékű dokumentumokkal együtt kell figyelembe venniük, amelyek magukba foglalják:
1. 1. a Parlamenttel2 vagy a Nemzetgyűléssel szembeni, Nemzetgyűlési Titkárokért vállalt felelősséget,
2. 2. azon kötelességüket, mely szerint a minisztereknek a Parlament, a Nemzetgyűlés és a nyilvánosság részére a lehető legteljesebb információt kell nyújtaniuk irányelveikről, döntéseikről és tevékenységükről anélkül, hogy megtévesztenék vagy szándékosan félrevezetnék azokat,
3. 3. azt a kötelezettséget, mely szerint közös források pártpolitikai célokra nem használhatók, a Köztisztviselői Kar pártatlanságát fenn kell tartani, valamint a köztisztviselők nem utasíthatók olyan tevékenység végrehajtására, amely ellentmond ezen Kódex előírásainak,
4. 4. azt a kötelezettséget, mely szerint alapos megfontolást, ugyanakkor kellő súlyt kell tanúsítani a köztisztviselőktől származó tájékoztatások, beszámolók és tanácsok iránt – ugyanúgy, mint más tényezők esetén – a döntéshozás elérése érdekében, és
5. 5. a törvény betartásának kötelességét, ideértve a nemzetközi jogot és az államközi szerződésekből eredő kötelezettségeket, valamint az igazságszolgáltatás fenntartását azzal a kötelességgel együtt, hogy megismerkedjenek ezen Kódex tartalmával.

A köztisztviselők a Közigazgatási Szerveket ebben a Kódexben meghatározott alapelveknek megfelelően szolgálják, tudomásul véve:
1. 1. a köztisztviselők kötelezettségét a miniszterekkel3 vagy adott esetben a Nemzetgyűlési Titkárokkal és a Nemzetgyűléssel mint testülettel vagy az osztályukért felelős tisztségviselőkkel szemben,
2. 2. a közhivatalnokok kötelességét közfeladataik ésszerű és a törvényeknek megfelelő végzésére,
3. 3. a törvény betartásának kötelességét, ideértve a nemzetközi jogot és az államközi szerződésekből eredő kötelezettségeket, valamint az igazságszolgáltatás fenntartását,
4. az egyes foglalkozásokban uralkodó etikai szabványokat. A köztisztviselőknek becsületes, elfogulatlan és részrehajlás nélküli magatartást kell tanúsítaniuk. Minden félelemtől mentesen tisztességes, részrehajlás nélküli tanácsokat kell adniuk a miniszternek, vagy adott esetben a Nemzetgyűlési Titkároknak és a Nemzetgyűlésnek mint testületnek, vagy az osztályukért felelős hivatali tisztségviselőknek, és minden olyan információt, amely lényegesnek minősül egy döntés meghozatalához, rendelkezésre kell bocsátaniuk. A köztisztviselők a minisztereket, a Parlamentet, a Nemzetgyűlést, illetve a nyilvánosságot nem téveszthetik meg, szándékosan nem vezethetik félre.
A köztisztviselőknek törekedniük kell a közügyek együtt érző módon, hatékonyan történő, azonnali kezelésére, az előítéletek és a helytelen igazgatás és adminisztráció elkerülésére.
A köztisztviselőknek törekedniük kell a közpénzek megfelelő módon történő, hatékony és eredményes felhasználásának biztosítására.
A köztisztviselők nem élhetnek vissza hivatali pozíciójukkal vagy a hivatali kötelességük teljesítése során szerzett információkkal saját személyes vagy mások érdekeinek érvényesítése érdekében. Nem fogadhatnak el harmadik féltől jótéteményt, mivel az veszélyeztetné személyes megítélésüket, sértetlenségüket.
A köztisztviselőknek úgy kell viselkedniük, hogy kiérdemeljék és megtarthassák a miniszterek vagy a Nemzetgyűlési Titkárok és a Nemzetgyűlés mint testület bizalmát, és képesek legyenek ugyanilyen kapcsolatot kialakítani azokkal a személyekkel, akikkel szemben a jövőben fogják közigazgatási területen kötelességüket teljesíteni. A köztisztviselőknek a politikai tevékenységükre vonatkozó korlátozásokat be kell tartaniuk. A köztisztviselők viselkedésének olyannak kell lennie, hogy a miniszterek, a Nemzetgyűlési Titkárok és a Nemzetgyűlés mint testület és ezen pozíciók jövőbeni betöltői korlátlanul megbízhassanak bennük, és amely alapján a Köztisztviselői Kar lelkiismeretesen teljesíteni fogja kötelességeit és kötelezettségeit, továbbá részrehajlás nélkül segíti, tanácsokkal látja el és végrehajtja a megfelelő módon létrehozott Közigazgatási Szervek törvényes irányelveit, célkitűzéseit. A köztisztviselők felhatalmazás nélkül nem fedhetnek fel a Közigazgatás rendszerén belül bizalmasan kezelt vagy másoktól bizalmasan kapott információkat. A köztisztviselők nem törekedhetnek arra, hogy a miniszterek, a Nemzetgyűlési Titkárok vagy a Nemzetgyűlés mint testület tevékenységét, döntéseit vagy célkitűzéseit meghiúsítsák azáltal, hogy bármilyen információt – amelyhez mint köztisztviselők jutottak – felhatalmazás nélkül, helytelen módon vagy idő előtt a Közigazgatás rendszerén kívülre juttatnának.
Amikor egy köztisztviselő úgy gondolja, hogy olyan ténykedést követelnek meg tőle, amely: • illegális, helytelen vagy etikátlan,
. • megszegi az alkotmányos szabályokat vagy a Munka Törvénykönyvét,
. • helytelen igazgatást von maga után,
. • valamilyen módon ellentmond ennek a Kódexnek, jelentenie kell az ügyet az osztályuk vagy az államapparátus felé a vezetési szabályokban vagy a megfelelő útmutatásokban meghatározott eljárások útján. A köztisztviselőknek a megfelelő hatóságok felé jelezniük kell mások törvényellenes tevékenységét, valamint – az eljárási szabályoknak megfelelően – jelenthetik, ha tudomást szereznek ezen Kódex előírásainak megszegéséről vagy ha olyan tevékenységet követelnek meg tőlük, amely számukra alapvető lelkiismereti kérdésnek minősül.
Ha egy köztisztviselő a 11. cikkelyben foglaltak szerinti esetet jelent, és úgy véli, hogy panaszára nem kapott kellő választ a szóban forgó ügyre vonatkozóan, írásban értesítheti az esetről a Köztisztviselői Kar Bizottságát, melynek levélcíme: Civil Service Commissioners, Horse Guards Road, London SW1 P 3AL. Telefon: 0171-270 5066.
A köztisztviselők nem törekedhetnek arra, hogy útjába álljanak a Közigazgatás tevékenységének vagy célkitűzéseinek azáltal, hogy viszszautasítják azon utasítások végrehajtását – vagy tartózkodnak attól –, amelyek a miniszterek, Nemzetgyűlési Titkárok vagy a Nemzetgyűlés mint testület döntéseiből erednek. Ha az eset nem oldható meg a 11. és 12. cikkelyekben meghatározott eljárások alapján úgy, hogy az a köztisztviselő számára elfogadható legyen, akkor vagy végrehajtja a számára kiadott utasításokat, vagy pedig visszavonul a Köztisztviselői Kartól. A köztisztviselőknek titoktartási kötelezettségüket azt követően is be kell tartaniuk, miután kiléptek a Királyi Korona szolgálata alól.
Lábjegyzetek:
1
A Kódex további részében a Közigazgatási Szerv kifejezés Őfelsége Kormányát, a Skót Végrehajtó Hatalmat, illetve a Wales-i Nemzetgyűlést jelenti.
2
A Parlament kifejezés a továbbiakban értelemszerűen az Egyesült Királyság és Skócia Parlamentjét jelenti.
3
A Kódex további részében a miniszterek Őfelsége Kormányának, illetve a Skót Végrehajtó Hatalom tagjait jelentik.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu