A Siklósi kistérség 2004/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Kistérségek

A Siklósi kistérség 2004/3

VI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



  Siklós Baranya megye déli részén 10 km-re Horvátországtól egy 11000 lakosú kisváros.
 Földrajzilag a Dráva és a Villányi-.hegység által határolt területen fekszik. Elhelyezkedését megszépíti a 442 méterre kiemelkedő Szársomlyó és a 408 m magas Tenkes-hegység.
A tájat uralja a Dráva-síkság felett őrködő XIII. századi vár, az egyik legépebb, legegységesebb történelmi emlékünk. Alapjait még a középkorban rakták le, de a magyar építéstörténet szinte minden korszaka rajta hagyta bélyegét. Legjelentősebb műemléki részlete a gótikus várkápolna. Itt helyezték végső nyugalomra a siklósi történelem legkiemelkedőbb személyiségének, Batthyány Kázmérnak hamvait.
A várban gótikus és reneszánsz kőtár, a hajdani börtön és kínzókamra, valamint kiállítások megtekintésére nyílik lehetőség. Állandó kiállítása van Siklós szülöttének, Istókovits Kálmán festőművésznek.
A kiállítások közül különlegességével kiemelkedik a panoptikum, mely „A Tenkes kapitánya” című film alakjainak állít emléket. A film igazi ismertséget hozott Siklósnak.
Északra tekintő spanyolbástyájáról pompás kilátás nyílik a városra, s a közeli szőlőültetvényekre.
Nem véletlen, hogy a vár impozáns belsője ad otthont az évente megrendezésre kerülő nemzetközi fúvószenekari fesztiválnak.
Hagyományosan a vár kiállítótermeiben láthatjuk az „ART SIKLÓS” keretében évente bemutatkozó siklósi képzőművészek munkáit. A történelmi falak között adnak műsort a megnyitóval egy időben siklósi és Siklóshoz kötődő művészek.
Országos hírű a „Siklósi Szalon”, melynek kiállításai a nyár elején nyílnak meg. Erre a siklósi képzőművészeken kívül az innen elszármazott alkotókat is meghívják.
Nagy sikerű hangversenyeknek, néptáncfesztiváloknak, színházi előadásoknak ad otthont a kitűnő akusztikával rendelkező várudvar. Egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a Siklósi Ősz ünnepe, mely a „Mediterrán jellegű” ünnepségsorozat nyitánya.
A hajdani külső vár területén álló katolikus templom szentélyében egyedülálló, középkori gótikus falkép-együttest tártak fel.
Török kori emlék a XVI. században épült, négyzet alaprajzú, kupolával fedett Malkocs-bej dzsámi, melynek belső terébe az akusztika javítására agyagkorsókat falaztak be. A helyreállítási munkát a Nemzetközi Műemléki Bizottság Europa Nostra-díjjal jutalmazta.
Megtekintésre érdemes a szerb ortodox templom, melynek ikonosztáza egyedülálló.
A vidék hagyományosan kiemelkedik szőlő-és borkultúrájával.
A határmenti bevásárló turizmus hatására fellendült a kereskedelem, az üzletek és vendéglátóhelyek száma nőtt. Európai színvonalú szállodája a Központi Étterem és Szálloda.
Szellemi és kulturális szempontból Siklós mindig jelentős szerepet töltött be .A megye egyik legrégebbi polgári iskolája itt jött létre 1881-ben. 1900-ban alapították óvodáját, a megyében másodikként a helyi újságot 1884-ben.
A település hosszú idő óta közigazgatási és oktatási központ. A települési önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, közel 600 fő közalkalmazottat, köztisztviselőt foglalkoztat. Ma is jelentős a közoktatásban betöltött szerepe. Van három óvoda, négy általános iskola, egy középiskola és egy zeneiskola Siklóson.
Ebből a katolikus egyház egy általános iskolát, a református egyház egy iskolát és egy óvodát tart fenn.
Önkormányzati fenntartású két óvoda, melyben közel 400 gyermek nyer elhelyezést.
A két legnagyobb létszámú általános iskolát az önkormányzat tartja fenn (kb. 800 fős tanulói létszámmal)
A Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában német nemzetiségi nyelvoktatás van, a Hajdú Imre Utcai Általános Iskolában testnevelés tagozat működik, és a horvát nemzetiségi nyelv oktatása folyik.
Középiskolájában a gimnáziumi tagozaton kívül szakképző iskola is van.
A gimnáziumban minden évben indul” hat évfolyamos” képzés. Ezen kívül emelt szinten oktatják az angol nyelvet és az informatikát.
A szakképző tagozaton legnagyobb létszámú a kereskedőképzés. A kötelező iskoláztatást biztosítják a 9. és 10. osztályok indításával.
Beiskolázási körzete Baranya déli része.
A Városi Zeneiskolában alapfokú művészeti képzés folyik. Az oktatáson kívül működik az iskolában  koncert-fúvószenekar és  hegedűegyüttes is.
Az oktatásban betöltött szerepéből is következik siklós egyre nagyobb kistérségi szerepvállalása. A siklósi kistérséghez ötvenhárom település tartozik, de hatósági szempontból hatvan.
Az oktatásban egyre nagyobb a szerepvállalás.  A hagyományos középiskolai funkción kívül az általános iskolák is egyre jelentősebb szerepet vállalnak a kistérségben. Ezen a területen ki kell emelni a művészeti oktatást. A zeneiskola hagyományos szerepet tölt be e téren. A Batthyány Kázmér Ált. Iskola 2003. szeptemberétől bevezette a művészeti képzést. Oktatnak néptáncot, modern táncot, színjátszást, valamint képzőművészetet. A művészeti oktatást 2004-től kiterjesztik a kistérség településeire. Tagiskolákat hoznak létre.
Kistérségi szerepet tölt be a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Hat településsel van szerződésük, ahol végzik a segítői munkát. Az Idősek Otthonában szintén társulás keretében 50 önkormányzat területéről fogadnak jelentkezőket
Szintén térségi szerepet vállal a Baranya Megyei Szakszolgálat Siklósi Nevelési Tanácsadója. Közel 40 településsel van az önkormányzatnak szerződése ezen feladatellátásra.
Siklós kistérségi szerepe az egészségügyi ellátásra is kiterjed.  Mondható ez a kórházi ellátást és a hétközi-hétvégi orvosi ügyelet szervezését tekintve is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu